REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce şi-a tras generalul şpăgar Bontic când soţia era şefa hotelului Meridian: teren în deltă şi BMW de 40.000 de euro

Ce şi-a tras generalul şpăgar Bontic când soţia era şefa hotelului Meridian: teren în deltă şi BMW de 40.000 de euro

Replica API 15 iulie 2013 | 00:00 2733

Fostul adjunct al Jandarmeriei Constanţa şi al IGJR

Fostul adjunct al Jandarmeriei Constanţa şi al IGJR

Generalul maior Neculai Bontic, fostul adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, a cunoscut o perioadă de belşug maxim chiar în intervalul în care, coincidenţă sau nu, soţia sa era şefa complexului de agrement Meridian, adică hotelul MAI din Mamaia. În vârstă de 56 de ani, generalul căruia i s-a aprobat, de către ministrul Radu Stroe, pe 12 iulie a.c., trecerea în rezervă, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru săvârşirea a numai puţin de 17 infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi delapidare, are relaţii cât se poate de strânse în Constanţa. Astfel, în perioada 1989- 1999, Neculai Bontic a fost locţiitor al comandantului pentru servicii la UM 0406 Constanţa, iar între 1996 şi 2005 a fost adjunctul comandantului pentru logistică la Comandamentul de Jandarmi Teritorial Constanţa. Soţia sa, Milena Bontic, de 49 de ani, este în prezent ofiţer specialist la Direcţia Generală Logistică din cadrul MAI.

Până în 2009, soţia adjunctului Jandarmeriei Române, Neculai Bontic, a fost şefa complexului de agrement din staţiunea Mamaia, adică hotelul Meridian, unul din cele două hoteluri deţinute de MAI pe litoral (Meridian şi Diana, în Saturn). Hotel foarte căutat de angajaţii MAI din toată ţara, mulţi dispuşi, probabil, să ofere câte o atenţie şefilor de la Logistică, fie ei soţii Bontic sau alţii, pentru un bilet la mare, mai ales că ministerul decontează 90% din contravaloarea cazării. De altfel, pe forumurile destinate poliţiştilor se spune că astfel de sejururi sunt obţinute extrem de greu, unii ofiţeri spunând că, în 25 de ani de carieră, abia au prins de 2 ori bilete la Meridian, în Mamaia. Întâmplător sau nu, aventura Milenei Bontic la şefia hotelului Meridian a coincis cu perioada de prosperitate maximă a familiei sale. Potrivit declaraţiilor de avere ale celor doi ofiţeri, în 2007 şi-au permis să doneze o casă fiului lor, Andrei Bontic, să-şi deschidă în acelaşi an un depozit la BCR Constanţa în valoare de 15.000 de euro, să-şi cumpere un teren intravilan în satul Vadu, din comuna Corbu, deci în Delta Dunării, alături de Valeria Safca şi să investească peste 40.000 de euro într-un bolid BMW. Foarte interesant este că maşina BMW 330XD, an de fabricaţie 2007, a fost cumpărată cu 40.460 euro de soţii bugetari Bontic deşi era second hand. Ce-i drept, în acelaşi ferice an 2007, soţii Bontic i-au vândut unui oarecare Petrişor Avram un apartament, cu nu mai puţin de 110.450 de euro, puşi într-un cont separat, la Banca Millennium.

Bontic punea luptătorii Jandarmeriei să aibă grijă de legumele şi porcii instituţiei, apoi folosea produsele la chefurile familiei sale

Prosperitatea s-a întins şi în 2008, când generalul Bontic şi soţia au schimbat BMW-ul de 40.000 de euro pe un Land Rover, de data aceasta nou nouţ, după care şi-au cumpărat şi un apartament în Bucureşti. În 2012, generalul Bontic a câştigat din salariul de jandarm aproape 1 miliard de lei vechi; mai precis, 91.259,92 lei (aproape 76 de milioane lei vechi pe lună, bani în mână), în timp ce soţia a câştigat la DGL a MAI 38.124 lei. DNA a început urmărirea penală împotriva generalului Bontic pentru săvârşirea a nu mai puţin de 17 infracţiuni de luare de mită, la care se adaugă acuzaţii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi delapidare. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2005- 2012, în calitate de adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a pretins şi primit de la subordonaţii săi din unităţile din Bucureşti şi din ţară mai multe bunuri, estimate în acest moment la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, în schimb, uzând de prerogativele funcţiei sale, să îi protejeze pe aceşti subordonaţi pe parcursul carierei profesionale. De asemenea, Neculai Bontic a impus subordonaţilor ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanţi auto aflaţi în patrimoniul unităţilor de jandarmerie autoturismele personale, prejudiciul în acest sens fiind estimat la aproximativ 80.000 de lei. Bontic considera Jandarmeria un bun personal, abuzurile şi delapidarea săvârşite de general fiind incredibile până şi pentru standardele româneşti. Procurorii DNA arată cum generalul Neculai Bontic dădea petreceri private cu legumele şi carnea animalelor crescute pe banii Jandarmeriei şi le cerea subordonaţilor chiar şi gumă de mestecat şi pastă de dinţi. Bontic a mâncat gratis, ani de zile, la popota unităţii din Bucureşti, notele de plată însumate fiind de câteva zeci de mii de lei. Mai mult, Neculai Bontic folosea ofiţeri de la brigăzile speciale de intervenţii pentru a se ocupa de cultivarea legumelor din serele special amenajate în cadrul unităţii Jandarmeriei sau pentru creşterea porcilor. Ulterior, legumele şi carnea de porc la care au lucrat luptătorii Jandarmeriei erau folosite de generalul Bontic la petrecerile sale private- de ziua sa, a soţiei Milena, a soacrei etc.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108