CHIȚAC vrea să CREASCĂ SUBVENȚIA la CĂLDURĂ!
CHIȚAC vrea să CREASCĂ SUBVENȚIA la CĂLDURĂ!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPrimarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis că va cere consilierilor să accepte creșterea subvenției pentru prețul gigacaloriei, în ședința Consiliului Local de vineri, 17 septembrie.
„Dragi constănțeni, vă invit să lămurim problema termoficării din Constanța. În ședința Consiliului Local de vineri, voi cere consilierilor să accepte creșterea subvenției pentru prețul gigacaloriei. Trebuie să subliniez că ne referim la prețul real pe care îl vom plăti la gigacalorie, dat fiind că, până acum, pierderile din rețea au fost ascunse. Cu alte cuvinte, ne asumăm realitatea pe care prețurile din anii trecuți nu o exprimau și am inclus pierderile ce până în acest moment au fost mascate. Rolul nostru este de a proteja orașul și locuitorii acestuia, nu de a le periclita siguranța în vreun fel. Și vă asigur că fix asta facem și de această dată și procedăm întocmai.
Așadar, investim în viitorul orașului și în confortul dumneavoastră: creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța și, mai mult, demarăm procedurile pentru schimbarea sistemului de conducte pentru termoficare, vechi de zeci de ani. Odată cu atingerea acestor investiții, automat vor scădea și prețurile pentru populație. Să vă explic.
Nu ascund faptul că urmează o iarnă grea. Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită. Din acest motiv și din cauza pierderilor din rețeaua de termoficare tot mai mari din orașul nostru, determinate de o rețea veche de 40 de ani care trebuia de mult schimbată, am ajuns în situația să găsim măsurile necesare pentru a proteja Constanța și constănțenii de cheltuieli pe care nu le pot suporta.
În acest moment, prețul gigacaloriei este dublu față de anul trecut, cele două motive exprimate mai sus determinând această evoluție nefericită. Cu toate acestea, nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt. Vă asigur că toate eforturile Primăriei Constanța se îndreaptă spre găsirea soluțiilor și spre rezolvarea acestei situații.
Dragii mei, ce s-a petrecut în ultimii ani la Constanța este un atentat la siguranța noastră, a tuturor. Conductele de sub oraș au o vechime între 38 și 42 de ani, când utilizarea lor nu poate depăși sub nicio formă 25 de ani! Acestea au atins un nivel de degradare extrem de avansat, iar fiecare picătură care se pierde din rețea este plătită de noi toți. În acest sens, am demarat procedurile pentru licitația lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare din oraș. Vorbim de lucrări de amploare, care reprezintă o urgență absolută pentru Constanța. Am demarat procedura pentru două contracte ce au în vedere primele două etape din procesul de reabilitare a rețelei de termoficare. Aceste lucrări au o valoare de peste 90 de milioane de lei fără TVA.
Dragi prieteni, acesta e doar începutul unui amplu proces de regândire și reabilitare a sistemului de termoficare care zace sub oraș și care cauzează probleme din ce în ce mai greu de rezolvat. Nu este ușor pentru nimeni, sunt conștient de acest lucru. Dar vă asigur că facem toate eforturile pentru ca orașul nostru să scape de acest cancer care îl macină de peste 20 de ani. Este un proces greu și de durată, care de multe ori ne va întinde nervii și răbdarea la maximum, dar aceasta este singura cale să ieșim la lumină după atâta întuneric. Dacă vom continua la nesfârșit să fugim de responsabilitate și să nu ne asumăm rezolvarea acestor probleme capitale pentru oraș, atunci îmi este teamă că nu va mai fi nimic de făcut. Vă rog să aveți răbdare și încredere.“, a transmis primarul Vergil Chițac.
M.P., A.F.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News