REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cioloş: Preţul de intervenţie nu trebuie să joace un rol de substitut al pieţei cerealelor

Cioloş: Preţul de intervenţie nu trebuie să joace un rol de substitut al pieţei cerealelor

Replica API 31 august 2013 | 00:00 205

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, în judeţul Alba, că preţul de intervenţie nu trebuie să joace un rol de substitut al pieţei cerealelor, iar "intervenţia nu trebuie să cumpere cerealele pentru că agricultorul nu are unde să le vândă". Dacian Cioloş a menţionat, într-o declaraţie de presă făcută la Ciugud, că la nivelul Uniunii Europene a existat o propunere şi din partea Parlamentului European de a revedea anumite preţuri de intervenţie, însă nu a existat o majoritate pentru acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cioloş a adăugat că, în cazul preţului de intervenţie la cereale, acesta nu trebuie să joace un rol de substitut al pieţei.

"Dincolo de majoritatea politică - care trebuie să existe pentru astfel de decizii, din perspectiva mea pot să vă spun că preţul de intervenţie nu trebuie să joace un rol de substitut al pieţei. Nu intervenţia trebuie să cumpere cerealele pentru că agricultorul nu are unde să le vândă. Agricultorul, ca şi în orice sector economic, trebuie să producă în funcţie de ceea ce se cere pe piaţă. Intervenţia are rolul de a juca pe piaţă atunci când pot să apară căderi brutale de preţuri la nivel, la o scară mai largă, şi nu datorită înţelegerii unor traderi şi pentru că sunt anumite probleme obiective care pot să apară, deci căderi brutale de preţuri şi de venituri, şi atunci, pentru a nu afecta veniturile agricultorilor, se poate să existe intervenţia pentru a retrage de pe piaţă o anumită cantitate care este suplimentară faţă de ceea ce piaţa poate să absoarbă", a spus Cioloş.

Comisarul european pentru agricultură a adăugat că, în momentul de faţă, la nivel european cererea de cereale este foarte mare, iar o eventuală scădere de preţuri nu este din cauza faptului că a scăzut cererea.

"Dar când ne uităm acum, chiar la nivel european, cererea de cereale este foarte mare, deci o eventuală scădere de preţuri nu-i datorită faptului că a scăzut cererea, ci problema trebuie rezolvată şi găsite soluţiile în altă parte. Intervenţia pe piaţă nu-i un panaceu universal pentru orice motiv care poate să ducă la scăderea preţurilor", a spus Cioloş.

El a afirmat că, deşi există o scădere lejeră a preţului faţă de anul trecut, preţurile rămân în continuare ridicate pe piaţa internaţională şi pe piaţa europeană, ceea ce arată că, în continuare, cererea este mare.

Comisarul european Dacian Cioloş se află într-o vizită în judeţul Alba, vineri având întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Alba Iulia şi ai autorităţilor judeţene. Tot vineri, Cioloş a vizitat comunele Ciugud şi Berghin, unde a văzut mai multe obiective şi investiţii realizate cu fonduri europene.

Sâmbătă, Cioloş va participa la Festivalul "Dilema Veche" de la Alba Iulia, fiind unul dintre invitaţii principali ai dezbaterii "Identităţi locale, identitate europeană".

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108