REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Claudiu Arsene, în RĂZBOI cu Sanatoriul Balnear din Mangalia după ce a fost DEMIS

Claudiu Arsene, în RĂZBOI cu Sanatoriul Balnear din Mangalia după ce a fost DEMIS

Replica API 6 iulie 2019 | 00:00 939

Fostul director financiar al Sanatoriului Balnear din Mangalia, Liviu Claudiu Arsene, vrea să se întoarcă pe funcţie. Demis în urma unor deficienţe constatate de instituţiile abilitate, în urma controalelor, Arsene a solicitat reintegrarea pe funcţie la începutul anului trecut. Directorul Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Bogdan Maganu, spune că nu este posibil să se întoarcă pe post, întrucât acesta a fost câştigat, prin concurs, de o altă persoană.

Liviu Claudiu Arsene a deținut funcția de director financiar contabil în baza unui contract de mandat încheiat în mai 2014 cu Sanatoriul pe o perioadă de 3 ani. În aprilie 2017, a venit la conducerea unităţii Bogdan Maganu, care i-a locul lui Viorel Pascanu, după ce acestuia din urmă i-a expirat contractul de mandat. Între timp, contractul lui Arsene a ajuns la final, însă Maganu a decis să i-l prelungească cu încă trei luni. După o lună de la prelungire, conducerea i-a desfăcut contractul, după ce i s-a imputat neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, aspecte constatate de instituţiile statului, în urma unor controale.

În mai 2017, la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia au avut loc mai multe controale în domeniul asigurării condițiilor corespunzătoare de cazare și prestare a s erviciilor medicale, a condițiilor igienico sanitare precum și în domeniul financiar-contabil efectuate de către reprezentanți ai Direcției de Control în Sănătate Publică și reprezentanții Direcției Generale de Control și Autorizare Turism din cadrul Autorității Naționale pentru Turis. Inspectorii DSP Constanţa au constatat deficiențe privind neefectuarea lucrărilor de reparații, reabilitare și igienizare în spațiile de cazare, spațiile de proceduri, piscină, bazin sulf, vestiare etc, care fuseseră constatate la controalele efectuate în anii anteriori, devenind în timp un pericol iminent pentru sănătatea pacienților și a personalului medical care lucrează medical care lucrează în sectoarele de activitate corespunzătoare. Agenții constatatori –consilieri evaluare-examinare, reprezentanți ai Direcției Generale de Control și Autorizare Turism din cadrul Ministerului Turismului au făcut constatări privind nerespectarea unor condiții de siguranță față de pacienți în cazul fațadelor care prezentau un stadiu avansat de degradare cu tencuiala căzută, infiltrații în spațiul de recepție și în holuri, mochete uzate și murdare, urme de infiltrații și igrasie la etajul IV. Toate aceste neconformități au fost constatate și la controalele efectuate în anii anteriori 2015, 2016 neexistând măsuri luate la nivelul unității pentru remedierea deficiențelor, deși fusese chiar fixat termen de remediere la 1.05.2015, ceea ce a determinat aplicarea sancțiunii complementare a retragerii certificatului de clasificare pentru hotelul din cadrul unității.

De asemenea, instituţia Curții de Conturi a constatat şi ea, în urma controlului, ca abatere de la legalitate neconstituirea Fondului de dezvoltare a spitalului, parte a bugetului de venituri și cheltuieli destinată potrivit legii îmbunătățirii/dezvoltării serviciilor medicale, precum și un prejudiciu reprezentând plata de accize către furnizorul de gaze naturale, instituția fiind scutită potrivit Codului fiscal de plata acestor taxe, în condițiile legii. Toate aceste aspecte i-au fost imputate directorul financiar contabil, acesta fiind şi motivul pentru care i-a fost încetat contractul.

Arsene a contestat decizia în instanţă, solicitând reintegrarea în câmpul muncii, însă Tribunalul i-a respins acţiunea la începutul acestui an. Magistraţii au constatat că decizia de concedierea fost întemeiată, pe încălcarea de către directorul financiar contabil a obligațiilor contractuale respectiv obligația de a îndeplini conform atribuțiilor ce-i revin potrivit contractului de administrare.

Pe 4 aprilie, fostul director financiar a formulat recurs, la Curtea de Apel.

Bogdan Maganu, managerul sanatoriului: „Nu are cum să vină înapoi!”

Dacă va câştiga în instanţa, situaţia este destul de complicată să revină pe funcţie, întrucât postul este ocupat prin concurs. „El a avut contract de mandat. Pe trei ani. Când am ajuns eu manager, i-a expirat acel contract şi i-am făcut prelungire pe 3 luni, puteam să nu-i fac. După o lună, două, am ajuns la concluzia că nu trebuia să-i fac că a făcut nişte greşeli pe aici şi l-am întrerupere. După cele trei luni, am organizat concurs. El, ca să fi fost pe funcţie înapoi, trebuia să vină la concurs să câştige concursul. Dacă ar fi să câştige procesul, câştigă doar o lună salariu. Nu are cum să vină înapoi pentru că actualul director a venit pe concurs şi are contract de mandat”, a declarat Bogdan Maganu, managerul Sanatoriului Mangalia.

Bogdan Maganu

Claudiu Liviu Arsene a fost, în trecut, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB) din Eforie Nord. În 2008 a primit funcţia, iar un an mai târziu a fost demis, locul lui fiind luat de Aurelian Ivaşcu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Posturi date de partid pentru a delapida . Dilueaza namolul si fura tot ce se poate. Poate se sesizeaza si dna ul.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108