REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce să faci dacă cineva are un accident vascular cerebral

Ce să faci dacă cineva are un accident vascular cerebral

Replica API 15 octombrie 2020 | 18:15 1385

Când o persoană are un accident vascular cerebral, fiecare secundă contează, iar ceea ce faci în acele momente critice poate să salveze viață cuiva.

Specialiștii ne spun care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le facem, astfel încât să fim pregătiți pentru a le oferi celor dragi cele mai bune șanse pentru a supraviețui unui AVC (accident vascular cerebral).

Un AVC este adeseori descris că fiind un "atac cerebral". O parte a creierului este privată de oxigen și de sânge, de care are nevoie pentru a funcționa, deoarece un vas de sânge fie este blocat de un cheag de sânge, fie se sparge din diferite cauze, scrie doc.ro.

Cu cât un accident vascular cerebral rămâne mai mult timp netratat, cu atât creierul va avea mai mult de suferit și cu atât mai mult țesut cerebral va fi afectat. Însă există tratamente care pot fi acordate dacă persoană ajunge la spital în cel mai scurt timp.

3 lucruri pe care să le faci când cineva are un accident vascular

1. Sună imediat la 112

Dacă nu faci altceva în acel moment, acționează cât mai repede și sună la 112. Cel mai greu lucru pe care îl ai de făcut este să recunoști simptomele unui AVC. Dacă observi oricare dintre simptomele unui accident vascular, ar trebui să suni la 112 imediat. Ar trebui să îi spui imediat dispecerului "Cred că am un accident vascular" sau "Cred că o persoană apropiată are un atac cerebral".

2. Notează ora la care vezi prima oară simptomele

Un medicament care "dizolvă" cheagurile de sânge poate fi dat unei persoane dacă această are un accident vascular cerebral, având potențialul de a împiedică simptomele să se dezvolte, însă acest gen de medicament (activator tisular de plasminogen) trebuie să fie dat persoanei într-un interval de 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor, spun specialiștii. Pacienții, totodată, pot fi candidați pentru terapii mai avansate, cum ar fi tratamente endovasculare.

Dacă un martor vede că o persoană are un accident vascular cerebral, ar fi de ajutor dacă s-ar uită la ceas, pentru a vedea ora la care au început simptomele. În acest fel, personalul de la Urgență poate să ia o decizie, fiind mai bine informat, în legătură cu opțiunile de tratament pentru acea persoană.

3. Dacă este necesar, fă-i resuscitarea cardio-pulmonară

Cei mai mulți pacienți cu AVC nu necesită o resuscitare cardio-pulmonară, dar dacă un prieten sau partenerul tău este inconștient atunci când l-ai descoperit, verifică-i pulsul și vezi dacă respiră. Dacă nu îi găseșți pulsul și nu respiră, sună la 112 și începe resuscitarea cât timp aștepți să vină ambulanță.

Semnele care te ajută să identifici rapid un accident vascular cerebral la altă persoană

Folosește această metodă (FAST) pentru a-ți aminti semnalele de alarmă ale unui accident vascular:

F - ("face", față): roagă persoană să zâmbească; ai observat că o parte a fetei pare căzută?

A - ("arms", brațe): roagă persoană să ridice ambele brațe; ți se pare că un braț e orientat în jos, ca și când ar aluneca?

S - ("speech", vorbire): roagă persoană să repete o propoziție simplă; ți se pare că discursul ei este ciudat sau tulburat, vorbirea este incoerentă?

T - ("time", timp): dacă observi oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112 (nu lasă să treacă prea mult timp).

Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța

Nu uita că accidentul vascular cerebral este o urgență medicală. Dacă cineva drag ție sau o persoană apropiată prezintă semnele unui AVC, sună la 112 imediat.

Cât timp aștepți să sosească ambulanța, iată ce ai de făcut:

Dacă persoana este conștientă, ajut-o să stea întinsă, pe o parte, cu capul ușor ridicat și sprijinit pe ceva.

Nu îi da pacientului nimic de băut sau de mâncat.

Dacă sunt obiecte vestimentare care ar putea cauza dificultăți în respirație (cravată, eșarfă), desfă-le.

Dacă observi slăbiciune la oricare dintre membre, sprijină acel membru și evită să îl tragi atunci când miști persoana.

Dacă persoana este inconștiență, verifică-i respirația și pulsul și pune-o pe o parte. Dacă nu are puls și nu respiră, începe imediat manevrele de resuscitare (dacă știi să efectuezi o resuscitare cardio-pulmonară).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108