REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chiar și 10 țigări pot dăuna fătului în timpul sarcinii

Chiar și 10 țigări pot dăuna fătului în timpul sarcinii

Replica API 5 octombrie 2020 | 00:00 1109

Potrivit unui nou studiu, copiii născuți de femei care fumează numai 10 țigări în timpul sarcinii ar putea mai târziu, să aibă probleme de gândire și învățare.

Studiile au arătat de mult timp că bebelușii cu mame care fumează sunt mai predispuși să se nască prematur și să aibă probleme de comportament încă de la început. Noul studiu a arătat că efectele negative asupra sănătății ale expunerii la fumul de țigară în uter pot dura ani de zile, influențând funcțiile executive în adolescență - aptitudini dobândite care se referă la memorie, gândire, rezolvarea de probleme și planificare - care sunt importante în școală și în viață.

Aproape 8% din femeile din Statele Unite fumează în timpul sarcinii, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite). Autorii studiului au precizat că rezultatele subliniază nevoia de mai multe programe pentru a le ajută pe femeile aflate la vârstă fertilă, să renunțe la fumat.

„Deoarece tutunul se numără printre substanțele cele mai des folosite în timpul sarcinii, și care sunt legale, aceste rezultate sugerează importantă extraordinară de creștere a eforturilor depuse pentru că femeile aflate la vârstă fertilă și femeile însărcinate să aibă acces la programele de renunțare la fumat bazate pe furnizarea de dovezi” a precizat autorul studiului, Ruth Rose-Jacobs, profesor asociat de pediatrie la Școală de Medicină a Universității Boston, scrie doc.ro.

Pentru desfășurarea studiului, Rose-Jacobs și colegii săi s-au concentrat asupra unui grup de 131 de adolescenți care au fost monitorizați încă dinainte de naștere și pe baza informațiilor privind expunerea prenatală. Profesorii de liceu ai adolescenților au completat un formular de evaluare a funcțiilor executive ale elevilor lor.

După ce au luat în considerare expunerea elevilor la violență, plumb și alte substanțe, dar și în funcție de istoric, echipa de cercetare a descoperit că numai expunerea prenatală la tutun a fost asociată cu agravarea funcțiilor executive în anii adolescenței, în special capacitatea de reglare a comportamentului.

Potrivit cercetătorilor, chiar și expunerea la numai 10 țigări a fost suficientă pentru a influență negativ abilitățile de gândire ale copiilor, deși studiul a demonstrat mai degrabă existența unei asocieri, decât o relație de tip cauza-efect.

„Având în vedere că fumatul a 10 țigări poate avea un imapct negativ, este absolut necesar să acționăm în consecință și să oferim cât mai mult acces și educație pentru a preveni rezultatele negative” a precizat Rose-Jacobs într-un comunicat de presă al universității. Studiul a fost publicat online pe 1 iunie în revista Drug and Alcohol Dependence.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108