REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Câţi bani cheltuie statul pentru copiii din plasamente, pentru cei crescuţi în propriile familii sau pentru deţinuţi - DOCUMENTE

Câţi bani cheltuie statul pentru copiii din plasamente, pentru cei crescuţi în propriile familii sau pentru deţinuţi - DOCUMENTE

Replica API 24 noiembrie 2017 | 00:00 3555

Statul cheltuie mai mulți bani pe copiii aflați în grija asistenților maternali, decât pe cei crescuți direct de propriile familii. De fapt, această abordare nu are menirea de a atrage atenția în mod negativ în vederea diminuării veniturilor alocate unor copii năpăstuiți, ci pentru a scoate în evidență suma infimă alocată de stat celorlalți copii, în general. Dacă am compara cele două situații, cu cea a unui deținuților, care primesc cei mai mulți bani de la stat, constatăm că statul sprijină infractorii. Revenind la copii, sunt și opinii conform cărora sumele de bani primte de agenții maternali sunt prea mari, în timp ce alți oameni consideră că sunt prea puțini bani și că nu ajung pentru creșterea unui copil.

Mai mulți bani pentru copiii asistați maternal

De cealaltă parte a baricadei sunt părinții, care susțin că un copil primește doar o alocație amărâtă și atât. Cu mai multe lămuriri vine șeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Constanţa, Petre Dinică:

”Un copil aflat în îngrijirea unui asistent maternal primește o alocație de plasament, de 600 de lei, pentru asigurarea tuturor drepturilor copilului, însemnând îmbrăcăminte, medicamente, rechizite, hrană și altele. Acum s-a schimbat puțin sistemul de acordare a banilor. Sumele de bani se acordă, acum, direct persoanei care are copilul în îngrijire. Înainte era altfel, asistenl maternal trebuia să strângă tot felul de chitanțe și alte hârtii, pentru a face dovada cheltuielilor, iar nouă ne trebuia personal numeros pentru a lua la mână fiecare hârtie în parte. De când s-au modificat reglementările legale, banii se dau asistenților direct, în cuantum de 600 de lei. Alocația diferă în funcție de vârsta copilului, de numărul de copii, starea de sănătate etc”.

De remarcat că, pe lângă alocația respectivă, de minim 600 de lei pe cap de copil, statul maia cordă și un salariu agentului maternal, cu toate beneficiile unui salariat. Salariul nu este unul extraordinar, este minimul pe economie, de 1450 lei, net, care, cumulat cu alocația copilului aflat în îngrijire, depășește suma de 2000 de lei. De remarcat că, dacă un asistent maternal are doi copii aflați în îngrijire, mai primește de la stat un plus de 15 la sută din salariu.

Alocație copil – 84 lei, bani deținut – 2.500 lei

Ca o concluzie, statul acordă mai mulți bani pentru astfel de situații, în care asistentul maternal stă acasă cu copilul respectiv și primește salariul cu toate beneficiile, decât în cazul celorlalți copii, crescuți de proprii părinți, care nu primesc decât alocația de 84 de lei lunar. Dacă am face o comparație cu sumele alocate penitenciarelor, același Stat Român plătește, pentru un deținut, circa 2500 lei lunar. Scandalos, dar adevărat: s-ar părea că statul sprijină infracționalitatea.

Patru centre de plasament vor fi închise, în 2018

În altă ordine de idei, șeful D.G.A.S.P.C. Constanţa, Petre Dinică, ne-a declarat că, anul viitor, vor fi închise patru centre de plasament de la Constanța.

”Vrem să închidem un număr de 4 centre și să dăm o parte din copii asistenților maternali, iar o alytă parte să-i mutăm în case familiale, unde vor locui până la 16 copii într-o singură astfel de căsuță. Acestea vor fi construite în localitatea Lumina, la Medgidia, Murfatlar și Mangalia. Preconizăm că și costurile vor fi mai mici decât acum”, ne-a declarat Dinică.

De precizat că, cele patru centre de plasament de la Constanța care vor fi închise, sunt: Orizont, Cristina, Delfinul și Ovidiu. Dacă această măsură va fi benefică sau nu, vom vedea după ce va fi pusă în aplicare. În acest moment, în Constanţa sunt instituţionalizaţi aproximativ 500 de copii, iar în centre sunt îngrijiţi peste 1.800.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mult prea multi bani se cheltuie atat pentru copiii din centrele de plasament cat si pentru detinuti. Foarte multe asistate social nasc copii pe care-i dau in plasament.Eu m-am cam saturat de toate aceste pomeni.
0
0
Faptul ca statul sprijina infractorii nu mai este un secret pt nimeni, doar suntem condusi de niste infractori
1
0
voi vreti terenul,va doare la bascheti de copii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108