REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cinci arestări în dosarul JAFULUI de la Spitalul Cernavodă - iată condamnările!

Cinci arestări în dosarul JAFULUI de la Spitalul Cernavodă - iată condamnările!

Replica API 7 februarie 2013 | 21:56 558

Curtea de Apel a trimis ciorditoarele de la unitatea medicală la Poarta Albă

Curtea de Apel a trimis ciorditoarele de la unitatea medicală la Poarta Albă

Trei ani! Atât a avut nevoie justiţia din România pentru a-i trimite în spatele gratiilor pe cei care au reuşit să ne lămurească, cu ajutorul Curţii de Conturi, în ce zoaie s-a bălăcit sistemul sanitar românesc. Ani la rând, banii Spitalului Orăşenesc Cernavodă au fost risipiţi în stânga şi în dreapta, în funcţie de interese. Unii directori, care s-au perindat pe la conducerea unităţii sanitare, au dat cu subsemnatul în faţa oamenilor legii pentru "mizeriile" comise de ei sau de către subalternii lor, închişi în prezent la Penitenciarul Poarta Albă. Cotidianul "Replica" vă prezintă în exclusivitate deciziile magistraţilor constănţeni din "Dosarul Ciorditoarelor".

Curtea de Apel Constanţa i-a condamnat la închisoare pe cei care şi-au băgat mâinile în banii Spitalului Orăşenesc Cernavodă până la cot, deciziile pronunţate în şedinţa din 1 februarie 2013 fiind definitive! Iulia Ionel s-a ales cu pedeapsa cea mai grea, fiind condamnată la 4 ani şi 6 luni de închisoare, soţii Adela Nicoleta şi Marian Dode au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare. Tot 4 ani va petrece în spatele gratiilor Penitenciarului Poarta Albă şi Elvira Dinu. În schimb, Maria Izabela Haslovschi s-a ales cu condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare. Chiar dacă pentru următorii ani vor figura în evidenţele Penitenciarului Poarta Albă, Iulia Ionel, Adela Nicoleta Dode, Marian Dode, Elvira Dinu, alături de SC Kataring SRL Cernavodă, sunt obligaţi de Curtea de Apel Constanţa să plătească Spitalului Orăşenesc Cernavodă suma de 2.155.056 lei. Reamintim faptul că Ionel Iulia a fost cercetată pentru delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice, întrucât, în calitate de contabil şef, în perioada 2006-2010, şi-a însuşit în mod repetat sume importante de bani din contul Spitalului Cernavodă, prin falsificarea de documente financiar contabile. Tot aceasta a înlesnit şi însuşirea în folosul altor persoane a unor sume de bani, stabilite conform raportului de expertiză, cauzând spitalului un prejudiciu de 1.756.587,36 lei. Adela Nicoleta Dode, cercetată pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale, în calitate de contabil, în perioada 2006-2010, în colaborare cu Ionel Iulia, a prejudiciat unitatea cu 456.60,75 lei prin imitarea semnăturilor persoanelor responsabile din conducerea unităţii medicale. Totodată, Maria Izabela Haslovschi, cercetată pentru complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi fals intelectual, în calitate de referent resurse umane, ajutată de Iulia Ionel, în perioada 2008-2010, a fabricat documente adăugând în mod nereal, în plus, sume de bani la salarii, cauzând spitalului un prejudiciu de 191.354 lei, la care se adaugă sumele în plus virate salariaţilor TESA, prin plăţi nereale în cuantum de 219.352 lei. Marian Dode, cercetat pentru complicitate la delapidare şi evaziune fiscală, cu intenţie, în perioada 2006-2010, a înlesnit virarea prin intermediul societăţii Kataring pe care o administra, sume de bani necuvenite, pe care şi le-a însuşit, evidenţiind în acest scop acte şi activităţi comerciale fictive în evidenţele firmei, pentru ca astfel să permită ciorditoarelor să îşi îndeplinească scopul: un prejudiciu de 1.496.546,77 lei.

Cum au prăduit spitalul

Concret, Iulia Ionel şi Nicoleta Adela Dode aveau acces la toate datele financiar-contabile, fapt pentru care, la sugestia Iuliei Ionel, Marian Dode a înfiinţat firma Kataring cu scopul de a fura spitalul. După înfiinţarea firmei, la începutul anului 2006, Iulia Ionel, în calitate de contabil şef, îi transmitea lunar Nicoletei Adela Dode informaţii privind suma de bani ce urma să fie însuşită prin contul societăţii. Adela Dode, în calitate de contabil, întocmea în fals ordinul de plată şi ordonanţarea de plată necesară către firma soţului său şi imita semnăturile foştilor manageri Cristian Nicoară şi Andrei Andrei. Ulterior, Iulia Ionel se deplasa la Trezoreria Cernavodă unde preda ordinul de plată şi ordonanţarea de plată, care erau înregistrate, după care se dispunea efectiv plata în contul firmei Kataring. Ordinele de plată vizau achitarea unor presupuse prestaţii către unitatea spitalicească, care în mod concret nu au existat niciodată, plăţile fiind făcute în mod fraudulos şi însuşite în mod nejustificat de soţii Dode. La întoarcerea de la Trezorerie, cele două angajate ale spitalului modificau ordinul de plată ce conţinea datele de identificare ale firmei în contul în care intrau banii şi introduceau, în mod eronat, datele de identificare ale altor furnizori, în general Enel Energie, după care înregistrau ordinul de plată în contabilitatea unităţii medicale, astfel încât la un eventual control financiar preventiv să nu se identifice plăţile ilicite. Pe parcurs, şi-au extins modul de operare, frauda fiind realizată tot prin operaţiuni inexistente, dar pentru care s-au încasat banii în interes propriu. Practic, Iulia Ionel dezvoltase o relaţie "de afaceri" cu Elvira Dinu, deţinătoarea farmaciei Salix, în contul căruia se direcţionau fără un temei real o parte din veniturile Spitalului Cernavodă. Banii ajungeau în contul farmaciei Salix fără ca Elvira Dinu să fi semnat un contract cu spitalul pentru aprovizionarea cu medicamente, după ce Nicoleta Adela Dode întocmea în fals ordinul de plată şi ordonanţarea de plată, imitând semnăturile ordonatorilor de credite, a fostul manager Cristian Nicoară şi a fostului director economic Aurora Dinică. Ulterior, banii erau ridicaţi de Elvira Dinu şi împărţiţi cu Iulia Ionel şi Adela Dode. Dinu a primit în contul societăţii, 247.802 lei, pentru care a emis în perioada 2006-2010 şapte facturi care nu corespund cu cele din evidenţele Trezoreriei Cernavodă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108