REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cine este Gabriela Dan-Unterseh, noul președinte al Operaţiunilor Offshore la Marea Neagră

Cine este Gabriela Dan-Unterseh, noul președinte al Operaţiunilor Offshore la Marea Neagră

Replica API 11 martie 2021 | 00:46 8612

Gabriela Dan-Unterseh a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Offshore la Marea Neagră (ACROPO), printr-o decizie a premierului Florin Cîţu publicată în Monitorul Oficial. Şeful Executivului l-a revocat pe Constantin Gheorghe din această funcţie.

Gabriela Dan-Unterseh era propunerea oficială a USR PLUS pentru șefia ACROPO, după cum anunța alianța încă din luna ianuarie.

”USR PLUS a susținut încă de la înființare că își dorește să propună oameni competenți, adevărați profesioniști în domeniile lor, în poziții cheie din România, iar astăzi începem să vi-i prezentăm pe cei care se întorc din Diaspora pentru a lucra în structurile noului guvern. Colega noastră Gabriela Dan-Unterseh, unul dintre cei mai activi și cu vechime membri ai USR Diaspora, este propunerea Alianței USR PLUS pentru Autoritatea competentă de reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO”, anunța USR PLUS într-o postare pe Facebook.

A lucrat la una dintre cele mai mari companii de investigații maritime din lume

”Gabriela este genul de profesionist pe care ni-l asumăm cu încredere, dar și cu mândrie, aceasta având în spate nu doar o carieră impresionantă, dar și experiența de a forma și gestiona echipe. În 1997, a început Facultatea de Geologie a Universității București, iar în 2000 a plecat cu o Bursă Erasmus în Franța, unde a absolvit un master la Universitatea Montpellier II. În mai 2007 a devenit doctor în Geologie și Geotehnică Marină la IFREMER și Universitatea din Brest. Lucrează din septembrie 2007 la una dintre cele mai mari companii de investigaţii marine din lume – Fugro – unde a ocupat diverse posturi şi s-a implicat în proiecte internaţionale de infrastructură submarină (cabluri de telecomunicaţii, cabluri electrice, pipelines, FPSO, LNG, eoliene offshore, etc)”, mai arată cei de la USR PLUS.

”Din 2016, Gabriela s-a implicat activ în USR, punând bazele filialei USR Diaspora, și implicându-se activ în toate campaniile electorale și activitățile interne ale partidului cât și în activitatea parlamentară.

La început de 2021, Gabriela se va întoarce acasă, în România, după 21 de ani petrecuți în Franța, pentru a contribui, prin experiența sa, la #revoluțiabuneiguvernări”, se încheia postarea alianței.

Constantin Gheorghe

Nereguli grave la ACROPO sub conducerea lui Constantin Gheorghe

Gabriela Dan-Unterseh are o misiune dificilă la ACROPO, o instituție la care Corpul de Control al primului ministru a descoperit nereguli grave sub conducerea lui Constantin Gheorghe.

Acţiunea de control care a vizat autoritatea a fost finalizată în data de 24 decembrie 2020 şi a avut în vedere activitatea acesteia în perioada 31 iulie 2016 şi până în prezent, conform unui comunicat al instituţiei.

Astfel, obiectivele verificate au fost: respectarea prevederilor legale şi a normelor interne privind organizarea şi funcţionarea entităţii; respectarea prevederilor legale privind activitatea de evaluare şi acceptare a rapoartelor privind pericolele majore, a notificărilor privind proiectarea, a notificărilor privind operaţiunile la sondă sau operaţiunile combinate şi a altor astfel de documente care îi sunt prezentate; respectarea prevederilor legale privind activitatea de supraveghere a respectării cerinţelor minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zonele din Marea Neagră, inclusiv prin desfăşurarea unor activităţi de inspecţie, control, investigare şi propunerea de măsuri de punere în aplicare; respectarea prevederilor legale privind activitatea de consiliere a autorităţilor şi organismelor cu atribuţii în derularea operaţiunilor petroliere offshore, precum şi de cooperare cu autorităţile competente ale diferitelor state membre.

Tarife stabilite cu încălcare legii

"Referitor la modul de stabilire a tarifelor la nivelul ACROPO, s-au constatat următoarele: tariful pentru lucrările şi serviciile efectuate în favoarea titularilor de acord petrolier, operatorilor şi proprietarilor a fost stabilit la 165 euro/oră*om, fiind aprobat în data de 08 septembrie 2018 prin Ordinul preşedintelui ACROPO nr. 34/2018, cu încălcarea prevederilor art. 8 alin. (6) din Legea nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare conform cărora tarifele se reglementează prin legislaţia secundară emisă de ACROPO în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv până la data de 30 septembrie 2016, rezultând o întârziere de circa 2 ani pentru emiterea şi aprobarea tarifului", se spune în raport.

Conform documentului, tariful unic de 165 de euro/oră*om a fost stabilit fără a avea la bază o metodologie de calcul transparentă şi fără a ţine seama de solicitarea iniţială a membrilor CA ACROPO, consemnată în cadrul şedinţei din data de 13 iunie 2018, cu privire la prezentarea unei astfel de metodologii.

În raport se precizează că în cadrul şedinţei CA din data de 24 mai 2018 s-a luat în discuţie tariful propus de ACROPO de 220 euro/om pe oră, acesta nefiind aprobat.

Instituţia menţionează că la nivelul ACROPO s-a stabilit un tarif unic, de 165 de euro/oră * om perceput titularilor de acord petrolier, operatorilor şi proprietarilor, fără a ţine cont de complexitatea şi specificitatea lucrărilor şi serviciilor efectuate de autoritate.

Nu a răspuns la solicitările Ministerului Economiei

De asemenea, în document se menţionează că lucrările şi serviciile desfăşurate de evaluatori şi inspectori presupun costuri asociate diferenţiate pe tipuri de activităţi (evaluări, inspecţii ori activităţi desfăşurate în vederea efectuării investigaţiilor), acestea implicând riscuri mai mari sau mai mici, aspecte neluate în considerare printr-o metodologie de calcul care ar presupune în acest caz, aplicarea unor tarife diferenţiate în funcţie de lucrările/serviciile prestate.

Pe de altă parte, referitor la transpunerea şi modul de implementare în România a Directivei 2013/30/UE privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi gaziere offshore şi de modificare a Directivei 2004/35/CE (Directiva 2013/30/UE sau DSAO), din verificările efectuate s-a constatat că "ACROPO, cu toate că a fost solicitată de MEEMA să contribuie la formularea răspunsului către CE, nu şi-a adus aportul, în condiţiile în care ancheta preliminară CE vizează în mod direct modul de transpunere şi implementare a DSAO, în strânsă legătură şi cu rolul şi atribuţiile entităţii controlate".

"Referitor la transpunerea şi modul de implementare în România a Directivei 2013/30/UE privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi gaziere offshore şi de modificare a Directivei 2004/35/CE (Directiva 2013/30/UE sau DSAO), din verificările efectuate s-au constatat următoarele:

- termenul de transpunere a Directivei 2013/30/UE a fost 19 iulie 2015 şi în condiţiile în care autorităţile române nu au comunicat CE actul legislativ de transpunere, CE a deschis împotriva României Cauza 2015/0478 - de punere în întârziere pentru necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a DSAO;

- având în vedere, pe de o parte, posibilitatea CE de a înainta procedura de infringement într-un timp scurt de la comunicarea cauzei de punere în întârziere şi pe de altă parte, faptul că nicio autoritate publică nu şi-a asumat transpunerea DSAO, s-a luat decizia în anul 2015, ca transpunerea să se facă într-un grup de lucru, în coordonarea MEEMA. Grupul includea experţi din numeroase instituţii, inclusiv ANRM. Proiectul de lege rezultat în urma lucrărilor Grupului a fost aprobat de Guvern în primăvara anului 2016 şi ulterior adoptat de Parlament, devenind Legea nr. 165/2016, fapt comunicat CE, cu scopul clasării Cauzei 2015/0478;

- în luna aprilie 2020, CE a transmis în baza de date EU PILOT o solicitare de informaţii privind modul de transpunere şi implementare a DSAO în România, cu referinţă EUP (2020) 9628, cu termen de răspuns luna iunie 2020, în cauză fiind declanşată, încă de la transmiterea de către CE a avizului motivat, cea de-a doua etapă a fazei precontencioase a procedurii de infringement; - MAE a reliefat în mod consecvent faptul că transpunerea prevederilor art. 4 alin. (3) şi alin. (4) din DSAO ar fi incompletă", potrivit documentului.

În acest sens, Corpul de Control a notat că, pentru a elabora un răspuns consolidat la solicitarea CE din platforma EU PILOT, MEEMA a informat ACROPO şi ANRM asupra dosarului EU PILOT - EUP (2020)9628 şi a solicitat sprijin în elaborarea poziţiei României în conformitate cu rolul şi atribuţiile celor două instituţii. MEEMA "a primit răspuns oficial doar din partea ANRM". Răspunsul consolidat către CE a fost încărcat în baza EU PILOT de către MAE în data de 23.06.2020, în prezent, acesta fiind în curs de evaluare la nivelul instituţiei UE.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TREBUIA PUSA VEORICA CA SI ASA E SOMERA SARACA
7
5
da ma, multumim ca ne scoti din intuneric securist mic! nu stiam de fugro si de drilling pana nu ne ai zis tu! auzi ma securistule, s a dat concurs pt post? aveati meritocratia in programul de guvernare? eu am fost subsea superintendent, crezi ca nu cunosc mai mult despre offshore decat geoloaga asta? hai sictir ipocritule!
9
1
USR propune doar incompetenti care fie nu sunt romani fie antiromani si anticrestini. O alta propunere din xona multinationalelor! Tipic uniunii scufundati Romania
12
2
Un alt "roman"pus in functie de conducere!
9
0
Daca nu are constiinta si face numai ce i se dicteaza impotriva intereselor economice romanesti,orice om cu zeci de facultati este zero pentru Romania,ba chiar un pericol si mai mare decat ar fi un nimeni in drum,cum e Catu. Marii ticalosi ai lumii nu au fost prosti ,nescoliti. Unii chiar aveau resurse intelectuale deosebite,insa asta nu i-a facut mai umani,mai buni.Si noi avem destepti plini de cruzime si de ura fata de romani,care si-au atras voturile naivilor . Securistii si alti abuzatori nu sunt prosti,ci ticalosi,inumani.
22
2
Ca ebba,vulpita,anaconda,cucuveaua roz,etc.
17
4
Molina hastagista se gandeste la noi, nu mai este hotie, acum e liniste. Se mananca din ciolan. Ce face acum votantul prost, care a pus botul? Nimic, randa si sta in casa, e pandemie!!
28
3
sifoneaza bani ptr usr asta e obiectivul ei importand andica e o rabla de om
29
5
cred ca va fi un fel de voiculescu de la sanatate, cand or sa-si dea seama romanii cine e usr-plus va fi prea tarziu.
33
6
fanarioti de mult!conducerea tarii ,posturi chee, servicii si tot ce merge cat de cat sunt ale strainilor, suntem palmasii in tara si inafara , bravo la ei !
23
5
nu mai aruncati cu pietre ca si voi pupati curul nemtilor de la Kaufland, francezilor de la Carrefour etc, si voi sunteti niste tradatori mai mici, pt 2lei diferenta dati in cap comerciantului roman.
22
9
cv ul o recomanda. succes
12
25
tipa sta in franta de 21 de ani, sotul lucreaza in acelasi domeniu. O alta acoperita la conducerea unei companii importante. Ati votat schimbarea, aveti schimbarea!!!
38
13
USR este noul partid nazist. Unde am gasit laturile astea de oameni? Nu-mi vine sa cred cat de handicapati mintal sunt romanii de voteaza partidul asta nazist.
37
21
Toate functiile importante din tara ocupate de straini! Nu ii mai insiru-i pt ca ii cunoasteti. Trezeste-te Romania!
44
11
de ce ati votat ma USR?francezii care o conduc pe asta sunt experti in exportarea profitului. Si nuuuu nu sunt corupti, numai noi suntem!
38
10
ce experimentata...
15
6
Unterseh in germana inseamna sub vedere
20
1
Ce mue iam dat in spate la x1a...ahh..
4
9
A inceput studiile la Bucuresti in 1997 si ...cand le-a terminat? Au mai fost d-astia veniti din strainatate ca mari salvatori ai natiei si de fapt erau niste oameni ,,plantati" prin Occident in diverse perioade,mai mult rau au facut...Flota e doar unul din exemple. Nu prea cred ca vine pt.interesele Romaniei,poate doar pt.ale catorva romani!
40
7
Unterseh.... Nume get beget romanesc... Ai sictir...
47
9
Fostul presedinte Gigi Cutit cum era poreclit in port era omul lui Comanescu GSP si nu statea prea bine cu mintea. Papagalul de Felix Stroe seful PSD Constanta se facea ca nu stie de existenta acestei agentii in Constanta ca sa nu-l deranjeze pe Comanescu. Asa ca jumate din angajati sunt oamenii GSPului. Noua presedinta prezentata atat de frumos este omul serviciilor franceze si o sa vedem daca o intereseaza interesele Romaniei.
56
9

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468