REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ciupină, mulţumit că Universitatea Ovidius este pe locul 16 pe ţară

Ciupină, mulţumit că Universitatea Ovidius este pe locul 16 pe ţară

Replica API 22 septembrie 2011 | 00:00 185

Aproape toate locurile au fost ocupate

Aproape toate locurile au fost ocupate

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea noului an universitar. Despre cifra de şcolarizare, cămine, oportunităţi şi alte noutăţi, am discutat cu rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr. Victor Ciupină. Acesta a făcut precizarea, între altele, că evenimentul de deschidere a noului an va avea loc în data de 3 octombrie, începând cu ora 11.00.

Reporter: Începe noul an universitar. Este un an aniversar, ce aşteptări aveţi de acum înainte?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Da, exact în octombrie se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea Institutului Pedagogic de trei ani din Constanţa. Noi privim cu speranţă la acest an, bazându-ne şi pe faptul că în urma clasificării instituţiilor de învăţământ superior din România, universitatea Ovidius se regăseşte pe o poziţie bună, respectiv locul 16 din peste o sută, ea fiind clasificată la acest moment ca o universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică. Acest lucru ne conferă dreptul de organizare de studii de licenţă, masterat şi, în şcolile doctorale performante, de studii de doctorat. La toate aceste trei forme de studii, universitatea beneficiază de subvenţii de la statul român pentru locurile fără taxă. Desigur, mai există şi locurile cu taxă, în limita rapoartelor ARACIS, care precizează mereu care este capacitatea de şcolarizare pentru fiecare program de studii în parte.

Rep.: Care este oferta pentru anul 2011-2012?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Universitatea Ovidius începe acest an cu aproximativ 75 de programe de licenţă acreditate, 81 programe de masterat, iar subvenţie de la statul român avem pentru două şcoli doctorale, în domeniul biologiei şi medicinei dentare.

Rep.: Ce noutăţi aveţi pentru viitorii studenţi?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Pe lângă cele 16 facultăţi, am înfiinţat un Institut de cercetare în domeniul nanotehnologiilor şi al energiilor regenerabile, care vine să concretizeze, să sublinieze caracterul de instituţie de cercetare al universităţii Ovidius, asta pe lângă celelalte opt centre de cercetare care funcţionează de mai mult timp în cadrul instituţiei noastre. Acest institut este aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, este o structură aparte, subordonată direct Senatului Universităţii. În plus, din luna octombrie, organizăm primul master acreditat de Jurnalism regional. Aşadar, cei care vor decide să urmeze aceste cursuri vor studia discipline legate de tehnicile de producţie în mass-media, relaţii publice, realizarea unui proiect editorial, jurnalism de investigaţie şi desigur, specificul jurnalismului regional.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre cifra de şcolarizare din acest an?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: În sesiunea din iulie, am ocupat o bună parte din locurile scoase la concurs. Spre exemplu, la forma de învăţământ fără taxă, din cele 1.400 de locuri, au mai rămas 100 neocupate, iar din cele cu taxă, 3.000 au fost ocupate. Sunt sigur că zilele acestea, după afişarea rezultatelor celei de-a doua sesiuni, vom completa locurile din vară. Trebuie însă să recunosc că a fost un an atipic, din cauza rezultatelor examenului de bacalaureat. Oricum, estimez ca în urma celor două sesiuni de admitere, la universitate să intre cam 6.000 de studenţi, ceea ce înseamnă o cifră bună.

Rep.: Câte cămine au la dispoziţie studenţii din toamnă?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Anul acesta avem o mică modificare, în sensul că unul dintre cămine, cel de la Liceul Energetic, nu ne mai aparţine, el fiindu-ne dat în folosinţă timp de zece ani. Deşi am făcut întâmpinări către RAEDPP şi Primărie, am fost refuzaţi şi nu am mai putut prelungi contractul. La ora actuală, mai avem în construcţie un cămin de 100 locuri, care urmează a fi finalizat pe data de 15 noiembrie, aşa că ne vom descurca şi fără cel de la Energetic. În plus, mai avem alte cămine la dispoziţie, cele din bulevardul Mamaia şi Faleză Nord, cel de la Vasile Pârvan şi am apelat şi la căminul celor de la Navrom, aşa că vom putea face faţă cerinţelor de cazare din acest an. În data de 28 vom face şedinţa comună de repartizare a camerelor pe facultăţi, în funcţie de numărul de cereri şi performanţele studenţilor, iar pe 29-30 se va face repartizarea propriu-zisă. Per total, avem circa 1.500 locuri de cazare.

Rep.: Spuneaţi că vă aflaţi pe locul 16 pe ţară. Este o poziţie mulţumitoare?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Desigur, este un loc bun pentru Constanţa, însă noi ţintim o poziţie mai bună, să ne aflăn printre primele 12 universităţi, ceea ce ne-ar da calificativul de universitate de cercetare avansată şi educaţie. Pentru asta, însă, eforturile care au fost depuse pe domeniul cercetării trebuie intensificate. Totuşi, în clasa universităţilor de educaţie şi cercetare ne aflăm printre primele patru pe ţară, după Timişoara, Craiova şi Braşov.

Rep.: Veţi continua dezvoltarea bazei materiale?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Suntem aproape gata cu construcţia bibliotecii virtuale şi, evident, vom proceda într-un timp scurt la dotarea ei cu calculatoare, care să fie racordate cu bibliotecile din ţară şi de peste hotare, astfel încât să poată fi într-o permanentă legătură cu orice bibliotecă din lume. Apoi, într-o lună şi jumătate vom finaliza lucrările la noul cămin şi alte câteva lucrări la baza sportivă. Totodată, se doreşte dotarea laboratoarelor cu aparate noi, care să se ridice la cerinţele actuale.

Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Pentru noi, este un efort pe care-l facem zi de zi, acela de a asigura buna funcţionare a universităţii. Eu zic că suntem undeva la echilibru, din moment ce putem plăti salariile, putem continua construcţiile şi ne facem cercetările.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108