REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Cioloș, despre renegocierea PNRR-ului: Pentru domnul Cîțu ar fi penibil

Cioloș, despre renegocierea PNRR-ului: Pentru domnul Cîțu ar fi penibil

Replica API 15 noiembrie 2021 | 20:57 854

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat sâmbătă, la Digi24, că o renegociere a PNRR la Comisia Europeană, în acest moment, ar însemna „o întoarcere la zero, o blocare a programului”, menţionând că un astfel de demers ar putea fi posibil în 2023. Totodată, spune liderul USR, o renegociere a programului „ar fi un pic penibilă” pentru Florin Cîțu, el fiind premierul care a semnat PNRR-ul împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Eu le doresc succes. Să-l renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi un pic penibil, pentru că e premierul care a semnat acel PNRR împreună cu preşedinta Comisiei”, a afirmat Cioloş, sâmbătă, la Digi24.

Liderul USL a subliniat că renegocierea PNRR ar însemna blocarea programului deoarece acest lucru ar presupune reorganizarea alocărilor bugetare, dar şi a reformelor.

„În primul rând, mie nu-mi e clar ce anume vrea domnul Ciolacu să negocieze sau să renegocieze în PNRR. (...) O renegociere ar însemna, practic, o întoarcere la zero, adică noi nu am mai avea PNRR, implementarea lui s-ar bloca şi el ar trebui rediscutat, renegociat şi am amâna implementarea PNRR pentru undeva anul viitor. Tot programul ar fi blocat sau, cum spun, depinde ce vor, de fapt. Dacă sunt chestiuni esenţiale, atunci tot programul ar fi blocat, pentru că ar presupune reorganizare de alocări bugetare, dar şi de reforme. Dacă sunt doar chestiuni punctuale, atunci programul ar putea să meargă în continuare aşa, dar până când se finalizează renegocierea, ceea ce a fost negociat rămâne în vigoare şi, oricum, se aplică. Deci, oricum, Guvernul şi Parlamentul vor trebui să pună în practică acele angajamente care sunt deja...”, a adăugat Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că, la fel ca şi în cazul celorlalte PNRR-uri convenite la nivelul UE, există posibilitatea unor ajustări, dar la jumătatea parcursului de implementare a programelor.

„Există posibilitatea, şi asta e cazul cu toate Planurile naţionale, la jumătatea parcursului implementării planului, deci undeva în 2023, şi Comisia intenţionează să vadă cum funcţionează implementarea programelor şi să propună ajustări, dacă va fi cazul. Dar asta va fi în 2023. Dacă Guvernul vrea acum să renegocieze, după ce ce abia a fost aprobat programul, din punctul meu de vedere asta ar însemna, în acest stadiu, practic, blocarea programului şi inclusiv a accesului la finanţare”, a susţinut Cioloş.

El a punctat că, dincolo de "posibilitatea sau imposibilitatea" unei renegocieri a PNRR, este şi o „chestiune de seriozitate” din partea României.

PSD vrea renegocierea PNRR-ului

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit luni seara despre majorarea pensiilor și alocațiilor, chiar dacă acest lucru nu este asumat în PNRR. „Vom merge cu cei de la PNL la Comisia Europeană și vom negocia anumite capitole din PNRR”, a spus acesta. „O spun cu toată sinceritatea. Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil și ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm. Vreți să-mi asum eu tot ce a făcut USR-ul în guvern?”, a adăugat liderul PSD.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, premierul interimar, a afirmat că nu ştie ca PNRR să poată fi rediscutat la Bruxelles, adăugând că, în cazul în care PSD are „altă influenţă” la nivelul Comisiei Europene, rămâne de văzut ce se poate discuta.

El fost întrebat dacă PNRR mai poate fi rediscutat la Comisia Europeană, pornind de la dorinţa exprimată în acest sens de social-democraţi.

„Eu ştiu că nu. Dacă PSD are influenţă la Comisia Europeană şi poate să rediscute PNRR-ul vom vedea ce se poate discuta. Eu, care am negociat PNRR şi am discutat şi cu preşedinta Comisiei de mai multe ori, nu ştiu că se poate rediscuta. Dar, dacă se poate, PSD are poate altă influenţă acolo şi atunci vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Clotilde Armand ,gunoaie lumea sta In frig sobolani ,la elevi taiem burse,am vazut ce inseamna usr plus.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212