REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Comisarul-şef Valentin Burlacu spune că are "mână liberă" de la centru

Comisarul-şef Valentin Burlacu spune că are "mână liberă" de la centru

Replica API 14 iulie 2011 | 00:00 804

Noul şef al IPJ Constanţa,

Noul şef al IPJ Constanţa,

Interviurile care vor decide cine rămâne angajat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa şi cine pleacă vor fi filmate, pentru a fi înlăturate suspiciunile că examenele nu sunt corecte. Afirmaţia aparţine noului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu. El a mai apreciat că este nevoie de o curăţire a colectivului. Reamintim că, iniţial, la nivelul judeţului Constanţa a fost stabilită o "normă" de 33 de persoane care ar urma să fie disponibilizate, urmare a examenului. Între timp, numărul s-a diminuat, "pe căi naturale", după cum a precizat chiar Valentin Burlacu, mai exact au fost înregistrate câteva demisii în sistem, respectiv pensionări. Proaspăt instalat în funcţia de conducere, Valentin Burlacu susţine că proiectul lui este acela de a închega colectivul, pentru a nu mai exista acele "bisericuţe" la care s-a referit, de dată recentă, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Tot Burlacu a mai precizat că de la centru are "mână liberă" să acţioneze la nivelul inspectoratului. Nu vor lipsi, prin urmare, nici surprizele în următoarea perioadă, Burlacu dând de înţeles că există în vizorul conducerii poliţişti care se comportă anormal şi care vor da socoteală pentru acest lucru. Nu a vrut însă să spună la cine se referă, pentru a nu strica "surpriza". Iată câteva dintre declaraţiile comisarului-şef, oferite în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica":

Reporter: Sunteţi recent instalat la comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Cum aţi găsit inspectoratul, este aş cum îl descria chestorul Liviu Popa, cu "bisericuţe"?

Valentin Burlacu: Sunt în plină desfăşurare a activităţii de evaluare a instituţiei, a activităţii lucrătorilor de poliţie de la nivelul întregului judeţ Constanţa. Astăzi (ieri-n.r.) chiar am avut o şedinţă în care am analizat indicatorii după primele 6 luni ale anului în curs. Cifrele nu sunt încurajatoare, iar în ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră, legată de "bisericuţe", cred că vom putea readuce în cel mai scurt timp spiritul de echipă, care a caracterizat, de-a lungul timpului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa.

Rep.: Fostului şef al IPJ Constanţa, Dumitru Catană, i s-a cerut să se pensioneze pentru că existau acele "bisericuţe", respectiv reclamaţii la adresa dumnealui în acest sens? V-aţi hotărât să veniţi la IPJ tocmai din acest motiv?

V.B.: Nu cunosc astfel de lucruri, înţeleg însă, din ce spunea la şedinţa trecută domnul inspector general, că legea prevedea pensionarea domnului Catană. Nu cunosc obstacolele pe care le-ar fi întâmpinat domnul Catană, iar readucerea spiritului de echipă la nivelul inspectoratului este o idee care îmi aparţine.

Rep.: Aţi candidat pentru şefia IPJ pentru că aşa aţi vrut dumneavoastră sau v-a încurajat să o faceţi şi cineva anume? - dacă da, cine?

V.B.: După cum ştiţi, presa m-a indicat drept candidat şi anul trecut. Nu am candidat însă anul trecut. Anul acesta am împlinit 6 ani de activitate la Direcţia Anticorupţie. 6 ani înseamnă un mandat întreg la DNA. M-am gândit că după 6 ani este timpul să vin acasă. Au fost şi motive familiale, şi motive sentimentale şi am preferat să mă întorc.

Rep.: Ce părere v-aţi făcut, în scurtul timp de când aţi venit la conducerea inspectoratului, cu privire la activitatea pe latura economică?

V.B.: Putem mult mai mult decât până acum şi sunt convins că, odată cu venirea domnului Camil Manea (n.r.-adjunct al şefului IPJ), care va răspunde direct de această latură importantă din activitatea Poliţiei, vom cunoaşte şi succesul mult-aşteptat.

Rep.: Este foarte vag răspunsul. Credeţi că activitatea în acest domeniu ar trebui să se concentreze pe alergatul zarzavagiilor din pieţe, sau cum anume vedeţi activitatea poliţiştilor din acest departament?

V.B.: Sunt adversarul declarat al prezenţei Poliţiei Economice prin pieţe. Este o activitate care nu trebuie să caracterizeze Poliţia Economică. În pieţe avem alt fel de poliţie - poliţia de proximitate. SIF-ul, adică Investigarea Fraudelor, ar trebui să se ocupe de chestiuni mult mai serioase şi există condiţii care vor favoriza această activitate viitoare a Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Rep.: Aţi mai lucrat în judeţul Constanţa, la Medgidia. Ce amintiri aveţi de aici, din timpul activităţii de poliţist, care v-au rămas în memorie?

V.B.: Debutul meu în Poliţia constănţeană a fost la Mangalia, şi nu la Medgidia. În 1995 am absolvit Academia de Poliţie şi am fost repartizat la Poliţia Municipiului Mangalia. Am lucrat ca ofiţer de cercetare penală acolo şi am găsit un colectiv minunat. După un an, în 1996, m-am întors la Medgidia, unde este domiciliul meu şi acum, şi atunci. Am lucrat 10 ani foarte frumoşi la Poliţia municipiului Medgidia. Am fost ofiţer cercetare penală, şef birou cercetare penală şi, în ultimele două luni, şeful acestei minunate subunităţi. Un eveniment mai puţin obişnuit pentru un ofiţer de cercetare penală cred că am trăit în 1998 sau 1999, când am fost desemnat să fac parte dintr-o echipă care căuta un evadat. Fusese încarcerat la arestul Poliţiei Medgidia, apoi dus la Medicina Legală, de unde reuşise să fugă. Am avut şansa să îl găsesc după trei zile după ce reuşise să fugă, în Bucureşti. Alături de un coleg, am făcut echipă, am umblat foarte mult printre copiii străzii, prin lumea de noapte a Bucureştiului, şi am reuşit să îl găsim şi să îl reîncarcerăm.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108