REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Centura de siguranță, un moft pentru șoferi: 65 de constănțeni, amendați de polițiști!

Centura de siguranță, un moft pentru șoferi: 65 de constănțeni, amendați de polițiști!

Replica API 12 mai 2015 | 10:25 118

Siguranța rutieră depinde numai de noi

Siguranța rutieră depinde numai de noi

Doi oameni din cinci ar supraviețui accidentelor rutiere dacă ar purta centura de siguranță. Unii șoferi încă o consideră un moft, însă centura de siguranță este o necesitate. Invenţia despre care se spune că a salvat milioane de vieţi de la prima sa utilizare a împlinit 56 de ani. Omul care a adus centura de siguranţă în mașină a fost inginerul suedez Nils Bohlin. O întâmplare tragică, în care una dintre rudele președintelui firmei Volvo a murit în accident i-a dat lui Bohlin posibilitatea de a dezvolta un sistem nou și eficace în ceea ce privește siguranţa ocupanţilor unei mașini. Conform legislaţiei în vigoare toţi pasagerii unui autovehicul, inclusiv cei de pe bancheta din spate, trebuie să poarte centura de siguranţă. Experţii în siguranţă auto au calculat că șansele de supravieţuire în caz de accident cresc cu peste 50% în cazul purtării centurii de siguranţă.

Cu toate acestea, numeroase persoane, fie că este vorba de şoferi sau doar pasageri, îşi pun viaţa în pericol atunci când pornesc la drum fără să cupleze centurile de siguranţă. Nefolosirea centurii de siguranţă creşte riscul de a deceda într-un accident rutier. Fostul mare campion de raliuri Titi Aur este ferm convins că invenția lui Bohlin nu este un moft şi că oricine se urcă la volan trebuie să se gândească la faptul că şi în cazul unei frânări bruşte se pot întâmpla accidente foarte grave. Coliziunile sunt foarte periculoase chiar şi la viteze mici. S-a constatat ştiinţific că un impact la 40 de kilometri pe oră supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul III al unei clădiri. Pentru a conștientiza conducătorii auto, dar și pe pasagerii, riscurile la care se expun prin neportul centurii de siguranţă, poliţiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța desfășoară periodic activităţi preventive în acest sens pe toate drumurile din judeţ. Astfel, peste 350 de şoferi au fost amendaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de poliţiştii rutieri din Constanța. În numai 48 de ore, polițiștii constănțeni au aplicat amenzi în valoare totală de 126.485 de lei. 2732 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum. Alţi 65 de conducători auto au fost penalizaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă pe timpul deplasării. Pentru comiterea de infracţiuni în trafic au fost reținute 19 de permise de conducere şi au fost retrase 8 certificate de înmatriculare. Trei șoferi au devenit pietoni după ce s-au riscat să se aventureze pe drumurile din județ sub influența băuturilor alcoolice, iar nouă au călcat pedala de accelerație prea mult. Siguranța rutieră și salvarea de vieți omenești sunt priorități ale Poliției Române. Astfel, pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri au desfășurat, în perioada 4-7 mai a.c., activități în urma cărora au aplicat 11.608 de sancțiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 34 pentru consum de alcool şi 3.480 pentru încălcarea regimului legal de viteză. Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 579 de permise de conducere şi au retras 349 de certificate de înmatriculare. În această săptămână, poliţiştii vor desfăşura acţiuni punctuale pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Nu uitați: viața are prioritate! Spuneți ”STOP” accidentelor rutiere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108