REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Chiru: În două luni Cazinoul intră în reparaţii generale

Chiru: În două luni Cazinoul intră în reparaţii generale

Replica API 10 ianuarie 2012 | 00:00 186

Preşedintele PDL Constanţa are speranţe mari de la anul electoral

Preşedintele PDL Constanţa are speranţe mari de la anul electoral

Întrunirea pedeliştilor de ieri, la şedinţa de Birou Permanent Naţional, a fost un bun prilej şi pentru discuţii în afara ordinii de zi. Astfel, preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, susţine că a vorbit cu ministrul Elena Udrea despre soarta Cazinoului, care urmează să fie cât de curând reabilitat, dar şi pe tema altor obiective care ar trebui să intre în atenţia autorităţilor centrale.

Reporter: 2012 a debutat, pentru Constanţa, cu un anunţ al Guvernului, respectiv al Ministerului Dezvoltării Regionale, cu privire la Cazino. Azi (ieri-n.r.) aţi fost la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL. Aţi discutat ceva pe această temă cu miniştrii din guvern?

Christian Gigi Chiru: Da. În discuţia purtată cu doamna ministru Elena Udrea am primit confirmări că după terminarea lucărilor de proiectare va începe licitaţia pentru atribuirea contractului de reabilitare a Cazinoului. Conform spuselor doamnei ministru, în două luni Cazinoul intră în reparaţii generale şi speranţa este că în toamna anului 2013 Cazinoul să intre în circuitul turistic şi să redevină mândria constănţenilor. Speranţa mea este ca în acel an să am plăcerea să tai panglica alături de doamna Elena Udrea şi de constănţeni.

Rep.: Credeţi că dacă nu se făceau demersurile pe lângă ministrul Elena Udrea, până la urmă soluţia propusă de administraţia locală nu ar fi adus aceleaşi beneficii Constanţei, şi anume reabilitarea clădirii?

C.G.C.: În primul rând soluţia propusă de administraţia locală ar fi însemnat vânzarea Cazinoului, adică am fi avut un monument de talie internaţională privat. Monumentul de patrimoniu ar fi fost vândut şi putea fi demolat sau reabilitat după bunul-plac al proprietarilor. Aşa ceva nu am putut accepta şi m-am implicat imediat. Am făcut un sondaj prin care 91% dintre constănţeni s-au exprimat pentru păstrarea Cazinoului şi reabilitarea acestuia. Drept urmare, am făcut demersuri pe lângă primar şi Consiliul Local pentru stoparea acestei iniţiative. Într-un final am pornit şi procedeul de demitere a primarului, Cazinoul stând la baza acestei iniţiative. Ulterior, demersurile mele au ajuns şi la minister. Aşa cum i-am informat pe constănţeni acum o lună prin punguliţa mov, sprijinul de la guvern a fost fructificat la şedinţa din 4 ianuarie, pentru reabilitarea Cazinoului fiind alocate aproape 9 milioane de euro.

Rep.: Aşadar, cui putem atribui această intervenţie a ministerului? Este o iniţiativă a ministrului, a cuiva anume de la Constanţa, sau un efort comun?

C.G.C.: Meritul este în totalitate al doamnei ministru Udrea, care a fost receptivă la demersurile făcute către consiliul local şi primărie, şi ulterior către minister. I-am înmânat doamnei ministru un album foto cu 101 fotografii ce prezentau starea deplorabilă a Cazinoului, prilej cu care am depus un memoriu prin care transmiteam necesitatea luării unor măsuri energice. M-am bucurat că eforturile mele au fost dublate de catre reprezentatul guvernului în teritoriu, prefectul Constanţei, care, si pe căi instituţionale a susţinut proiectul de salvare a Cazinoului.

Important este că printr-un efort comun s-a reuşit salvarea acestui important simbol al oraşului nostru.

Rep.: În afara de reabilitarea Cazinoului, ce alte proiecte privind municipiul Constanţa mai aveţi?

C.G.C.: De când sunt preşedinte al PDL Constanţa fac demersuri ca tot ce este de interes pentru constănţeni să intre pe agenda de lucru a guvernului. Pe 4 ianuarie am reuşit să obţinem finanţarea pentru reabilitarea Cazinoului şi sper ca în urma discuţiilor avute să primim sprijin şi pentru reabilitarea zonei peninsulare. Prioritar pentru noi este să redăm Constanţa circuitului turistic intern şi internaţional. Pentru acest lucru este nevoie ca oraşul să fie în sine un punct de atracţie turistic, deoarece, dincolo de ieşirea la mare, oraşul nostru are extrem de multe puncte de atracţie care ar putea fi incluse într-un circuit turistic pe tot parcursul anului. În Constanţa se poate face turism tot anul, nu doar 3 luni în timpul sezonului de vară. În afară de aceste aspecte, pe agenda mea de lucru se mai găsesc şi alte proiecte, ca de exemplu refacerea zonei peninsulare, reabilitarea străzii Traian, consolidarea podului IPMC, relansarea vieţii culturale constănţene şi vreau să supunem atenţiei publice valorile acestui oraş, care din păcate au fost neglijate de actuala administraţie.

Rep.: Ţinând cont că 2012 este un an electoral, ce aşteptări aveţi?

C.G.C.: După 12 ani de administraţie neperformantă am speranţa şi dorinţa să aibă loc o schimbare la primărie. Cred că este nevoie de o altă viziune, una mai generoasă şi mai plină de respect faţă de constănţeni şi faţă de valorile acestui oraş.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108