REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce le aduce noul an: puşcăriaşii vor avea dreptul la convorbiri online, nu şi la Facebook

Ce le aduce noul an: puşcăriaşii vor avea dreptul la convorbiri online, nu şi la Facebook

Replica API 22 decembrie 2012 | 00:00 220

Acces la internet, cu porţia

Acces la internet, cu porţia

Internetul nu va mai fi un lux pentru deţinuţi. Guvernul Ponta a decis ca persoanele private de libertate să aibă dreptul la comunicare online şi posibilitatea de a oferi voluntar pentru a presta o activitate în interesul comunităţii, iar obligativitatea eliberării condiţionate va fi valabilă numai din regimurile deschis sau semideschis. Noile prevederi au fost aprobate, marţi, de Guvern, printr-un proiect de lege care reglementează modul de executare a pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, informează Executivul.

Actul normativ reconfigurează cadrul general privind executarea pedepselor privative de libertate în situaţia în care sistemul penal român a suferit schimbări de substanţă prin adoptarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală. Dintre schimbările propuse, Guvernul menţionează introducerea unui nou drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, şi anume dreptul la "convorbiri online", introducerea posibilităţii pentru deţinuţi de a se oferi voluntari şi de a presta o activitate în interesul comunităţii, precum şi instituirea obligativităţii eliberării condiţionate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Botezan: Deţinuţii au interzis la Facebook!

"Urmează să primim o metodologie de aplicare în acest sens, iar modificarea aceasta probabil că se referă la contactul persoanelor private de libertate cu familia sau cu judecătorul delegat prin intermediul camerelor video. Va exista o cameră special amenajată cu echipament electronic, calculatoare, camere video,unde persoanele private de libertate vor comunica online cu familia şi judecătorii delegaţi, sub supravegherea personalului penitenciarului. Astfel, se vor reduce costurile legate de transport, dar şi cu telefonia fixă. Modificarea vine în sprijinul tuturor. Nu s-a dorit în nici un moment ca deţinuţii să aibă acces la reţelele de socializare, respectiv Facebook. Dacă ar avea acces la Facebook, atunci nu s-ar mai numi penitenciar, ci Pensiunea Poarta Albă", a declarat, pentru "Replica", Gabi Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă. Alte prevederi prezentate de Guvern sunt instituţia judecătorului de supraveghere a privării de libertate, care are ca principală atribuţie supravegherea şi controlul legalităţii în executarea pedepselor sau măsurilor privative de libertate în penitenciare sau în alte locuri de reţinere sau de arestare preventivă, controlul antiterorist şi de specialitate aplicat tuturor persoanelor şi bagajelor, precum şi mijloacelor de transport care au acces în penitenciar, percheziţia deţinuţilor şi recoltarea probelor biologice, aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis) pentru o scurtă perioadă de timp, după perioada de carantină, şi tratamentul necesar deţinuţilor cu tulburări psihice grave.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108