REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

CAZ ȘOCANT la Liceul Decebal din Constanța. Un elev și-a pierdut un testicul în urma unei bătăi. Părinții i-au dat în judecată pe profesorii de serviciu

CAZ ȘOCANT la Liceul Decebal din Constanța. Un elev și-a pierdut un testicul în urma unei bătăi. Părinții i-au dat în judecată pe profesorii de serviciu

Replica API 10 februarie 2018 | 11:39 3162

Cazurile de violență din școlile din Constanța au urmări din ce în ce mai grave. Un elev de la Liceul Teoretic „Decebal” a fost rănit grav, în urma unei altercații, și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală, pierzând un testicul. În altă unitate de învățământ, în Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”, un elev problemă a fost bătut de trei mămici, exasperate de comportamentul violent al acestuia. Sunt doar două exemple extreme a ceea ce înseamnă violența în școală, în Constanța, iar în ambele situații, atât părinții, cât și opinia publică, au luat atitudine împotriva cadrelor didactice. Părinții elevului rănit în Liceul „Decebal” i-au acționat în judecată pe profesorii care erau de serviciu pe școală, în ziua respectivă. Într-o conferință de presă desfășurată vineri, 9 februarie a.c., reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța au punctat un aspect important: profesorii nu sunt paznici, fiecare școală ar trebui să aibă oameni angajați pentru posturile respective sau contracte cu firmele de securitate.

Violența în școală este o realitate. Elevi care se bat între ei, care maltratează sau își umilesc colegii, elevi care agresează profesori în timpul orelor de curs sau profesori care lovesc învățăceii. Trebuie luate măsuri, și nu doar pe hârtie, ci măsuri care să ducă într-adevăr la controlarea fenomenului. Dar ceea ce se întâmplă în prezent, impus de regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ, nu este o soluție, fapt ce poate fi constatat de oricine are contact cu sistemul de educație.

Profesori dați în judecată de părinți, după un caz de violență în Liceul „Decebal”

Un exemplu elocvent în ceea ce înseamnă violența în școală și urmările pe care le poate avea a fost invocat de conducerea Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța. În cursul anului 2017, într-o sală de clasă a Liceului Teoretic „Decebal, doi elevi s-au luat la bătaie. În urma incidentului, unul dintre elevi a fost rănit grav în zona inghinală, a ajuns la spital, iar medicii au fost nevoiți să-l supună unei intervenții chirurgicale, pierzându-și un testicul. Nu este un fapt de dorit pentru nimeni, știind că își trimite copilul la școală, într-un mediu care ar trebui să fie sigur! Astfel au gândit probabil și părinții băiatului respectiv, care au luat decizia, ulterior, să tragă la răspundere cadrele didactice. Mai precis, pe profesorii care erau de serviciu pe școală în ziua respectivă. Astfel, profesorii de serviciu au fost acționați în judecată, pretinzându-li-se daune pentru cele întâmplate, pentru suferința elevului.

Mitică Iosif, lider SLSIP Constanța: „Profesorii nu sunt paznici!”

Supărarea părinților este normală și de așteptat, dar ce nu este normal, atrag atenția sindicaliștii constănțeni, este ca responsabilitatea asigurării pazei și securității în unitățile școlare să fie pusă în cârca profesorilor. Pentru asta trebuie să existe paznici!

„Vreau să o spun tranșant; profesorul nu este și nu poate fi confundat cu paznicul! Pentru că el nu a stat în facultate și nu s-a pregătit pentru această carieră ca să facă pe paznicul. Nici nu este pregătit să facă față unei astfel de sarcini. Ați văzut cazurile care s-au întâmplat la sfârșitul anului trecut, de exemplu la Liceul Virgil Madgearu, elevi care au agresat un cadru didactic. La Școala Dan Barbilian, trei mămici care nu au mai suportat o situație și s-au dus să își facă dreptate în unitatea de învățământ. Care a fost reacția opiniei publice? Trebuie să răspundă directoarea și trebuie să răspundă profesorii de serviciu.

Avem o situație absolut neplăcută a unor colegi care au fost angajați ai unui liceu din Constanța. Anul trecut a existat un conflict între doi elevi, într-o sală de clasă, când acești oameni erau de serviciu, plimbându-se pe holuri și periind și curtea școlii, așa cum trebuie să faci. Unul dintre elevi a fost grav rănit, părinții s-au îndreptat împotriva acestor doi profesori în instanță pentru daune. Care era vina sau care era responsabilitatea acestor colegi, care nu puteau fi peste tot. și dacă sunt la cinci metri, cum îl pot preîntâmpina?

A fost o bătaie între doi băieți, unul dintre băieți l-a lovit pe celălalt în zona inghinală, a fost nevoie de o intervenție chirurgicală și și-a pierdut un testicul. Părinții au venit, și singurii împotriva cărora au înțeles să se îndrepte au fost cei doi colegi. Iar bieții oameni stau prin instanță, cu presiunea de rigoare.

Nu este rolul, nici sarcina noastră să fim paznici. Noi am fost chemați să intrăm în sălile de clasă și să desfășurăm un proces de educație de calitate.

Acum, se ridică problema: câți dintre directori au făcut demersuri pentru obținerea de paznici? Potrivit legislației, siguranța în unitățile de învățământ se desfășoară de către Instituția Prefectului, polițiști, jandarmi. Nu apar nicăieri în lege cuvintele profesori, secretari, laboranți. Singura obligație a Consiliului este să stabilească însemne distinctive pentru elevii unităților de învățământ, să le transmită polițiștilor, jandarmilor.

Sunteți oameni cu experiență, cu ani de presă și ați intrat prin foarte multe instituții publice. Se întâmplă în Spitalul Județean să fiți întâmpinați de doctori care să facă pe paznicii? Sau în Instituția Prefectului, de subprefect? Peste tot ne întâmpină un jandarm, un polițist local sau cineva angajat de la o firmă de pază și protecție.

Poate că pare un subiect mai puțin important, dar nu este, pentru că este o presiune pe umerii colegilor noștri, pentru că în orice moment când sunt de serviciu, se poate întâmpla un astfel de eveniment”, a declarat Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alex mai treci pe la scoala!
0
0
Alex stai jos. Ai 2!
1
1
Profesorul nu este paznic? Dar care este treaba lui mai exact? Deci toti profesorii se plang ca nu au salarii, desi muncesc..6-8 luni pe an? Nu muncesc 8h pezi si tot ei au tupeul sa ceara salarii mai mari? Daca calculezi cat castiga pe ora muncita, un profesor castiga mai mult ca multi oameni. Apoi cand se intampla ceva in scoala, unde este treaba lor sa aibe grija de elevi, hop stai asa ca nu e treaba lor? Dar ce fac ei pana la urma? Toti abia trec examenele cu 2-3, niste prosti, si apoi vin cu pretentii. Sa dea Domnu sa castige familia sa munceasca profesorul toata viata sa plateasca pt ei.
2
10
Parintii sa dea in judecata elevul respectiv nu profesorul care nu poate fi omniprezent in tot liceul asa Cum nici ei nu pot fi omniprezenti in fiecare camera a locuintei ce o au ! Intai sa isi educe copii acasa Cum trebuie nu sa dea vina pe sistem ca deobicei! Primi pasi in viata si educatia primilor ani este data de parinti, Cum i au format in primi ani asa ii au!
10
6
Cu drept de vot... o.O
8
1
PRIMARIILE SA FIE OBLIGATE SA ASIGURE PAZA IN SCOLI!!!
1
4
Popor de tigani smardoi si cocalari batausi
21
7
Din culpa? Cred ca e fix cu premeditare
7
2
...au dreptate strainii!!!
5
5
al pulii... da-i afara si la puscarie cu ei, e vatamare din culpa, asta n-o sa prinda bursa la Sorbona
10
3
ma gindesc acum ddaca merita sa te mai risti, pentru un salariu de mizerie, sa faci meseria de prof. ce ziceti?
30
4
Cum poate un singur profesor de serviciu sa aiba n grija atatia tineri violenti scapati demult din mana parintilor? Intai educAti va copii si apoi trimiteti i in scoli nu vice versa. Ce ne facem cu violenta asta din scoli? Cine sau ce institutie ar trb sa se ocupe de asta??
56
2
Tiganii se bat din cauza fetelor. Profesorul de serviciu nu are nicio vina.
34
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108