REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Chiru declară război panotajului electoral

Chiru declară război panotajului electoral

Replica API 3 aprilie 2015 | 09:42 173

Iniţiativă legislativă

Iniţiativă legislativă

Christian Gigi Chiru

Senatorul constănţean Christian Gigi Chiru a susţinut că finanţarea campaniilor electorale şi provenienţa banilor donaţi în scop electoral reprezintă unul dintre subiectele arzătoare la ordinea zile, întrucât banii, declaraţi sau nu, se duc pe pomeni electorale, panotaj electoral sau publicitate, aspect care ar trebui să fie responsabilitatea fiecăruia.

„România se transformă într-un mare panou electoral în timpul campaniilor, oraşele se împodobesc ca pentru un carnaval grotesc, se nasc dispute, lupte, se fac plângeri la poliţie pentru distrugere de afişe, de bannere sau de alte materiale de promovare. Mai mult, după campanii, urmele electorale rămân şi, trebuie să fim sinceri, ne urâţesc oraşele”, a spus senatorul Chiru în Parlament, care a invocat şi un exemplu de urmat în acest sens, oraşul francez Grenoble.

„Primul mare oraş european în care panourile publicitare sunt înlocuite cu copaci. În Grenoble, autorităţile locale au decis să nu semneze un nou contract cu compania care se ocupă de spaţiile publicitare outdoor din oraş şi să planteze arbori în loc. Dacă francezii pot, putem şi noi! Este un prim pas, pentru a ne înfrumuseţa oraşele!”, a mai spus Chiru. Legea se află deja în stadiul de analiză şi redactare şi senatorul este convins că toţi actorii politici vor fi de acord cu propunerea, în special cei experimentaţi şi trecuţi prin furcile caudine ale campaniilor electorale.

„Se lucrează în comisii, la finanțarea campaniilor electorale. Declarația făcută, mesajele date, atât eu, cât și ceilalți colegi vis-a-vis de cum va fi noul cod electoral și ce prevede legea privind finanțarea partidelor politice, toate au fost în sensul de a se angaja bugete fixe de la bugetul consolidat al statului pentru fiecare partid/competitor în parte. Campania să se deruleze doar la nivel de door-to-door, fără obișnuitele flyere, fără obișnuitele bannere, fără obișnuitele panouri publicitare. Nu vor mai fi acele panouri, atâta vreme cât municipalitatea ia o astfel de hotărâre. Ele vor avea scop comercial, fără a intra în zona de activitate a partidelor politice. (…) În grupul de la Senat, am convenit că aceasta este poziția noastră, pe care o susținem mai departe, începând de la domnul președinte, Vasile Blaga și continuând cu toți ceilalți colegi din grupul PNL. Nu am discutat încă cu nici un coleg de la PSD Constanța, dar sunt convins că toți politicienii, care au în spate deja experiența altor campanii electorale și eforturile financiare pe care erai obligat în calitate de candidat să le suporți, vor susține un astfel de demers”, a spus Chiru, pentru “Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108