REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cazacioc a fost trimis în judecată, de procurorul Teodor Niță, pentru furt

Cazacioc a fost trimis în judecată, de procurorul Teodor Niță, pentru furt

Mirela PASCAL 15 octombrie 2022 | 00:00 4249

Rechizitoriul din dosarul instrumentat de procurorul Teodor Niță, în care Gelu Cazacioc e acuzat de furt, este legal. Decizia aparține magistraților tulceni, care au respins cererile şi excepţiile formulate de Cazacioc şi firma lui S.C. Cazacioc&CO SRL, dispunând începerea judecății. Cazacioc este același care a atentat la sănătatea locuitorilor din Smîrdan, și nu numai, prin bomba ecologică pe care a pus-o ”pe picioare”. Și de acest dosar s-a ocupat procurorul Teodor Niță.

Începe judecata în dosarul lui Gelu Cazacioc patronul firmei care ar fi trebuit să se ocupe cu incinerarea oilor de pe nava Queen Hind, scufundată în Portul Midia, în 2019! În același dosar a fost trimis în judecată și fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu.

Inițial, cei doi au fost trimiși în judecată pentru furt anul trecut, în octombrie 2021. Însă, judecătorii Tribunalului Tulcea au restituit cauza la parchet. În mai a.c., dosarul a ajuns în cameră preliminară, iar pe 20 septembrie, judecătorul a respins cererile şi excepţiile formulate de Cazacioc Gelu Daniel şi persoana juridică S.C. Cazacioc&CO SRL Judecătorul a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul din 26.04.2022, emis în dosarul nr. 547/P/2021 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe Cazacioc Gelu Daniel, și SC Cazacioc&CO SRL, pentru comiterea infracțiunilor de furt, 2 fapte;  deteriorare/modificare fără drept a echipamentului de măsurare a energiei electrice, 2 fapte; executarea și folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice, 2 fapte. Trimis în judecată a  fost și fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Acceleanu Nicolae, pentru complicitate la fapta de furt și fals intelectual.

Nicolae Acceleanu

Mai exact, E-Distribuție Dobrogea SA a sesizat faptul că, atunci când a efectuat un control, respectiv în data de 27.03.2019 la locul de consum/incinerator/comuna Smârdan, județul Tulcea aparținând Cazacioc & Co SRL, în calitatea deținută (de operator de distribuție energie electrică în zonă), a constatat că la locul controlat s-a înlocuit transformatorul de putere, iar în firida de distribuție s-au găsit două cabluri trifazate confecționate din aluminiu 3 x 185+90 MMP, evident necontorizate. În urma calculului, s-a stabilit „ab initio” si faptul că în această modalitate, s-a sustras (în acest prim caz) - cantitatea de 430.848 KWH. Mai pe scurt, a fost vorba de branșament ilegal.

Prin ordonanța din 1.09.2020 a fost dispusă efectuarea unei expertize electro-energetice, raportul aferent fiind depus la data de 23.03.2021. Printre concluziile și mențiunile expertului s-a constatat și o utilizare a energiei electrice prin intermediul unei instalații improvizate/clandestine, cu consecința ocolirii echipamentelor de măsurare a consumului. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cu această ocazie s-a constatat că, ulterior deconectării de la energia electrică a consumatorului fraudulos, comisarul șef Acceleanu Nicolae de la Garda de Mediu Tulcea, (instituție publică care are cu totul alte atribute decât acela de a proteja persoanele care comit astfel de infracțiuni) - a inițiat un set de demersuri ilicite, sortite ajutorării autorilor faptelor penale reținute, în sensul de a le asigura, în continuare, folosința energiei electrice sustrase.

Cazacioc, trimis în judecată și pentru bomba ecologică de la Smârdan; se audiază martori

În paralel, Cazacioc mai este trimis în judecată și pentru infracţiuni la legea apelor, mai exact pentru bomba ecologică de la Smârdan. Dosarul a fost instrumentat tot de Teodor Niță. Cazacioc e acuzat că a eliminat în mod continuu deșeuri de animale sacrificate și livrate de abatoarele din Moldova și Dobrogea, pe care le-a abandonat pe terenul din apropierea incineratorului, producând daune semnificative atât a calității aerului, cât și a solului și apei freatice. Ilegalitățile lui Cazacioc au condus la acumularea de gaze în subteran, bombă care poate exploda oricând.

Ce inginerii a făcut Cazacioc

Din conținutul rechizitoriului reiese faptul că afaceristul Gelu Cazacioc s-a jucat cu sănătatea a mii de oameni, a poluat calitatea aerului, cât și a solului și apei freatice. În urma unor percheziții efectuate la început anului, s-a găsit un șanț exterior ce are adâncime și lățime variabile, iar pământul rezultat din săparea acestui șanț a constituit digul de pământ ce împrejmuia zona ce, practic, reprezenta un cimitir în aer liber de animale decedate. Fiind într-o zona cu liber acces al publicului, în suprafață de 7 hectare, această împrejmuire a fost efectuată în scopul de a se ascunde activitatea de îngropare, aruncare și depozitare de deșeuri, cu preponderență de deșeuri de animale decedate.

În șanț, dar și în gropi improvizate, s-a constatat existenta a mii de tone de cadavre de animale aflate în diverse stadia de putrefacție. Comisarii s-au deplasat în incinta amplasamentului deținut de S.C. Cazacioc & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să-i însoțească în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate cele două incendii în care ardeau cadavre de animale, situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafață întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilențial, dezagreabil și insuportabil. În incinta au fost prezentate cele două spații pentru depozitarea deșeurilor ce urmau a fi incinerate, camera frigorifică, tocătorul și cele două linii de incinerare.

Precizăm că după scandal, Cazacioc a fost dat la o parte din funcția de administrator al societății.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108