REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cine este de vină pentru actele de violenţă din şcoli. Ce spun psihologii

Cine este de vină pentru actele de violenţă din şcoli. Ce spun psihologii

Replica API 11 aprilie 2016 | 00:11 256

sursa foto: njea.org

În societatea zilelor noastre actele de violenţă sunt tot mai dese, din păcate. Peste tot în jurul nostru vedem cazuri fie de violenţă domestică, fie de tâlhărie etc., care nu fac decât să genereze o stare generală de teamă în rândul mai multor cetăţeni. Şi violenţa din şcoli este o problemă stringentă a societăţii contemporane. Numai în ultimele luni s-au înregistrat atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, acte de violență venite fie din partea elevilor, fie din partea cadrelor didactice.

Cel mai recent caz este cel din localitatea Valu lui Traian, unde o învăţătoare a fost acuzată că a agresat doi copii. Aceasta a fost cercetată şi ulterior a fost sancţionată cu 10% din salariu, timp de 3 luni. Psihologii spun că, de multe ori, cei care se plâng părinţilor că sunt agresaţi trebuie să fie verificaţi, iar în cazul elevilor care sunt agresivi faţă de profesori, specialiştii spun că toată această problemă este cauzată de educaţia primită şi poate lua amploare dacă nu se iau măsurile necesare.

”Cauzele tot din educație pot fi extrase. E o problemă cu copiii care au învățat de mici să fie violenți, nu numai la școală. Pentru că ei petrec puțin timp acolo. Violența este învățată din punct de vedere social. Și comportamentul acela nu se manifestă doar acasă, ci și la școală. Părerea mea este că acest comportament este învățat acasă. Mai sunt și profesori care, pur și simplu generează la ceilalți comportament violent prin atitudinea lor. Unii sunt mai puțin permisivi. La adolescenți, de exemplu, nu prea poți să impui anumite reguli foarte strict pentru că ai au crescut și au nevoie de mai multă libertate.

Atunci când un profesor este mai autoritar, probabil și cu un limbaj mai dur sau o materie mai greu de înțeles, se iscă anumite conflicte la clasă, dar nu la nivel foarte înalt”, a declarat psihologul Laura Secu, consilier de imagina la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. Specialistul susține că tinerii care au o atitudine agresivă față de profesori sunt destul de rare, întrucât aceștia sunt disciplinați de mici, începând cu clasa I. Pentru elevii care ajung totuși la o vârstă fiind violenți față de cadrele didactice sunt de vină părinții, sau cei care i-au crescut.

Pentru că, potrivit psihologului, astfel de comportamente se învață de acasă: ”Din câte știu, nu am avut cazuri extreme la Constanța. Dar fenomenul există. Nu trăim într-o lume minunată unde toată lumea își spune bună ziua politicos și toată lumea se iubește. Violența există pentru că noi avem o latură de agresivitate pe care o controlăm pe măsură ce ne maturizăm și pe măsură ce avem acces la educație în mod special. Un copil mic, când se înfurie, îți aruncă cu jucăria în cap.

Același copil, când a crescut și a ajuns la clasa I, dacă îți aruncă cu jucăria în cap, i se pune nu știu cât la purtare. El știe când nu are voie să facă anumite lucruri și implicit, violența dispare. De aceea, când ajunge la liceu violent e foarte rar. Atunci e clar că adulții din viața lui nu au avut grijă să îl învețe anumite lucrurui sau nu au avut grijă de partea lui afectivă. Sunt copii furioși care au probleme în familie, care au crescut cu bătăi, cu scandaluri”, spune Laura Secu.

În ceea ce privește cazurile recente înregistrate în ultimul timp la nivel național și la nivel de județ, psihologul spune că spusele celor mici trebuie adesea verificate, întrucât fiecare dintre ei percepe lucrurile care i se întâmplă în mod diferit: ”În cazul de la Valu a fost vorba doar de declarația copilului. Cred că atunci aveam de-a face cu un părinte furios, care poate a interpretat situația într-un fel sau altul, iar copilul i-o fi spus ceva. Copii e bine să fie verificați totuși când spun ceva, pentru că ei sunt mici și lumea lor este destul de limitată în înțelegere.

Ei percep lucrurile cu totul altfel. La școală mai ales, regulile sunt cu totul altele față de cele de la grădiniță. Despre cazul cu educatoarea care țipa la copii am văzut a televizor. A fost groaznic! Ca părinte, să vezi asemenea imagini, nu știu cum aș fi reacționat, cu toate că nu e bine să răspunzi violenței cu violență. Eu nu aș admite așa ceva. Ar fi bine să se dea niște amenzi sau să se facă ceva, astfel încât așa ceva să nu se mai repete”, a adăugat Laura Secu.

GeaninaDRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine este de vina? 1. TV 2. Anturajul 3. Parintii pentru ca nu iau masuri din timp 4. Unii dintre colegii dumnevoastra psihologi pentru ca le dau prea multe "drepturi" chiar si atunci cand nu ar trebui. 5. Scoala, fiindca nu ia masuri 6. Anumiti profesori care fie nu vor, fie nu au pregatirea necesara, fie sunt legati de maini de ministerul educatiei si de colegii dumneavoastra "specialisti". Apropo....daca exista o situatie cu numarul violentelor din scoli, marii "specialisti" de ce nu fac nimic? Unde sunt planurile de reducere a violentelor din scoli, de ce nu se aplica?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108