REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Centrul de excelenţă în terapia cancerului, greu de realizat. Cât a reuşit CJC să „urnească” din proiect

Centrul de excelenţă în terapia cancerului, greu de realizat. Cât a reuşit CJC să „urnească” din proiect

Replica API 15 septembrie 2017 | 17:33 397

Vicepreşedintele CJC, Daniel Learciu: „Realizarea acestui spital este de importanţă vitală”

Vicepreşedintele CJC, Daniel Learciu: „Realizarea acestui spital este de importanţă vitală”

Desfiinţarea secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Constanţa a provocat mare vâlvă în rândul constănţenilor! De fapt, două mari eşecuri ale fostei administraţii judeţe sunt: Radioterapia şi Spitalul de Oase de la Eforie. Ambele au fost puse pe butuci, în ciuda protestelor şi a semnalelor de alarmă

Devenită secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa, unitatea de la Eforie a pus lacătul pe uşă în ceea ce priveşte intervenţiile medicale importante. A rămas un soi de centru de recuperare, dar unde nu ajută nici aparatura, nici mobilierul, nici... caloriferul, de cele mai multe ori îngheţat bocnă. S-a speculat că miza distrugerii acestui spital o reprezintă terenul generos. Între timp, s-a schimbat conducerea Consiliului Judeţean, iar în momentul de faţă există o altă viziune în ceea ce priveşte sistemul de sănătate. În luna octombrie a anului trecut, noua conducere a CJC s-a deplasat la Eforie, stabilind cu această ocazie că lucrurile trebuie să se schimbe radical: s-a decis „reinventarea” Radioterapiei, dar pe terenul fostului Spital de Oase de la Eforie. „Intenţionăm, într-adevăr, să construim o Radioterapie, un spital cum nu a mai existat, cu aparatură de ultimă generaţie, în locul Spitalului de Oase de la Eforie”, a confirmat, la vremea respectivă, vicepreşedintele CJC, Daniel Learciu. Potrivit lui Learciu, proiectul este unul ambiţios şi este clar că nu va fi uşor de realizat: „Nu ne gândim doar la tratamentul pentru persoanele cu cancer, ci şi la operaţii complexe”, mai spunea Learciu la acel moment. Ce s-a întâmplat între timp? Reprezentanţii CJC au prezentat Ministerului Sănătăţii şi motivele care susţin realizarea unui astfel de proiect: „Judeţul Constanţa este deservit de o singură Secţie de Oncologie – este una din primele secţii de oncologie din ţară, înfiinţată în anul 1973. Deserveşte un număr mare de pacienţi, atât din judeţul Constanţa, cât şi pacienţi din judeţul Tulcea şi din judeţele adiacente. Judeţul Constanţa are o populaţie de 716.567 locuitori şi are o incidenţă a cancerului de aproximativ 2.200 – 2.400 de cazuri noi anual. În aceste condiţii, Secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, care a inclus iniţial 55 de paturi, din 2010 funcţionează cu 25 de paturi prin restrângerea activităţii, fiind total insuficiente pentru numărul mare de pacienţi. În plus, nici nevoia de paliaţie nu este acoperită complet în judeţul Constanţa, paliaţia fiind “acoperită” de cele 15 paturi din Centrul Casa Soarelui”, se arată într-o notă a Consiliului Judeţean Constanţa. „Din aprilie 2016 nu mai dispunem de radioterapie, ceea ce a făcut ca un număr mare de bolnavi să nu îşi mai poată efectua tratamentul impus de afecţiunea oncologică, să nu îşi mai poată ameliora calitatea vieţii – sunt oameni care suferă de dureri cumplite, de sângerări. Datele indică faptul că există un număr mare de pacienţi care se adresează Spitalului Judeţean, însă acesta nu mai dispune acum de nici un spaţiu dedicat spitalizării de zi”, explică, referitor la acest subiect, Daniel Learciu.

Se caută finanţare, proiectanţi şi executanţi ai lucrării

Vicepreşedintele CJC completează însă că s-au făcut anumiţi paşi în sensul creării spitalului oncologic de la Eforie, însă mai este mult până când el va deveni realitate: „Continuăm demersurile, nu se oprim, în ciuda faptului că nu este un poriect uşor de pus în aplicare. Prin hotărârea CJC nr. 199 din 17 august 2016 a fost aprobată demararea procedurilor legale pentru crearea unei structuri medicale în domeniul oncologiei în judeţul Constanţa, amplasamentul identificat pentru acest obiectiv fiind Secţia de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Sud, strada Republicii nr.7, prin care se urmăreşte acoperirea nevoilor de sănătate în ceea ce priveşte boala oncologică şi acordarea unei asistenţe medicale de calitate prin crearea unui centru regional de excelenţă. În data de 21 noiembrie 2016, a fost postat pe SEAP anunţul de consultare a pieţei, dar în termenul prevăzut de transmitere a propunerilor, respectiv 28 noiembrie, nici un operator economic nu a dat curs solicitărilor noastre. A fost reluată procedura de consultare a pieţei, în data de 25 august 2017, dar până la termenul de 6 septembrie nu a fost primită nici o ofertă. Însă, întrucât realizarea acestui proiect este de importanţă vitală pentru judeţul Constanţa şi este o prioritate pentru Consiliul Judeţean, se vor depune eforturi în continuare pentru găsirea surselor de finanţare şi a atribuirii contractelor de proiectare şi execuţie lucări”, a detaliat vicepreşedintele CJC, Daniel Learciu.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cind ve-ti vedea vreo investitie a CJC in Eforie inseamna ca a inebunit lupul,din 1990 ZERO lei au fost alocati in eforie........ce pula mea fac cu banii?
0
0
"CASA SOARELUI ? Constanta a fost inchisa cu 01.09.2017,cineva si-a indeplinit visul ...sa vedem cine primeste CADOU -locatia ? Nimeni nu se gandeste la pacientul care are nevoie de ingrijiri de specialitate -paliative....vorbim doar de bani si afaceri dubioase. Acesta este sistemul de sanatate din Constanta. Baniiiiiii vorbesc !
0
0
Povesti de adormit bolnavii disperati!
4
0
Chimo si Radio absolut depasite ,dau rezultate false temporare si ucid populatia cu premeditare ! Noile tehnici nu sunt in Turcia la ra si chi este o inselatorie !Luati legatura cu Latvia si Riga pentru noi tratamente si nu mai cumparati de la supermarket!!!
2
0
Inainte sa scrieti un articol, mai intrebati! Casa Soarelui , ca si centrude paliatie , nu mai exista! De cca o luna! DSP-ul nu a mai avizat-o. Probabil o sa apara un centru privat... Iar un spital de Oncologie la Eforie , este o imbecilitate absoluta! Cum vor ajunge pacientii pe toata durata verii si iarna? Niste idioti! Rau intentionati!
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108