REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce efecte devastatoare are înfometarea asupra organismului tău

Ce efecte devastatoare are înfometarea asupra organismului tău

Replica API 31 iulie 2020 | 00:00 1152

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, ar trebui să știi că înfometarea nu este o metodă recomandată. Asta pentru că poate avea o serie de efecte nedorite asupra sănătății tale fizice și psihice.

Pentru a reuși să slăbești, este nevoie să creezi un deficit caloric, iar asta înseamnă că trebuie să mănânci mai puțin. Însă dacă acest deficit este prea mare, vorbim deja despre înfometare, care îți pune sănătatea în pericol, scrie doc.ro.

Ce efecte are, concret, înfometarea asupra sănătății tale

Malnutriție – primul efect al înfometării asupra organismului constă în malnutriție, care la rândul ei provoacă o serie de carențe nutriționale, precum lipsa de vitamina A, deficitul de vitamina C și chiar și lipsa de fier (anemie).

Reducerea ratei metabolice – când organismul nu este hrănit corespunzător, metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că vei arde mai puține calorii decât de obicei, deci vei slabi mai lent. Asta se întâmplă pentru că organismul se străduiește să își conserve masă musculară.

Slăbirea oaselor - atunci când slăbești, pierzi din masă musculară, însă ceea ce puțini știu este că înfometarea determina și slăbirea oaselor, prin pierderea densității acestora. Așadar, întreg sistemul osos trece prin modificări din cauza înfometării, modificări care, în timp, pot favoriza fracturi osoase sau afecțiuni precum osteoporoză.

Oboseală accentuată – pe măsură ce mănânci mai puțin, vei avea tot mai puțină energie. Oboseală este acută la persoanele care se înfometează. De asemenea, înfometarea este asociată cu senzație de slăbiciune, amețeli și probleme de concentrare.

Constipația – riscul de constipație este mai mare în rândul persoanelor care suferă de înfometare. Odată cu constipația frecvența, și riscul de apariție a hemoroizilor crește.

Tulburări de natură psihică – înfometarea afectează și abilitățile cognitive ale individului. De aceea, persoanele care nu mănâncă așa cum trebuie pentru o perioada mai lungă de timp au probleme de memorie, gândesc mai lent și iau decizii mai greu. Totodată, din lipsa hranei apar și anxietatea, irascibilitatea și chiar și simptome specifice depresiei.

Sporirea apetitului – un alt efect nedorit al înfometării constă în sporirea apetitului. Cu cât te abții mai mult și stai mai mult timp nemâncat, cu atât mai mare va fi dorința, dar și nevoia organismului de a mânca.

Cum să slăbești fără să te înfometezi

Înfometarea te poate ajută, pe termen scurt, să scapi de câteva kilograme în plus, însă pe termen lung rezultatele nu se vor menține. Pe de altă parte, dacă te înfometezi pe perioade lungi de timp, te expui riscurilor enumerate mai sus. Asta nu înseamnă, însă, că nu poți slabi, ci că trebuie să o faci folosind altă metodă.

Dacă vrei să slăbești fără să îți pui sănătatea în pericol, iar apoi să reușești să te menții fără prea mari eforturi, trebuie să îți modifici stilul de viață și mai ales alimentația. Nu trebuie să te înfometezi, ci trebuie să faci alegerile corecte.

Un plan alimentar sănătos și echilibrat, care să nu te înfometeze, însă care să te ajute să creezi un deficit caloric de cel mult 500 de kcal pe zi, va fi eficient în perioada de slăbire. În paralel, se recomandă practicarea sportului cel puțin 5 zile din 7. Apoi, pentru menținerea greutății pe termen lung, se recomandă să se revină la numărul de calorii permise zilnic în funcție de vârstă, greutate și alți factori, însă să se practice în continuare sportul și să se evite alimentele nesănătoase.

Dacă simți că nu poți reuși pe cont propriu, apelează la ajutorul unui nutriționist pentru realizarea unui plan alimentar personalizat. Un antrenor de fitness îți poate fi, de asemenea, de mare ajutor – acesta îți va concepe un antrenament personalizat, care te va ajută să îți sculptezi corpul după bunul plac.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108