REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Colesterolul mare și genele vinovate: câteva mituri demontate

Colesterolul mare și genele vinovate: câteva mituri demontate

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 1045

Colesterolul, atunci când există în cantități mari în organism, este dăunător pentru sănătatea noastră. Este important, însă, să știm că și profilul genetic joacă un rol important în determinarea funcției pe care colesterolul o îndeplinește în corpul nostru. Iată câteva informații relevante, cât și câteva mituri despre colesterol.

Sursă foto: Shutterstock

Mit: "Tot colesterolul este rău"

Colesterolul, de fapt, joacă un rol vital în mai multe procese care se desfășoară în corpul uman: ajută în digestie, ajută în producția hormonilor sexuali, este important pentru țesuturile noastre, ajută în cazul producției de bilă în ficat etc. Fără suficient colesterol în corp, sistemul digestiv ar putea fi afectat în mod negativ, scrie doc.ro.

Nu tot colesterolul este rău. Atunci când spunem colesterol "rău", e bine să știm că ne referim la colesterolul LDL. Există două tipuri de lipoproteine care transporta colesterolul spre și de la celule: lipoproteinele cu densitate mică (LDL) și cele cu densitate mare (HDL). Este de dorit să avem cât mai puțin colesterol LDL în organism, deoarece el poate contribui la acumularea de plăci ateromatoase și grăsimi în artere.

Mit: "Valorile mari ale colesterolului sunt cauzate doar de dieta noastră"

Chiar dacă ficatul produce mare parte din colesterolul din corpul unei persoane, cel mai mare procent de colesterol din fluxul sangvin nu provine din alimentele pe care acea persoană le consumă, ci este creat de organism. Genetică joacă un rol mai mare în privința colesterolului decât alimentația, așa că genele pe care le moștenim de la părinți au un impact asupra eficienței cu care ficatul reglează colesterolul până la un nivel considerat sănătos.

Unii oameni pot avea o boală genetică, numită hipercolesterolemie familială, care este caracterizată de valori extrem de mari ale colesterolului. Poți citi mai multe aici despre această afecțiune. Pacienții întâmpina dificultăți, nereușind să își scadă valorile colesterolului prin intermediul dietei sănătoase și făcând sport.

În plus, colesterolul crescut este genetic și se transmite în cazul membrilor din aceeași familie. În cazul pacienților cu hipercolesterolemie familială, corpul lor produce mai mult colesterol decât poate ficatul să proceseze, iar din această cauza, grăsimile și plăcile ateromatoase se depun pe pereții arterelor. În plus, pacienții cu hipercolesterolemie familială pot avea colesterolul crescut încă de la naștere, ceea ce poate duce la dezvoltarea timpurie a unor probleme la nivelul inimii, cum ar fi ateroscleroza și cardiopatia ischemică.

Mit: "Ar trebui să mâncăm cât mai puține grăsimi"

Colesterolul se găsește și în anumite alimente, pe lângă faptul că este produs de corpul uman. Pentru că un procent foarte mare de colesterol este produs de corp, alimentele ce conțîn colesterol nu vor modifică atât de mult nivelul lipidelor. Ce trebuie să reții este faptul că există atât grăsimi "bune", cât și grăsimi "rele" în funcție de alimentele pe care le consumi.

Obiectivul tău este să mănânci alimente bogate în colesterol HDL (bun) și să eviți produsele ce conțin colesterol LDL (rău). Evita, așadar, alimentele cu niveluri mari de grăsimi trans și de grăsimi săturate, care îți cresc colesterolul LDL și îți scad nivelul de HDL-colesterol.

Produsele dulci de la patiserie (tortul, prăjiturile, gogoșile și fursecurile), sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite cu zahăr, carnea roșie sau carnea grasă, untul, untură și alte tipuri de grăsimi folosite la gătit, prăjelile, produsele lactate cu un conținut integral de grăsimi - toate acestea sunt alimente cu un procent mare de grăsimi săturate. Aceste alimente contribuie la obezitate, iar această îți poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Mit: "Toată lumea va avea de beneficiat dacă ține o dietă săracă în colesterol"

Oamenii de știință spun că genele fiecăruia dintre noi joacă un rol când vine vorba de modul în care corpul nostru procesează macronutrientii, tocmai de aceea este important să îți alegi dietă în funcție de ceea ce se ascunde în genele tale și în funcție de recomandările medicului nutriționist. Dacă în familia ta există antecedente medicale de boli cardiovasculare sau dacă ai fost diagnosticat cu niveluri mari ale LDL-colesterolului, o dietă săracă în colesterol ar putea fi benefică pentru ține și te-ar putea proteja de bolile asociate cu hipercolesterolemia.

Important este, deci, să mergi la medicul tău pentru un diagnostic corect. În funcție rezultatele analizelor recomandate, medicul îți va prescrie tratamentul necesar dacă se va dovedi că suferi de o formă de hipercolesterolemie ce are legătură cu genele transmise de părinții tăi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a fost si este alimentul bun al vietii romanului , care manca, bea dar si muncea !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920