REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce vitamine și minerale contribuie la sănătatea sistemului reproducător

Ce vitamine și minerale contribuie la sănătatea sistemului reproducător

Replica API 29 iulie 2020 | 00:00 824

Înainte de concepția unui bebeluș, trebuie să ai în vedere câțiva factori extrem de importanți, iar unul dintre aceștia este un sistem reproducător sănătos, care funcționează în mod corespunzător.

Chiar dacă mănânci fructe și legume ecologice (bio) și adopți o dietă sănătoasă, este posibil să nu obții toți nutrienții de care organismul tău are nevoie pentru o fertilitate optimă doar din alimentație. Tocmai de aceea este important să ai în vedere suplimentele nutritive, bineînțeles, cerându-i înainte de toate sfatul medicului tău curant, scrie doc.ro.

Prin faptul că rămâi însărcinată și că o ființă crește în pântecele tău și se hrănește astfel din rezervele tale, acest lucru necesită un surplus de nutrienți și de energie. Sarcina îți solicită corpul, și tu ai nevoie atât de energie, cât și de nutrienți. Potrivit experților, unii dintre cei mai importanți nutrienți pentru fertilitate sunt: zincul, seleniul, magneziul, calciul, vitamina B12, vitamina B6, acidul folic, vitamina C și acizii grași esențiali Omega-3.

Mai jos vei găsi o listă cu suplimentele (cu argumente solide din partea oamenilor de știință) care contribuie la un sistem reproducător sănătos.

Acizii grași Omega-3

Omega-3 (grăsimi bune care se găsesc în uleiul de peste de mare adâncime și în unele uleiuri vegetale, precum uleiul din semințe de în) sunt adesea lăudate pentru capacitatea lor de a susține sănătatea creierului și a inimii. Nu uită că Omega-3 sunt acizi grași benefici și pentru starea generală de sănătate a sistemului reproducător feminin. Un studiu publicat în "Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology" a analizat femeile cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care sufereau de sindromul premenstrual.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că administrarea unui supliment cu Omega-3 a susținut starea bună de sănătate în timpul menstruației. Specialiștii ne recomandă să alegem produsele cu ulei de peste de mare adâncime, pentru că astfel, peștele de la care provin aceste grăsimi bune are mai puține riscuri de a fi contaminat cu metale grele.

Vitamina D

Reține că, pentru un sistem reproducător sănătos, ai nevoie și de vitamina D. O analiză a rolului vitaminei D în ce privește sistemul reproducător al femeilor, din 2011, a constatat că deficiență (lipsa) de vitamina D este asociată cu fertilitatea diminuată, cu endometrioză și cu sindromul ovarelor polichistice.

Dovezile din cadrul studiilor observaționale arată riscuri mai mari de preeclampsie, naștere înainte de termen, vaginoza bacteriană și diabet gestational în cazul femeilor care aveau valori scăzute ale vitaminei D în sânge. Așa că ai un motiv în plus care te va convinge de rolul important al vitaminei D în ce privește sănătatea sistemului reproducător.

L-arginina

Un aminoacid și un aliat al proteinelor, l-arginina încurajează diverse funcții în corpul uman, în special când vine vorba despre sănătatea femeilor. L-arginina este un aminoacid care ajută la diviziunea celulară, la funcția imunitară și la producția de hormoni.

Acidul folic

Acidul folic, așa cum știi probabil, ajută sistemul reproducător și sarcina, mai ales că are multe beneficii mai ales pentru organele reproducătoare. Un studiu spune că metabolismul acidului folic afectează funcția ovariană, implantarea ovulului, embriogeneză și întregul proces al sarcinii. Suplimentele cu acid folic sunt extrem de importante pentru sănătatea ovarelor. Femeilor cu sindromul ovarelor polichistice li se prescrie adeseori acid folic, pentru a le ajută ovarele să funcționeze mai bine.

Semințele de în (uleiul din semințe de în)

Semințele de în sunt o sursă bogată în acizi grași esențiali (precum acidul alfa-linoleic, prescurtat ALA), iar acest acid esențial este benefic pentru starea generală de sănătate și pentru simptomele menstruației. Lignanin din semințele de în au unele proprietăți antioxidante, care pot să susțînă activitatea estrogenului, potrivit unui studiu.

Uleiul de primulă

Uleiul de primulă (plantă numită uneori și luminița nopții sau luminița de seară) are multe beneficii pentru femei. El ajută la reducerea efectelor negative ale menopauzei și ale sindromului premenstrual. Tot el poate să ajute și la reducerea efectelor adverse ale sindromului ovarelor polichistice, care adeseori este o cauza a infertilității la femei.

Vitamina B12

Experții spun că o deficiență de vitamina B12 poate avea un impact multiplu asupra sistemului reproducător al femeii, începând de la anomalii ale celulelor din cervix (colul uterin) și uter și până la anovulație (când nu este eliberat un ovul în cadrul ciclului menstrual) și chiar și niveluri anormale de estrogen, lucruri care sunt vitale și necesare pentru a succesul unei sarcini.

Cere sfatul medicului ginecolog înainte de a lua orice fel de suplimente pentru sistemul reproducător.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108