REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce schimbări aduce 2013 - interviu cu şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Constantin Dina

Ce schimbări aduce 2013 - interviu cu şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Constantin Dina

Replica API 3 ianuarie 2013 | 00:00 187

Anul 2013 aduce câteva modificări importante în sistemul sanitar, care îi vizează atât pe medici şi farmacişti, cât şi pe pacienţi. Prima noutate a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2013 şi este vorba despre reţeta electronică. Medicii de familie şi cei din spitale vor fi obligaţi să prescrie doar reţete electronice, cele clasice, pe hârtie fiind eliminate. Spitalele CFR vor trece în subordinea autorităţilor locale. La Constanţa, Direcţia de Sănătate Publică va începe anul în forţă. Inspectorii sanitari vor demara controale la toate unităţile sanitare pentru a verifica dacă s-au conformat ordinului privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Tot din 1 ianuarie 2013 constănţenii din zona oraşului Băneasa au motive de bucurie. Punctul de lucru al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, proiect iniţiat de senatorul PSD Nicolae Moga şi susţinut de Ministerul Sănătăţii, a devenit funcţional în zi de sărbătoare.

Reporter: La Constanţa, în 2012, au avut loc două dezbateri publice pe marginea noii Legi a Sănătăţii. Ce schimbări aduce anul 2013 sistemului sanitar românesc?

Constantin Dina: În 2013, în Parlament, vom avea proiectul noii Legi a Sănătăţii. Sunt sigur că vom avea o lege care îi va avantaja, în principal, pe oameni, pentru că ei sunt în centrul acestui sistem de asigurări de sănătate, în centrul sistemului sanitar din România. Anul 2013 va veni cu modificări care vor normaliza relaţia dintre pacient şi medicul de familie, iar toţi românii vor avea posibilitatea să-şi permită o asigurare medicală, astfel încât să poată să ajungă oricând este nevoie la o unitate sanitară din ţară. Au fost două dezbateri publice la Constanţa, în cadrul cărora s-a discutat foarte mult despre noua Lege a Sănătăţii, iar fiecare a venit cu propuneri ce ar trebui cuprinse în noul text de lege. Cea mai importantă modificare bănuiesc că va fi cea care va acţiona asupra sismului de asigurări. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul cum se aplică, în prezent, acest sistem în România. Din această cauză, Ministerul Sănătăţii şi guvernele pe care le-am avut şi le avem, au început să realizeze un proiect aflat într-o continuă dinamică, în privinţa modificărilor care i se aduc. Cu siguranţă că vom avea o Lege a Sănătăţii care va răspunde tuturor cerinţelor sistemului sanitar românesc.

Rep: Tot în 2012 au avut loc şi schimbări la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii. Credeţi că va rămâne "în picioare" proiectul de lege pe marginea căruia deja au existat dezbateri publice sau va exista un alt proiect de Lege al Sănătăţii?

C.D.: Deocamdată Ministerul Sănătăţii este cel care face politica sanitară în România şi aşteptăm să vedem care vor fi discuţiile şi ce se va întâmpla în continuare. Ministerul Sănătăţii se va implica, într-un fel sau altul, să rezolve această situaţie, dar nu aş putea să spun dacă printr-un nou proiect de lege sau prin proiectul de lege care a fost deja dezbătut. Domnul ministru Vasile Cepoi a luptat foarte mult pentru proiectul privind reforma în domeniul sanitar, a organizat multe dezbateri în ţară pe această temă şi cu siguranţă dumnealui va fi implicat în continuare în reforma sistemului sanitar din România.

Rep: Urmare a descentralizării sistemului sanitar din România spitalele vor trece prin etapa acreditării. Câte spitale au fost deja acreditate la nivelul judeţului Constanţa?

C.D.: Spitalele nu informează Direcţia de Sănătate Publică despre vizitele pe care le fac cei de la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. Ultimul spital vizitat în 2012 de către comisie a fost Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În prezent se lucrează la raport şi încă nu se cunoaşte decizia comisiei. Însă, după cum bine se ştie, în ultimii ani, Spitalul Judeţean a trecut printr-o etapă de modernizare. Secţiile de Oncologie şi Ortopedie au fost renovate, urmează Cardiologia. Este al doilea spital din România. Are nivelul I, fără plan de conformare. Este o clasificare care ne onorează şi în acelaşi timp ne obligă la o calitate a serviciilor de sănătate mult mai mare şi nu aş vedea de ce să nu fie acreditată de către Comisia Naţională, mai ales că unitatea este dotată cu aparatură la standarde foarte înalte. La acest moment, Spitalul Judeţean, prin clinicile de Ortopedie şi Chirurgie Cardiovasulară, dotate la cel mai înalt nivel, poate să rivalizeze cu orice clinică din comunitatea europeană fără nici un fel de problemă.

Rep.: Aţi făcut vorbire de Spitalul Judeţean, pentru care dumneavoastră, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică, aţi făcut demersuri să fie trecut la nivelul I de clasificare, dar şi în categoria de spital regional. Ce a stabilit Ministerul Sănătăţii în urma controlului efectuat, la finele anului 2012, la Spitalul Judeţean?

C.D.: În urma controlului a fost emis un ordin prin care Spitalului Judeţean a fost inclus în ctegoria IA, fiind inclus la nivelul spitalelor regionale de urgenţă, cu plan de conformare. În aceeaşi situaţie se regăseşte şi Spitalul Târgu Mureş. Sunt sigur că până la finalul anului 2013 unitatea se va conforma celor solicitate în ordin şi va rămâne unitate de nivel IA regional şi nivel I ca şi competenţă pe plan naţional. În continuare se merge pe o regionalizare a ţării, iar Spitalul Judeţean Constanţa va face faţă cu brio noii regiuni, care va cuprinde mai multe judeţe. Va putea să acorde îngrijiri medicale pacienţilor din judeţele noii regiuni.

Rep.: Punctul de lucru de la Băneasa, din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, va funcţiona începând cu 1 ianuarie 2013, aşa cum a fost stabilit de către secretarul de stat Raed Arafat, există sursa de finanţare?

C.D.: La Băneasa există un Punct de lucru al Uităţii de Primire Urgenţe din Constanţa, care de la 1 ianuarie 2013 a devenit funcţional. Există sursa de finanţare. În acea zonă era necesar un astfel de centru, având în vedere că unitatea de sănătate din zonă a fost desfiinţată. Centrul Multifuncţional Băneasa asigură cam tot ce înseamnă urgenţă în zona respectivă, deserveşte mai multe comune şi sate din zonă. Există şi o substaţie de Ambulanţă, cam tot ce este necesar pentru a asigura asistenţă medicală de urgenţă.

Rep: Printr-un ordin, privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale, emis în 17 decembrie 2012 de Ministrul Sănătăţii şi publicat în Monitorul Oficial, paznicii de la spitale sunt obligaţi să dea o declaraţie că nu primesc "atenţii" de la vizitatori, iar unităţilor sanitare li se interzice perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor. Spitalul Judeţean percepe şi taxe şi a interzis şi accesul persoanelor în unitate. Cum comentaţi?

C.D.: Având în vedere apariţia ordinului Ministerului Sănătăţii, emis în 17 decembrie, cu siguranţă că vom efectua controale, să vedem care este stadiul implementării acestui ordin. Atâta timp cât a fost emis ordinul pentru unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale este clar că toate spitalele din ţară sunt obligate să se supună acestor reglementări. După Anul Nou, la începerea anului 2013, Direcţia de Sănătate Publică va trimite Serviciul de Control în Sănătate Publică să verifice unităţile sanitare dacă s-au conformat acestui ordin. Acolo unde vom găsi deficienţe vom da termene de rezolvare ale problemelor, iar în cazul în care nu se rezolvă problemele în termenele acordate unităţile sanitare vor fi amendate.

Rep: Practic ce sancţiuni vor fi aplicate de personalul împuternicit din structurile de control ale Ministerului Sănătăţii şi ale direcţiilor de sănătate publică în cazul managerilor sau firmelor de paza care nu vor ţine cont de noile reglementari publicate în Monitorul Oficial?

C.D.: Nerespectarea unui ordin al ministrului Sănătăţii se sancţionează cu amenzi de până la 200 milioane de lei şi acestea se aplică până la data la care uniatea îşi remediază problemele. Dacă constatăm că au trecut termenele de remediare, fără să fie amendaţi, şi nu au rezolvat situaţia, vom recurge zilnic la amenzi, conform legii.

Rep: Credeţi că această reglementare, la care am făcut vorbire, ar trebui aplicată şi în cazul medicilor care practic "se bucură" la banii pacienţilor sau aparţinătorilor şi prescriu reţete fără parafă, cu menţiunea de a fi procurate de la o anumită farmacie?

C.D.: Despre unii medici se povestesc multe, dar fără a fi şi dovedite. Dacă pacienţii primesc medicamente în baza unor reţete neparafate, vina aparţine farmaciilor care le-a eliberat. O reţetă neasumată prin parafă şi semnătură este discutabil ce se întâmplă. Cazurile acestea există din cauza subfinanţării sistemului sanitar. O unitate sanitară nu are cum să asigure toate medicamentele necesare pentru tratarea pacienţilor în parte. Sunt şi anumite medicamente în stocul unităţii sanitare care expiră. În funcie de prescrierea pe care o face medicul către pacient unitatea sanitară se poate aproviziona cu aceste medicamente, iar dacă spitalul consideră că medicamentele prescrise sunt cele mai bune vorbeşte cu pacientul şi se întâmplă ceea ce spuneţi dumneavoastră. Sperăm ca, prin noua reformă în sistemul sanitar, astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Cazul ideal ar fi ca sitalul să se poată aproviziona cu toate medicamentele necesare. Va mai dura până se va întâmpla acest lucru, dar cred că în viitorul foarte apropiat nu vom mai avea astfel de probleme.

Rep: La momentul actual, din punctul dumneavoastră de vedere, care este cea mai stringentă problemă a sănătăţii constănţenilor ?

C.D.: Vorbim de finanţare. Dacă toate unităţile sanitare ar avea o finanţare foarte bună, nu ar fi probleme, ar fi şi investiţii, secţii modernizate, echipamente medicale. Spitalele sunt ierahizate pe nivele de competenţă în Constanţa şi în funcţie de nivelul de competenţă pe care îl au primesc finanţare. La unele spitale banii ajung, la unele nu. Sunt probleme în unităţile sanitare, dar credem că această problemă va fi reglementată în acest an. Spitalele funcţionează în funcţie de câţi bani primesc. Nu au cum să cumpere materiale sanitare şi să facă investiţii dacă nu le sunt repartizate fonduri. Tocmai de aceea reforma în sistemul sanitar va transforma spitalele în organizaţii non-profit, să funcţioneze ca fundaţii, într-o altă manieră, astfel încât să-şi asigure finanţarea din alte surse şi specialiştii necesari.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108