REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

CINE ar putea fi RĂSPUNZĂTOR de INCENDIUL DEVASTATOR din Km 4-5?!

CINE ar putea fi RĂSPUNZĂTOR de INCENDIUL DEVASTATOR din Km 4-5?!

Replica API 17 decembrie 2021 | 09:16 9251

Incendiul devastator de la blocul T3 situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu, numărul 6, din zona Km 4-5, a lăsat peste 200 de persoane fără locuință, acum, în prag de sărbători, 150 de apartamente fiind nelocuibile și 37 de autovehicule distruse. Însă, cine este răspunzător? Cu toate că există suspiciunea că focul ar fi pornit de la doi minori ce se aflau în parcare, la acel moment, aceștia fiind duși la audieri, însoțiți de părinții lor, pentru a da declarații, iată că răspunzător poate fi și „cel ce nu a emis corect” documentația. În speță, poate fi Primăria Constanța. Documentațiile de urbanism obținute de dezvoltator sunt din „era” Făgădău. În acest caz, Poliția a deschis un dosar de cercetare penală sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Doi minori au fost identificați, unul, în vârstă de 15 ani, fiind reținut pentru 24 de ore.

Detalii aici: MINORUL de 15 ani, SUSPECTAT că ar fi provocat INCENDIUL din KM 4-5, a fost REȚINUT

Structura de rezistență nu a fost afectată

Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la fața locului, urmând ca săptămâna viitoare să apară rezultatele. „Structura de rezistență, la o primă evaluare, nu are nimic. Instalațiile sunt afectate, tot ce înseamnă instalații și tot ce înseamnă fațade. Construcția nu mai poate fi utilizată din aceste puncte de vedere, nu din punctul de vedere al structurii de rezistență. După expertiză și proiectare, construcția va fi refăcută în mod cert”, ne-au declarat specialiștii în domeniul construcțiilor, prezenți la fața locului, după incendiu.

Citește și: PREFECTUL COȘA, despre teribilul INCENDIU: 150 de apartamente DISTRUSE

Cauza, doi minori?

După ce au apărut imaginile care au surprins momentul izbucnirii incendiului de la blocul situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu, imagini în care apar două persoane care pătrund în parcare apoi, polițiștii le-au și identificat. Este vorba despre doi minori, unul de 13 ani, iar celălalt de 15 ani. Potrivit informațiilor noastre, aceștia au fost duși la audieri, însoțiți de părinții lor. Aceștia nu au lămurit polițiștii prea mult, nu au spus ce căutau acolo, dacă au folosit materiale pirotehnice sau nu.

În continuare, polițiștii, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, fac cercetări, iar cei doi minori vor trebui să dea explicații în fața organelor de cercetare penală. Dacă vor fi găsiți vinovați, cel de 13 ani nu va răspunde penal, iar în cazul celui de 15 ani să se stabilească dacă avea sau nu discernământ.

Citește și:Au fost IDENTIFICAȚI MINORII care ar fi PROVOCAT INCENDIUL din KM 4-5

Imobilul nu îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu

“În anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepţie şi punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Dosar de cercetare penală sub coordonarea procurorilor constănțeni

Urmare a incendiului care a izbucnit în dimineața de 16 decembrie a. c., în jurul orei 1.00, polițiști de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța efectuează cercetări, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere prin incendiere și vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor producerii incendiului, iar în funcție de probele administrate se vor dispune măsurile legale care se impun.

Detalii despre momentul izbucnirii incendiului puteți citi și aici:

MOMENTUL IZBUCNIRII INCENDIULUI la BLOCUL GROAZEI: FOC PUS INTENȚIONAT? Video

Primăria ar putea fi răspunzătoare?

Având în vedere faptul că Autorizația de Construire a imobilului a fost eliberată de Primăria Constanța, de pe vremea lui Făgădău, o parte din răspundere ar putea o avea și autoritatea publică locală. Reprezentanții municipalității ne-au declarat că va răspunde „cel ce nu a emis corect”. „Nu toate construcțiile presupun autorizații de incendiu, unele au nevoie doar de un aviz. Dacă Primăria nu a făcut ceva ce trebuia să facă, da, poate fi răspunzătoare. Poate fi răspunzător cineva care a recepționat deși nu trebuia, un inspector, la terminarea lucrărilor, cineva care a emis o autorizație de construire în care nu a scris ce trebuia pentru a fi obținute anumite avize, fie Primăria însăși, fie funcționari din Primărie. Oricine poate răspunde. La modul general, acestea sunt. Răspunde cine nu a emis corect”, ne-au declarat reprezentanții Primăriei.

Amintim că incendiul a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, 15 spre 16 decembrie, în jurul orei 1.00. Totul a pornit din parcarea subterană, focul extinzându-se la apartamente.

BILANȚUL TERIBILULUI INCENDIU

- bloc p+5 cu 4 scări și 162 de apartamente

- 150 de apartamente afectate

- 35 apartamente au fost afectate de flacără prin balcoane, și geamuri deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul, altele nu și erau pe latura pe care s-a propagat incendiul

- 37 auto distruse

- 250 persoane, din care 70 copii au fost evacuați (tot blocul)

- 30 de persoane asistate medical la fața locului

- 8 victime transportate la Spitalul Județean cu diferite afecțiuni (intoxicații, arsuri) dar conștiente. 6 adulți și 2 copii.

- 5 adulți transportați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbați și 1 femeie).

- 1 femeie cu 1 copil la cămin Direcția Generală de Asistență Socială

- până la ora 18.00 (joi - n.r.), au fost întocmite documente specifice pentru 60 de apartamente și 27 auto afectate de incendiu.

Primăria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile în caz de nevoie, momentan nu este folosit.

Până acum nu s-a întors nicio familie în apartament să locuiască, ele au venit doar pentru constatare pagube.

Echipajele ISU s-au retras joi, 16 decembrie, la ora 18:04, la fața locului rămânând echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Poliția Locală

Cauza incendiului este încă în curs de cercetare

Citește mai multe aici:

INCENDIU DEVASTATOR în CONSTANȚA! Un BLOC a luat FOC, oamenii au ieșit DESCULȚI în STRADĂ! VIDEO

URMĂRILE INCENDIULUI DEVASTATOR din CONSTANȚA! Oamenii sunt DISPERAȚI! VIDEO

CINE este AFACERISTUL care a CONSTRUIT blocul MISTUIT de FLĂCĂRI! APARE în dosarul ”PORTUL”

Preotul BANU locuia în BLOCUL GROAZEI: 'Am văzut MOARTEA cu OCHII'

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa raspunda de educatia lor.Parnaia este pedeapsa cea mai ieftina.In Coreea urma decapitarea lor cu tot neamu
4
0
Politia. Vor face presiuni ne ortodoxse asupra minorilor sa spune ce vor. Anchetatori sa scoata pe copii vinovati sa nu mai sta iei sa ancheteze cazul. Etc
5
9
Da,nu raspund angajatii sau actualul primar, dar acestia sa remedieze retroactiv toate neregulile comise in trecut, de fostii....iar actualii angajati erau si pe vremea lui fagadau si mazare
8
2
parcarea subterana e ca o hala imensa fara nici un perete, aerul care a alimentat focul a venit pe toate partile ! la o suprafata asa mare ar trebui si pereti de incendiu despartitori.
15
0
Mai exista Politia??? Eu nu i am vazut decat atunci cand aresteaza cocote masculine care amenintta pe facebookk
16
3
Nici pe la primarie nu umbla sfintii. Ia intrebati fosta secretara, cum vine documentatia pentru autorizare cu euroii printre file ca s-o distribuie ea unde trebuie... Mos Teaca stie si el de pocinog, ca de aia a schimbat-o.
7
3
dar parintii acelor copii exista?care parinte responsabil isi lasa copilul la 1 noaptea pe strazi?
27
0
ai facut plangere??de cate ori sunat la politie??
6
8
zice bine cineva mai jos ca Politia NU EXISTA prin cartierele astea
15
3
Cum cine rasp? Cine a dat foc,mmor de copii si parinti idioti care isi lasa odraslele sa umble pe strazi la 1 noaptea.mm voastre de parinti idioti
28
0
din pacate, in cartierul km 4-5 , e jale dpdv al educatiei, seara pana spre, uneori dupa miezul noptii , stau asa zisi copii si fac o galagie de nedescris, tipa, injura, etc.. nu au parinti, sau nu ii intereseaza unde stau odraslele... tragic este ca nu vezi picior de politist, local sau jandarm, probabil cei care ar trebui sa patruleze stau comod in birouri sau in masini ascunsi , ca nu ii vezi deloc prin cartiere. Platitidegeaba cu o caruta de bani, evident banii nostri!
32
2
Vinovati sunt idiotii neamului .S-au inmultit chiar si la varful tarii
14
2
Cei doi minori umblau teleleu la 1 noaptea ? Dubios.
25
0
Care Anastase ??
4
0
Anastase vezi ca ti-a luat foc blocul, latura ce esti.
4
6
Se pare ca doi minori unul de 13 si altul de 15 ani au provocat dezastrul punand foc in parcarea de la demisolul blocului. Asadar lipsa de educatie a celor doi copii care umblau langa pe strada la 1 noaptea adaugata lacomiei investitorului care a construit blocul cu izolatie exterioara de polistiren neignifugat au condus la acest dezastru care se putea termina muuuult mai grav zeci de oameni vazandu si moartea in acea noapte si scapand la limita din ghearele incendiului.
36
1
Nu o sa fi nimeni raspunzator, proprietarii isi vor face casele pe banii lor. E ca si cum au luat apartamentele la rosu
34
0
Iar incercati sa musamalizati , aduceti adevaratii vinovati , numai bagati copiii in puscatie.
24
26
izolarea exterioara cu polistriren se realizeaza la cladirile vechi , cand la vremea respectiva , acum cateva zeci de ani , nu existau materiale de constructie bune izolatoare termic. Este clar ca blocul este facut din kakat. Si cine stie cate or mai fi la fel.
59
5
SA-MI BAG PUWLA IN REPLICA ,SI IN CARACTERELE NEPERMISE
43
9

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272