REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

CJC a dotat Spitalul Judeţean cu un endoscop de 70.000 euro

CJC a dotat Spitalul Judeţean cu un endoscop de 70.000 euro

Replica API 11 august 2011 | 00:00 149

Pentru tratarea hemoragiilor digestive

Pentru tratarea hemoragiilor digestive

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa a fost dotată cu un endoscop de ultimă generaţie, a cărui valoare se ridică la 70.000 de euro. Aparatul performant vine în sprijinul medicilor care vor putea interveni de acum mult mai rapid în cazurile de hemoragie digestivă, fără să mai fie nevoie de operaţii.

"Deşi nu era obligaţia noastră, am făcut eforturi de a dota UPU, structură finanţată de Ministerul Sănătăţii, care nu ne aparţine, cu un endoscop foarte modern, în valoare de 70.000 euro, tocmai pentru a creşte calitatea serviciilor medicale. Ideea dotării este aceea de a limita şi de a interveni foarte rapid în cazurile de hemoragie digestivă superioară astfel încât pacienţii să fie recuperaţi foarte repede pentru că în astfel de situaţii, cel puţin până acum, se intervenea chirurgical cu traumele şi costurile de rigoare. Cu acest dispozitiv nu numai că se poate se salva viaţa pacientului, dar se poate interveni într-un timp foarte scurt cu costuri minime. Aparatul este luat exclusiv pentru explorări de urgenţă în UPU", a spus dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Urgenţa nu avea un astfel de aparat performant extrem de util pentru pacienţii cu hemoragie digestivă superioară, a susţinut, la rândul ei, dr. Rodica Tudoran, şefa UPU, care a mai adăugat că endoscopul urmează să fie folosit de medicii gastroenterologi pentru oprirea hemoragiilor apărute la pacienţii cu ciroză hepatică, care au varice esofagiene, ulcer gastric sau duodenal. "Aceşti pacienţi erau trataţi şi până acum, doar că aparatul nu se afla în Unitatea de Primire Urgenţe. Aparatele existau în serviciul endoscopie. Faptul că avem un aparat desemnat pentru asigurarea urgenţelor este un lucru foarte bun", a spus dr. Tudoran. Medicii au mai precizat că în atenţia lor ajung zilnic numeroşi pacienţi cu hemorogie digestivă superioară. "Numărul lor creşte de obicei primăvara-toamna, când se produc acutizările bolilor ulceroase. Sunt numeroşi pacienţi care vin la Urgenţă cu hemoragii digestive. Consumul necontrolat de medicamente inflamatoare de tipul aspirină, ketonal, ibuprofen şi automedicaţia poate să determine o creştere a numărului de hemoragii digestive", a declarat dr. Tudoran. Dotarea Urgenţei cu un astfel de aparat a fost posibilă la iniţiativa managerului Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu. Managerul unităţii sanitare a mai spus că de săptămâna viitoare secţia ORL va primi, tot prin finanţare de la Consiliul Judeţean, un videobronhoscop în valoare de 20 de mii de euro. "Aparatul va permite eliberarea corpilor străini ingeraţi din căile respiratorii, în condiţii de siguranţă", a conchis medicul.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108