China are nevoie de cărbune rusesc. Moscova are nevoie de clienți și a redus prețul
China cumpără cantități record de cărbune rusesc ieftin, în timp ce Moscova încearcă să găsească noi cumpărători după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva importurilor din Rusia.
În aprilie, nu numai că a doua cea mai mare economie a lumii a cumpărat mai mult cărbune din Rusia, importurile atingând valori record, dar a eliminat și tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune, o mișcare despre care analiștii spun că vor beneficia în principal furnizorii ruși, scrie CNN.
Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia aproape s-au dublat între martie și aprilie, ajungând la aproape 5 milioane de tone, potrivit datelor comerciale de la Refinitiv. Rusia a depășit Australia ca al doilea cel mai mare furnizor al Chinei și acum reprezintă 19% din importurile sale de cărbune, în creștere față de ponderea de 14% pe care o avea în martie.
Comerțul în creștere cu cărbune avantajează ambele părți. În ciuda angajamentelor pe care China și le-a luat pentru a lupta cu schimbările climatice, țara se concentrează acum pe scoaterea economiei din criză și are nevoie de cărbune pentru a alimenta centralele electrice și pentru a produce oțel pentru proiecte de infrastructură. Rusia are nevoie disperată de noi clienți pentru combustibilii fosili, din cauza sancțiunilor occidentale.
Importuri record din Rusia
China, cel mai mare cumpărător de cărbune din lume, a promis în 2020 să devină o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Însă, după ce criza energetică a lovit milioane de gospodării și întreprinderi la sfârșitul anului trecut, și-a crescut consumul de cărbune.
Importurile de cărbune au crescut cu 64% în 2021, iar producția internă a atins un record de 4,13 miliarde de tone. În acest an, se așteaptă ca aceste cifre să fie și mai mari, deoarece președintele Xi Jinping acordă prioritate investițiilor în infrastructură pentru a relansa economia.
Luna trecută, China a importat un record de 1,09 milioane de tone de cărbune cocsificabil din Rusia, în creștere cu 10% față de aprilie anul trecut, potrivit lui Matthew Boyle, analist la firma de date Kpler. Cărbunele cocsificabil este folosit pentru a face oțel.
Comerțul cu cărbune dintre China și Rusia a scăzut la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie, iar țările occidentale au început să impună Rusiei sancțiuni fără precedent. Băncile chineze au fost inițial reticente în a oferi finanțare pentru achizițiile de mărfuri rusești, potrivit Reuters.
„După ce Rusia a început atacul, chinezii și mulți alți cumpărători au redus inițial achizițiile pentru a evalua riscul de sancțiuni secundare”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, un think tank din Helsinki.
Până în martie, însă, acea reticență a dispărut.
„Când a devenit clar că UE nu se mișca rapid pentru a interzice importurile și asta a împiedicat efectiv atât SUA, cât și UE să impună sancțiuni mai ample care ar afecta alți cumpărători, a existat un salt în achiziții ca urmare a cererii”, spun analiștii.
De atunci, Uniunea Europeană a aprobat interzicerea cărbunelui rusesc, care urmează să intre în vigoare din august. La începutul acestei luni, a propus, de asemenea, interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în termen de șase luni.
Cărbune rusesc ieftin pentru China
China nu numai că cumpără mult cărbune rusesc acum, ci îl cumpără și la prețuri mult mai mici.
Rusia este al treilea cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar prețurile globale ale mărfurilor au crescut de când a invadat Ucraina. Prețul futures pentru cărbune a crescut cu peste 40% de la începutul lunii martie.
„În ultimele luni, sancțiunile au creat o bifurcare puternică a pieței globale a cărbunelui pe mare, deoarece mulți importatori nu pot sau nu doresc acum să importe cărbune din Rusia”, a declarat Toby Hassall, analist la Coal Market Research, London Stock Exchange Group.
Pe măsură ce grupul de cumpărători devine mai mic, acei importatori care sunt capabili și dispuși să cumpere cărbune din Rusia „plătesc prețuri mult mai mici pentru această aprovizionare în comparație cu cărbunele provenit din alte state”, a spus Hassall.
În aprilie, cărbunele rusesc cocsificabil livrat în portul Jingtang din nordul Chinei avea un preț de 2.710 de yuani (403 USD) pe tonă, potrivit furnizorului de date din industria chinezească MySteel. Aceasta, comparativ cu 475 USD pentru cărbunele cocsificabil din SUA și 423 USD pentru cărbunele extras în China.
Reducerile de preț au continuat luna aceasta.
Până la sfârșitul săptămânii trecute, prețul cărbunelui cocsificabil rusesc din porturile din nordul Chinei era în medie aproximativ 439 de dolari pe tonă, potrivit furnizorului de date Hithink Flush Information din Hangzhou. Cărbunele australian a costat 512 dolari, iar cărbunele chinezesc 496 dolari.
Pentru Beijing, să cumpere mai mult din Rusia nu este doar un gest de prietenie față de Moscova, ci și o mișcare inteligentă care aduce beneficii propriilor nevoi economice ale Chinei.
„Până acum, guvernul de la Beijing pare să urmeze o linie de menținere a relațiilor de prietenie cu Rusia fără a încuraja sau a direcționa firmele chineze să crească afacerile cu Moscova. Această linie înseamnă că importurile Chinei din Rusia vor crește pur și simplu natural, pe bază de piață, pe măsură ce alți cumpărători trec la embargo asupra combustibililor fosili ruși”, a spus Myllyvirta, scrie digi24.ro

Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât...81
Dreptul constituțional la avort a fost cerut de Alina Gorghiu, ajunsă, provizoriu, șefă la Senat, adică al doilea...253
Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut...171
Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei...159


ConstanțaUmiditate: 56%
Vânt: 1.72 m/s
Presiune: 1014 milibari

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic (3 ATP, principal favorit) s-a calificat miercuri în semifinalele turneului de...155
David Popovici, dublu campion mondial de seniori, s-a calificat cu al doilea timp în finala probei de 200 m liber,...143
Starul baschetului feminin din SUA și, totodată, una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, Brittney...396
Un fotbalist din Premier League, care era așteptat să participe la Cupa Mondială din această iarnă, a fost arestat...282


Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează marţi că 28 de pompieri români cu trei maşini de stingere...236
Prețurile solicitate în iunie pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au...330
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de...283
La data de 4 iulie a.c., în jurul orei 7.00, polițiști din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai au...329
AUR solicită BNR să utilizeze cu discernământ dobânda de politică monetară, „astfel încât românii și mediul...163
Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă că părinţii copiilor cu afecţiuni grave - precum boli ale structurilor...296
Ministerul Finanţelor propune abrogarea impozitului specific unor activităţi, începând din luna august a acestui...616
Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ şi prestări servicii vor fi obligate să accepte ca...460
A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...7168
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4168
Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre...5757
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2730
Lindsay Lohan, în vârstă de 36 de ani, este gata să lase trecutul întunecat în urmă și să înceapă o nouă...47
Într-o apariție rară în spațiul public, regizorul și scenaristul Woody Allen, câștigător al premiului Oscar,...49
Gala Premiilor UNITER 2022, ediţia a 30-a, care anul acesta îi este dedicată lui Ion Caramitru, are loc la Palatul...52
Warner Bros. Discovery a decis că este timpul să facă economii şi a oprit producţia de conţinut local din multe...56
Suedia și Finlanda sunt așteptate au semnat marți protocolul oficial pentru aderarea la NATO. Cele două țări...218
Două rachete rusești au lovit săptămâna trecută un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de...285
Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5...301
Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 24 au fost rănite într-un atac armat, luni, în nordul Statelor...1138
Spitalele din landul Schleswig-Holstein, situat în nordul Germaniei, se confruntă cu o penurie severă de personal...52
Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii, fiind...51
O pacientă care suferă de diabet zaharat de mai bine de 14 ani și care era dependentă de injecțiile cu insulină a...60
Un număr de 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 27 iunie - 3...52