REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cilibia si-a bagat coada si in Canalele Navigabile

Cilibia si-a bagat coada si in Canalele Navigabile

Replica API 27 octombrie 2010 | 00:00 134

"Artizanul" conductelor de gaze din judet si "maestru" al licitatiilor controversate cu statul,

"Artizanul" conductelor de gaze din judet si "maestru" al licitatiilor controversate cu statul,

Vremurile în zilele noastre sunt uşor schimbătoare, iar într-o piaţă cu concurenţă aproape perfectă este normal să existe un echilibru între numărul ofertanţilor şi numărul cumpărătorilor. Particularizând, ca să nu mai existe răutăcioşi care să afirme că Utilnavorepul (administrat de familia lui Marin Mitrea de la ABADL) este firma de casă a Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (al cărei director este Valentin Zeicu), s-a organizat o licitaţie, la care a participat un singur ofertant (!), altul decât cel obişnuit. Vorbim aici despre Petroconst SA, companie administrată de Dumitru Cilibia.

Despre Petroconst-ul lui Cilibia facem precizarea, pentru cei care încă nu ştiau, că este compania-artizană a mai tuturor conductelor de gaze din judeţul Constanţa, statut câştigat sub oblăduirea fostului preşedinte de Consiliu Judeţean Stelian Duţu. Pe lângă conductele de gaze, trase peste tot, mai puţin în sudul judeţului, Cilibia este un nume legat de diverse licitaţii controversate cu statul - una dintre acestea în Portul Constanţa. Acum, când conductele de gaze nu mai sunt o afacere, Cilibia s-a reorientat, ajungând la Canalele Navigabile, unde descoperim nu doar un contract încheiat de dată recentă, ci şi un "buclucaş" 10% peste valoarea iniţială a contractului, care ne duce cu gândul la "partea" cui a atribuit. Detaliat însă, iată cum stau lucrurile: pentru lucrările de reabilitare a instalaţiei de golire a ecluzei Ovidiu, CN ACN a pus la dispoziţie un buget de 447.810,60 RON. Contractul în cauză prevede executarea unor lucrări de recondiţionare a pompelor submersibile şi a echipamentelor electrice aferente. Câştigătorul acestei licitaţii este SC Petroconst SA, companie administrată de Dumitru Cilibia. Nu numai că a adjudecat contractul, bunicel la vremuri de criză, dar a şi răsturnat situaţia de partea lui, suma pe care s-a bătut palma fiind cu mult mai mare decât cea prevăzută în buget, adică 491.205,96 RON fără TVA. Explicaţia CN ACN, venită din partea Cameliei Sârbu, persoana de contact stipulată în contract, este o prevalare de un articol dintr-o hotărâre de guvern care reglementează sistemul de achiziţii publice. "Conform legii, autoritatea contractantă are dreptul, dacă se impune, să suplimenteze valoarea contractului cu maxim 10% din preţul iniţial de achiziţie", a declarat Sârbu pentru Replica de Constanţa. Măsura este, într-adevăr, legală însă în practică, ca şi procedură, astfel de suplimentări se fac ulterior semnării contractului, existând anunţuri şi justificări distincte. De altfel, atunci unde mai este concurenţa într-o licitaţie care are şi aşa un singur ofertant, dacă nici măcar preţul nu mai reprezintă un criteriu?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108