REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CERONAV se pregăteşte pentru piaţa exploatărilor din Marea Neagră

CERONAV se pregăteşte pentru piaţa exploatărilor din Marea Neagră

Replica API 22 ianuarie 2013 | 00:00 102

Cursuri pliate pe segmentul platformelor offshore

Cursuri pliate pe segmentul platformelor offshore

Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV deschide la Bucureşti o filială, în asociere cu Colegiul Nautic Român. În plus, spune directorul general al instituţiei, Ovidiu Cupşa, se doreşte dezvoltarea unor cursuri pentru platforme offshore. "Conform tuturor previziunilor, se vor dezvolta foarte mult exploatările din Marea Neagră, iar noi identificăm pe această zonă o piaţă destul de mare şi credem că vom avea suficient de mulţi cursanţi încât să fie un pilon important de venituri. Practic, încercăm să evoluăm cât mai mult alături de industria maritimă şi dezvoltarea flotelor internaţionale, pentru că, până la urmă, forţa de muncă în marină este una globalizată şi marinarul român trebuie să fie competitiv, pentru că este singura modalitate prin care poate să-şi găsească loc de muncă în flota internaţională", susţine Cupşa.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre filiala de la Bucureşti?

Ovidiu Cupşa: Având în vedere faptul că, prin politica noastră de dezvoltare, intenţionăm să devenim centru regional de furnizare pentru pregătire în mediul maritim şi offshore, în politica noastră de extindere intră şi deschiderea unui centru nou, la Bucureşti, o filială a CERONAV, la Bucureşti. Deja avem cereri destul de multe din străinătate. Avem grupe de israelieni, de englezi, francezi, ruşi, şi sperăm, ca în viitor, ponderea cursanţilor care vin din străinătate să fie mult mai mare, fiind un avantaj pentru CERONAV în ceea ce priveşte veniturile, dar şi pentru România, pentru că noi, ca ţară, avem destul de puţine produse pentru export, iar trainingul şi învăţământul sunt produse de top româneşti şi le putem exporta cu succes. Acesta este motivul pentru care ne străduim să ieşim pe piaţa internaţională.

Rep.: Cadrele didactice vor face naveta Constanţa - Bucureşti sau aveţi în vedere noi angajări?

O.C.: Filiala de la Bucureşti se deschide cu o asociere cu Colegiul Nautic Român, noi vom furniza coordonatorii de programe, vom face examinarea cursanţilor, iar experţii care vor preda şi baza materială utilizată vor fi ai partenerilor. Practic, în această asociere, noi venim cu certificarea, coordonarea şi supervizarea programelor şi a absolvirii lor de către cursanţi.

Rep.: Spuneaţi la finele anului trecut că urmează nişte măriri de salariu. S-a întâmplat acest lucru?

O.C.: În momentul de faţă, în contractul colectiv de muncă şi prin bugetul alocat de către Consiliul de Conducere, avem un fond de salariu cu 20% mai mare decât fondul de salariu de anul trecut, care incumbă atât măririle de salariu date de către Guvern la 1 iunie, respectiv la 1 decembrie, dar care aduc substanţiale venituri pentru personalul centrului, în prime de vacanţă, concediu, diverse facilităţi pe care nu le aveau până acum.

Rep.: Care sunt priorităţile pentru anul 2013?

O.C.: Ne propunem să dezvoltăm această filială de la Bucureşti, să finalizăm construcţia centrului de la Galaţi, al cărui amplasament l-am predat deja către constructor. Să introducem noi piloni de curs, printre care şi modulul managerial care se va adresa tuturor absolvenţilor de învăţământ superior care au terminat în sistem Bologna şi care va fi o alternativă la master pentru ofiţerii care sunt obligaţi să dea brevetul managerial. De asemenea, vrem să dezvoltăm pilonii de curs pe care i-am introdus deja, şi mă refer la cursurile pentru platforme offshore. Conform tuturor previziunilor, se vor dezvolta foarte mult exploatările din Marea Neagră, iar noi identificăm pe această zonă o piaţă destul de mare şi credem că vom avea suficient de mulţi cursanţi încât să fie un pilon important de venituri. Practic, încercăm să evoluăm cât mai mult alături de industria maritimă şi dezvoltarea flotelor internaţionale, pentru că, până la urmă, forţa de muncă în marină este una globalizată şi marinarul român trebuie să fie competitiv, pentru că este singura modalitate prin care poate să-şi găsească loc de muncă în flota internaţională.

Rep.: În ce stadiu se află demersurile de transformare a CERONAV în Companie Naţională?

O.C.: Aici este o chestiune pe care nu o controlăm noi direct, este legată de politica sectorială. Noi, ca instituţie a statului, suntem în coordonarea directă a Ministerului Transporturilor, care, până la urmă, este responabil de politicile sectoriale şi de coordonare a instituţiilor ce le are în subordine. Există o propunere legislativă, o modificare a legii 42 în Parlament, care a trecut de comisie. Urmează ca plenul Parlamentului s-o pronunţe, după care ne vom transforma în Companie Naţională. În condiţiile în care nu trece această propunere legislativă, nu putem să estimăm când se va întâmpla şi dacă se va întâmpla acest fenomen. Intenţia noastră este să ne transformăm în companie naţională pentru a deveni mai competitivi pe piaţa naţională şi internaţională. Devenind companie naţională vom avea o mai mare flexibilitate în tot ce înseamnă politicile de marketing, de dezvoltare, preţuri, politici de angajare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108