REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce spune Mircea DOBRE despre reintroducerea VOUCHERELOR de VACANȚĂ

Ce spune Mircea DOBRE despre reintroducerea VOUCHERELOR de VACANȚĂ

Replica API 4 decembrie 2021 | 11:33 1650

Voucherele de vacanța ar putea fi reacordate începând cu anul 2022. În acest sens, în cursul zilei de joi, 2 decembrie a.c., Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul unei OUG privind modificarea și completarea unor acte normative ce reglementează acordarea voucherelor de vacanță, respectiv decontul serviciilor turistice pentru familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în cuantum de 1.450 de lei per angajat, până la data de 31 decembrie 2026. Ca și o noutate apare faptul că voucherele de vacanță aferente anilor 2022-2026 se vor emite doar pe suport electronic. Contactat telefonic de către reporterii Replica de Constanța, Mircea Dobre a declarat că această măsură este una foarte bună pentru partea socială.

Bugetarii vor primi vouchere de vacanță începând cu 2022

Bugetarii ar putea primi vouchere de vacanță acordate de Guvernul României începând din 2022. Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea voucherelor de vacanță a fost pus în dezbatere public în cursul zilei de joi, 2 decembrie 2021. Acestea vor fi acordate până în anul 2026, valoarea acestor fiind în continuare 1.450 de lei pentru fiecare salariat. Potrivit documentului, acordarea indemnizațiilor de vacanță, sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei ,, s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor publice să își petreacă concediile în țară și, totodată, a atenuat o parte din efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”, se arată în document. Prezenta ordonanță de urgență va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Motivele emiterii actului normativ

Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în valoare de 1450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară. Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare. La nivel național, creșterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenți. În contextul pandemiei și al restricțiilor impuse, o parte dintre serviciile/pachetele de servicii turistice achiziționate de către turiști prin vouchere de vacanță nu au putut fi derulate corespunzător de către agențiile de turism, conform clauzelor contractuale și de asemenea, nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea turiștilor și implicit restituirea sumelor achitate de către aceștia, se arată în motivarea emiterii actului normativ.

Salariaților din cadrul Apărării, Ordinii Publice și Securității Naționale li se vor deconta serviciile turistice

Pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, în limita a 1.450 de lei pentru un salariat.(Mircea Dobre)

Ce spune Mircea Dobre, președintele UGIR

Contactat telefonic de către reporterii Replica de Constanța, fostul ministru al Turismului în Guvernul Mihai Tudose, același care s-a luptat și a introdus voucherele de vacanță pentru bugetarii din România, a declarat: ,,În calitatea mea de președinte al UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România), m-am luptat să introducem din nou voucherele de vacanță. Inclusiv partea de guvernare ai coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR , la capitolul turism este tot materialul este transmis de UGIR către coaliție și a fost însușit de coaliție și acest lucru ne bucură foarte mult. Asta înseamnă că dânșii au o deschidere în ceea ce privește domeniul turismului. Într-adevăr, refacerea forței de muncă în România este necesară după această pandemie din 2020 care continua și în 2021-2022 și este necesară introducerea voucherelor de vacanță, chiar dacă nu se poate la valoarea salariului minim pe economie, pentru că bugetul are o problemă la ora actuală, dar cred că chiar și dacă rămâne la 1450 de lei și aceste vouchere vor fi reintroduse de la 1 ianuarie 2022, este o măsură foarte bună pentru partea socială”, a declara Mircea Dobre, președintele UGIR.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da ma, ca la ei evaziunea fiscala este ZERO, pricepi? cat despre puturosii de la privat nu mai zic... e drept cu mici exceptii!!
1
1
Muwee PZD-Ciuma rosie.MWee putorilor bugetare. Huoooo...
4
8
Si ptru cfristii de stat ?
0
3
da, este foarte bine ca ei muncesc mult.
5
5
De ce nu il intrebati pe Barhalescu ce zice. Zice ca iar e de furat la greu.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108