REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează

Replica API 5 mai 2020 | 00:00 1147

Helicobacter pylori este o bacterie spiralată, mobilă, care se dezvoltă optim la pH-ul acid al stomacului și care colonizează atât stomacul, cât și porțiunea incipientă a intestinul subțire.

Helicobacter pylori este una dintre cauzele frecvente de gastrită cronică sau ulcer gastric și duodenal (95% din pacienții cu ulcer duodenal prezintă și infecție cu Helicobacter pylori), netratată reprezentând un factor de risc pentru dezvoltarea adenocarcinomului gastric (un tip de cancer al stomacului).

Bacteria se găsește în bariera mucoasă gastroduodenală pe care o distruge, aceasta fiind incapabilă de a proteja peretele gastric de acțiunea dăunătoare a acidului clorhidric, scrie ziarmedical.ro.

Care sunt simptomele infecției cu H. Pylori?

În 50% din cazuri infecția este asimptomatică. Atunci când ea devine simptomatică, se poate manifesta prin:

Durere în partea superioară a abdomenului

Balonare

Senzația de sațietate după ingerarea unei cantități mici de alimente

Lipsa apetitului

Grețuri și vărsături

Există și manifestări ale altor organe și sisteme, cum ar fi:

Anemia

Deficitul de vitamina B12

În stadii mai avansate ale infecției, se poate prezenta sub forma simptomelor cauzate de gastrita cronică, ulcerul gastric sau duodenal sau adenocarcinomul gastric.

Care sunt condițiile care aduc un risc suplimentar pentru infecția cu H. Pylori?

Igienă deficitară, în special în rândul copiilor care deseori își petrec timpul în aer liber, favorizeaza apariția infecției cu H. Pylori.

Lipsa unei surse sigure de apă curentă potabilă

Conviețuirea cu o persoană infectată

Conviețuirea cu un numar mare de persoane

Cum se transmite H. Pylori?

Fecal-Oral – Aceasta transmisie se realizează prin intermediul apei murdare și incorect tratate și a solului contaminat

Oral-Oral – Aceasta transmisie se realizează prin intermediul salivei. De aceea conviețuirea cu o persoană infectată și folosirea acelorași tacâmuri constitue un factor de risc.

Prin intermediul alimentelor – La fel ca în cazul apei, și alimentele pot fi contaminate și pot ajuta la răspândirea infecției dacă nu sunt respectate regulile stricte de igienă.

Cum se realizează diagnosticul infecției cu H. Pylori?

Există mai multe modalități prin care diagnosticul infecției H. Pyori poate fi realizat. Cele mai folosite, însă, sunt următoarele, datorită faptului că sunt ușor de realizat și nu sunt invazive:

Testarea Antigenului H. pylori dintr-o probă de scaun

Testul respirator efectuat cu ajutorul unui aparat care măsoară cantitatea de amoniac din respirație

Care sunt persoanele care trebuie testate pentru infecția cu H. Pylori?

Persoane care prezintă simptomele enumerate mai sus

Persoanele care suferă de ulcer gastric/ duodenal

Persoanele care prezintă în familie cazuri de cancer gastric (rude de gradul I)

Înaintea inițierii tratamentului cu Aspirină

Care este tratamentul infecției cu H. Pylori?

Helicobacter pylori se tratează prin așa-numitele tripla sau cvadrupla terapie. Acestea constau în medicamente care reduc secreția acidă a stomacului și antibiotice care acționează împotriva bacteriei. Tratamentul durează de obicei 2 săptămâni. Este foarte important să respectați perioada de timp pe parcursul căreia trebuie administrat tratamentul, dar și intervalul de timp la care se administrează, momentul din zi și legătura acestora cu mesele.

Mai trebuie făcut ceva după terminarea tratamentului?

La cel puțin 4 săptămâni de la terminarea tratamentului, se verifică dacă infecția a fost eradicată, fie prin intermediul testului respirator, fie prin testarea antigenului în scaun. În cazul în care infecția persistă, se va începe un nou tratament.

Cum putem preveni infecția cu H. Pylori?

Este foarte importantă respectarea normelor de igienă, atât alimentară, cât și personală. Amintiți-vă să vă spălați pe mâini înainte de fiecare masă, să spălați fructele și legumele și să le depozitați în condiții corespunzătoare. Asigurarea unei surse de apă potabilă și sigură este de asemenea extrem de important. Alimentele trebuie gătite corect.

Dacă o persoană cunoscută prezintă infecția cu H. Pylori este important să vă amintiți modalitățile prin care o puteți contacta și dumneavoastră, cum ar fi transmiterea oral-orală prin intermediul salivei, lucru important de luat în considerare atunci când locuiți împreună cu aceasta.

Ce trebuie să știm despre infecția cu H. Pylori?

Infecția cu H. Pylori este una din cele mai frecvente. Deși la început asimptomatică, în timp poate duce la gastrită, ulcere, sau chiar cancer gastric. Este importantă respectarea normelor de igienă și testarea persoanelor cu simptome dispeptice. Tratamentul trebuie respectat întocmai iar după finalizarea acestuia trebuie confirmată eradicarea infecției.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108