REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce recomandă MEDICII în privinţa POSTULUI!

Ce recomandă MEDICII în privinţa POSTULUI!

Replica API 13 noiembrie 2020 | 22:53 1837

Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii, ține 40 de zile și este considerat de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei pentru Biserica Română Ortodoxă. Care sunt recomandările medicilor specialiști legate de alimentația din timpului postului?

Prin tradiția sa, Postul Crăciunului implică o curățare a sufletului, dar și a trupului. În întreaga perioadă a postului cum întreg organismul trece printr-o perioadă delicată - în care este privat de carne, ouă, lapte și brânză - este bine să se țină cont de un set de reguli alimentare care pot fi de ajutor celor care își doresc să țină postul corect și sănătos. Dincolo de sensul său spiritual, postul are semnificații semnificative asupra organismului, având ocazia de a ne hrăni sănătos și de a ne detoxifia organismul. De cele mai multe ori, postul are consecințe nedorite, uneori grave pentru organism. Pentru a putea să vă oferim cele mai bune recomandări, a fost necesar să discutăm cu un medic specialist. Prin urmare, Dr. Mirela Neamțu, medic specialist de diabet și boli de nutriție, în cadrul Medstar General Hospital, a fost de acord să ne ofere câteva recomandări legate de consumul alimentelor din timpul postului.

,,În timpul postului sunt excluse din alimentație proteinele animale din carne, lactate și ouă. Chiar și pentru persoanele sănătoase trecerea la o dietă fără proteine animale trebuie să se facă treptat și echilibrat. Cea mai mare greșeală o reprezintă trecerea bruscă la o dietă exclusiv bazată pe legume – de cele mai multe ori bogate în glucide – sau alimente bogate în grăsimi, fructe în exces însoțite de mese dezorganizate”, afirmă medicul specialist.

Reguli de AUR pentru o dietă echilibrată

Mulți dintre credincioși sunt puși în dificultate în realizarea unui meniu echilibrat. Tot Dr. Mirela Neamțu ne-a ajutat să înțelegem care sunt regulile de aur în formarea unei diete echilibrate aceasta precizează ca o dietă echilibrată trebuie să conțină toate principiile alimentare, în proporție echilibrată: proteine, glucide, lipide, fibre, vitamine și minerale. Prima regulă este reprezentată de alimentația regulată formată din 3 mese principale și 2 gustări pentru a preveni senzația de foame sau de disconfort digestiv. Să nu uităm că ultima masă trebuie să fie cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

Principiile unei DIETE echilibrate

Stilul de viață sănătos se bazează pe o alimentație echilibrată, de bunăstare emoțională, de asemenea, de elementele de prevenție, de combatere a riscurilor ce ne pot periclita sănătatea. Macronutrienții sunt reprezentați de lipide, glucide și proteine, având valoare energetică. ,,Glucidele sau carbohidrații se găsesc în pâine, de preferat pâinea integrală, orezul, de preferat cel brun, cartofii, fasolea uscată și mazărea. O sursă importantă de minerală este reprezentată de legumele verzi, în special de spanac, broccoli, sparanghel, fasole verde, verdețuri și salată. Prin urmare, culoarea verde trebuie să primeze în farfurie” precizează dr. specialist Mirela Neamțu. ,,Proteinele vegetale vor înlocui proteinele animale, printre cele mai alimente putem aminti de fasole, linte, mazăre, porumb, hrișcă, cous cous și fructe cu coajă tare sau semințe oleaginoase” a mai menționat aceasta. Se recomandă evitarea alimentelor procesate termic, conservate sau bogate în grăsimi. De asemenea, ,,este important să prevenim deficitul de vitamina D prin expunerea la soare sau tratament de substituție atunci când este cazul” a completat. Hidratarea este atât de importantă pentru organismul nostru, jucând cel mai important rol într-o dietă echilibrată.

Fie că vorbim despre apă plată, ceaiuri neîndulcite sau îndulcite, nu trebuie să lipsească din obiceiurile zilnice.

Idei de meniu în perioada postului

Acestea fiind spune, iată câteva idei de meniu recomandate de dr. Mirela Neamțu. ,,Micul dejun poate include cereale integrale simple și lapte vegetal, sau pâine integrală cu brânză vegetală, sau budincă de chia. La prânz, o variantă de meniu este quinoa, supe creme de legume, mâncare de mazăre și fasole, un alt aliment cu conținut ridicat de carbohidrați sau legume sub formă de salate. Cartofii și orezul pot fi consumate ocazional.

Cina poate fi compusă din diverse salate sau smoothie-uri de fructe. Gustările pot fi reprezentate de fructe sau oleaginoase” afirmă medicul specialist. De asemenea, în zilele de dezlegare la pește putem profita din plin, fără a face abuz.

Tranziția de la post la dieta normală

Tranziția de la post la o alimentație îmbelșugată poate cauza probleme serioase de sănătate, mai ales în cazul persoanelor vârstnice sau care suferă deja de afecțiuni digestive, renale sau ale pancreasului.

Recomandarea medicului specialist este ca aceasta să se facă treptat, astfel încât organismul să facă față cu bine acestei provocări. De asemenea, mesele bogate în grăsimi trebuie evitate, sau dulciurile, sau băuturile alcoolice”. O altă recomandare importantă pe trebuie să o respectăm, astfel încât să evităm problemele de sănătate, este aceea de a nu consuma cantități mari de alimente.

Care sunt CREȘTINII care nu trebuie să țină post

Un alt subiect dezbătut cu medicul specialist a fost acela legat de categoriile de persoane care nu pot ține post. Din experiența proprie a medicului, cei care suferă de afecțiuni precum : diabet, anemii, boli metabolice, psihice dar și în cazul femeilor gravide sau copiilor nu trebuie să țină post.

Fiți cumpătați dacă doriți să evitați problemele

Odată cu încheierea postului, ne năpustim cu furie asupra preparatelor tradiționale, fără să ne gândim la consecințe. Comportamentul ne este ilustrat cum nu se poate mai bine de apelurile telefonice primite la numărul de urgentă a Serviciului de Ambulanță, 112, unde, în perioada sărbătorilor ,,explodează” cazurile de afecțiuni digestive.

Postul CRĂCIUNULUI ține 40 de zile

Duminică, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română. În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume, carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult decât atât, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multumim frumos pt sfaturi !
3
1
Bune sfaturi pentru cei din mediul urban. Pentru crestinii de la tara insa budinca din seminte de chia sau quinoa ...Oricum ,dam copy paste si gasim aceste informatii.Contributia personala in acest articol nu se ..vede!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108