REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Charles Michel prezintă propria versiune a situaţiei în care a fost implicată şefa Comisiei Europene în Turcia

Charles Michel prezintă propria versiune a situaţiei în care a fost implicată şefa Comisiei Europene în Turcia

Replica API 9 aprilie 2021 | 00:00 1007

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reacţionat miercuri noaptea la momentul ''dureros şi lamentabil'' pe care l-a trăit marţi, în cadrul unei vizite oficiale în Turcia, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost tratată ''diferenţiat, chiar inferior'' de către autorităţile de la Ankara, lucru care ''îl întristează'', transmite joi EFE, citată de Agerpres.

Charles Michel

Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Michel a rupt tăcerea pe care a menţinut-o de la controversata reuniune pe care el şi Von der Leyen au avut-o cu preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, în care şefa executivului european nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi. Erdogan şi Michel s-au aşezat în centrul unui mare salon în care erau amplasate două scaune, în timp ce Von der Leyen a fost nevoită să se aşeze pe o canapea amplasată lateral, la câţiva metri distanţă.

Tratamentul primit de Von der Leyen, care are acelaşi rang ca şi preşedintele Consiliului European, a generat ample critici din partea presei şi a oamenilor politici europeni, în timp ce echipa sa a luat legătura cu părţile implicate în întâlnire pentru a se asigura că ''un incident'' de acest tip ''nu se va mai repeta în viitor''. Totodată, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a insistat că Von der Leyen ''ar fi trebuit să primească un scaun'' alături de Michel şi Erdogan.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreaptă şi părând a spune un ''eh''.

Imagini care, după cum a recunoscut însuşi Michel, au provocat ''reacţii şi interpretări pe alocuri dure'' la adresa autorităţilor turce, dar şi la adresa lui, pentru că nu a reacţionat în niciun fel. Un incident care, potrivit preşedintelui Consiliului European, ''îl întristează'' din două motive.

În primul rând, pentru că a lăsat ''impresia că am fost indiferent la eroarea protocolară'' a turcilor faţă de Von der Leyen, cu atât mai mult cu cât Michel s-a declarat ''onorat să facă parte dintr-un proiect european în care două instituţii importante din patru sunt conduse de femei, Ursula von der Leyen şi Christine Lagarde'' (şefa Băncii Centrale Europene - n.r.). Michel se declară mândru şi de faptul că o femeie, Sophie Wilmes, prima în Belgia, i-a succedat în calitate de prim-ministru.

În al doilea rând, pentru că această situaţie ''a umbrit activitatea geopolitică importantă şi benefică'' pe care - spune el - a realizat-o împreună cu Von der Leyen la Ankara şi de pe urma cărora se aşteaptă ca Europa să obţină ''avantaje''.

Michel a subliniat totodată că vizita de marţi a marcat ''un moment important în procesul complex de îmbunătăţire a relaţiilor Uniunii Europene cu Turcia'' şi că este ''rezultatul unei atente pregătiri şi a multor luni de activitate diplomatică'' pentru ca Turcia ''să adopte din nou o abordare mai constructivă'' faţă de UE.

''Şi, în pofida unei voinţe evidente de a face ceea ce trebuie, interpretarea strictă a normelor de protocol de către serviciile turce a produs o situaţie dureroasă: tratamentul diferenţiat, chiar inferior" la adresa Ursulei von der Leyen, a recunoscut Michel.

Politicianul belgian a deplâns faptul că ''puţinele imagini care au circulat au lăsat impresia că am fost insensibil în faţa acestei situaţii. Nimic mai departe de adevăr, de sentimentele mele cele mai profunde şi de principiile respectului pe care le consider esenţiale''. În acel moment, a dat asigurări Michel, deşi atât el, cât şi Von der Leyen erau ''conştienţi de caracterul lamentabil al situaţiei'', au optat ''să nu o agraveze printr-un incident public'' şi s-au concentrat pe ''fondul discuţiei politice'' cu amfitrionii lor.

Potrivit declaraţiilor sale, mai importantă decât momentul jenant în sine a fost îndeosebi pledoaria pe care au făcut-o în faţa lui Erdogan în favoarea ''Convenţiei de la Istanbul, drepturilor femeilor şi copiilor şi, în sens mai larg, (în favoarea) apărării valorilor noastre fundamentale, a statului de drept, libertăţii de exprimare şi a presei''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108