rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spitalul Judeţean Constanţa:

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar câteva dintre cifrele care vorbesc de la sine despre proiectul de modernizare a Compartimentului de Terpie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dincolo de cifre este vorba de o mare dorinţă, aceea de împlini un vis. Decizia de a interveni a plecat de la nevoia de a face o schimbare care să crească şansele copiilor la supravieţuire. Aici, în Constanţa, sunt îngrijiţi anual 1000 de nou-născuţi cu probleme medicale din sud-estul ţării. În această regiune, în 2016 când a fost pornit proiectul, rata mortalităţii infantile depăşea de 3 ori media la nivel european. Vechea structură este transformată acum într-una modernă şi eficientă, adaptată numărului de pacienţi din regiune şi în concordanţă cu cele mai înalte standarde din domeniul medical.

Inaugurarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală modernizat prin grija Fundaţiei Vodafone România şi a asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor a avut loc, marţi, 24 septembrie 2019 în prezenţa primarului Decebal Făgădău, a directorului Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, membrii ai asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor împreună cu directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanţa, Cătălin Grasa.

Proiectul a fost iniţiat în iunie 2016, iar acum în septembrie 2019 este aproape finalizat. Secţia fost deja dotată cu o serie de aparatură tehnologică ce le permite medicilor monitorizarea eficientă a pacienţilor, a informaţiilor vitale şi totodată accesarea unor aplicaţii ce uşurează schimbul de informaţii dintre medic şi pacient, medic şi medic, ceea ce poate duce la un schimb de experienţă mai uşor între specialişti. Camerele şi holurile sunt dotate cu aparatură nouă, intrarea în saloane se poate face în mai multe feluri, în funcţie de natura situaţiei de urgenţă, iar la fiecare cameră există un dozator cu dezinfectant aşezat chiar dedesubtul unor tablouri cu animăluţe, menite să accentueze detaliile care contează în secţia respectivă, dragostea pentru viaţă şi îngrijirea acesteia.

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

După renovare, Fundația Vodafone România va dota secția de neonatologie cu un sistem de telemedicină care va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului, să transmită informații medicale vitale, sau să organizeze videoconferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate.

Realizarea acestui proiect inseamna scaderea considerabila a ratei morbiditatii si mortalitatii infantile neonatale si acordarea ingrijirilor specifice unei sectii dotate eficient pentru un debut sanatos in viată a copiilor nascuti sau transferati aici.

Este ziua în care anunţăm finalizarea lucrărilor de renovare a la compartimentul de terapie intensivă neonatală. A fost un proiect greu, nu am să vă mint, un proiect cu foarte multe provocări în care am fost implicaţi nu doar ca simpli finanţatori ci în tot ceea ce a fost nevoie. Este un proiect extrem de important, nu doar prin prisma valorii investiţiei noastre şi a timpului pe care l-am alocat acestui proiect, ci pentru că este un proiect care va salva vieţile copiilor. Motivaţia cu care am început acest proiect a fost faptul că rata mortalităţii infantile în sud-estul României era de 10 la 1000, cea mai mare din ţară, de 3 ori mai mare decât media europeană. Acum ducem proiectul la bun sfârşit’, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

‘Cea mai importantă etapă se încheie astăzi, vorbim despre începutul lui iunie 2016, iar astăzi primim la cheie o secţie ultramodenă.Le mulţumuesc tuturor celor implicaţi. Bucuria este enormă, mă uit la neonatologii mei şi cei care sunt în spate, au crescut ca număr şi sperăm că o să crească şi ca performanţă cu aceste echipamente’, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dr. Cătălin Nicolae Grasa, medic primar chirurgie generală.

Aparatură modernă, soluţii performante, TELEMEDICINĂ!

Secția a fost dotată și cu o soluție performantă de telemedicină. Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). Anual, în acest compartiment de terapie intensivă neonatală primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Acest proiect vine după unul similar derulat de Fundația Vodafone România în anul 2013 prin care s-a implicat în construirea unei secții moderne de terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Marie Curie din București.

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

Zona de terapie intensivă nou-născuţi poate fi extinsă!

În plus, în urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Imagini cu secţia înainte de a fi modernizată:

Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale. Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate. Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Imagini cu secţia modernizată:

Iulian RUSU

miercuri, 25 septembrie 20193447
Comentarii

01Paul(1 noi 09:47)
ptSamson. posibil sa fi fost in trecere.dar uimirea ii maxima ce cauta acel taietor de apendici cu microfonu la gura.preda oare amintiri din chirurgie sau ii meneger risipitor al banului public si atiit.nici el cred ca nu mai stie.il compatimesc pe fecala
00DUPA 20 DE ANI(24 oct 00:44)
Acum 10-20 ani, aici profesau legende ale pediatriei, in conditii lamentabile. Doctorii Radu, Leu sau Stoenescu. Acum, in sfarsit, aveti pereti si echipamente. Va mai trebuie doar medici.
21SAMSON(8 oct 09:15)
ma iertati, ce caut dl. fagadau aici ?
02Golaneala(1 oct 20:32)
Replica din nou pres in fata lu stroe si psd nu lasa loc de comentat la aceast material marca felix stroe! Bani de la UE nu, ca nu poti sa furi, bagam parteneriat privat si halim toata gasca! Siktir si mu1e stroe.
02MARIAN(1 oct 11:44)
grasa grasa ii pe topoooogan.Hai hai repede un capabil un inplicat nuuuu un facator de nimic ca acest lipit de scaun.
15cezara(1 oct 11:10)
taiati mai repede salariile uriase si nejustificate ale medicilor si dati legea ori la stat ori la privat, ca asa e clar ca numai merge
03multa muie(28 sep 14:50)
cu mult cacat porcului hot stroe !!!
03dan(27 sep 08:50)
grasa tooot cu el la gura.posibil sa se fi obisnuit de la partid.doar ii pus cu mina de PSD in jiltul de acolo
03Andrei(27 sep 07:30)
Trebuia interzis primarului si autoritatilor locale sa fie prezente la inaugurare. Scuipat in ochi si dat afara din spital. Cand privatul ajunge sa modernizeze institutiile statului, statul isi recunoaste practic impotenta. Atunci orice reprezentant al statului ar trebui sa stea acasa.
01sa fim clari(25 sep 23:23)
Din articol nu reiese ca sectia este functionala.Atunci ce inauguram? Niste pereti ...electorali.
01Cornel(25 sep 18:58)
DE RAHAT articolul - DIN INTERIOR -in primul rand Calarasi si ialomita NU SUNT arondate Constantei ci la Bucuresti - e adevarat si ca bucurestenii refuza ciorile din acele judete ca n-ar avea locuri. Telemedicina nu exista nicaieri in spital, poate acum doar la inaugurare. Cat despre bani...care guvern PSD i-a dat????ca pe PSDisti ii doare in c_r
13antonescu(25 sep 15:31)
ciorile sa vina la mine...
09Cta(25 sep 04:05)
Tot privatii, ca matracuca Dancila e la plimbare. Sa ramana naibii acolo, sa scapam de analfabeta, cum am scapat si de ...cea mai iubita.... Cum statul nu a facut nimic pt reusita acestei investitii, hop si Fagadau sa se dea in poza. Bai Grasa, politica ta trebuie sa fie grija fata de pacient, nu sa faci propaganda politrucilor. Pe umflatul de Stroe cum de l-ati uitat?
mai mult...Sănătate
1 iun 00:00SănătateTătaru: Cel mai mic număr de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 pe 24 de ore de la începutul pandemiei

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că duminică s-a înregistrat cel mai mic număr de cazuri noi de...232

1 iun 00:00SănătateGCS: 3.074 de cetăţeni români din străinătate, infectaţi cu COVID-19; 106 decese221
1 iun 00:00SănătateMinistrul Sănătăţii: Este un obiectiv al meu de a depolitiza tot ce înseamnă management245
1 iun 00:00SănătateTătaru: Spitalele suport-covid vor relua activitatea non-covid; pandemia este controlabilă în acest moment

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în acest moment pandemia este controlabilă, iar spitalele...242

1 iun 00:00SănătateSperanțe pentru transplanturi: vasele de sânge ar putea fi crescute în afara corpului uman?252
1 iun 00:00SănătateAlergia la veninul de albină și viespe - ce trebuie să știi258
1 iun 00:00SănătateTulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de...251

1 iun 00:00SănătateCelulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei?241
1 iun 00:00SănătateAtac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute273
1 iun 00:00SănătateZonele corpului pe care mereu uiți să le protejezi de soare

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor,...225

1 iun 00:00SănătateDormitul fără pernă are beneficii?263
1 iun 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?258
Vremea
19.2°19.1° - 19.2° luni, 1 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 0.77 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 iun 00:00SportBorussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga după victoria clară în faţa lui Union Berlin

Echipa Borussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga, după victoria clară, cu 4-1, obţinută pe teren...270

1 iun 00:00SportBorussia Dortmund a învins cu 6-1 ultima clasată în Bundesliga, Paderborn. Jadon Sancho a marcat trei goluri

Formaţia Borussia Dortmund a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 6-1, echipa Paderborn, într-un...262

1 iun 00:00SportFotbalul şi viaţa nu vor mai fi la fel, spune Messi

Vedeta echipei FC Barcelona, atacantul argentinian Lionel Messi, spune că nici fotbalul, nici viaţa nu vor mai fi la...296

1 iun 23:42SportJucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, exersează șuturile la poartă: Mă simt puternic

Jucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, a postat pe site-urile de socializare un clip video în care arată cum...265

Local
1 iun 00:19LocalAccident rutier în Medgidia: Victima este un motociclist

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 31 mai, în Medgidia, pe strada...1414

1 iun 00:35LocalCondamnat la închisoare după ce şi-a lovit vecinul cu o cazma

Un banal scandal între vecini se putea termina tragic. După un conflict spontan între două femei, în plină...1252

1 iun 00:25Local10.000 de rezervări, făcute de turişti pe litoral pentru prima săptămână din iunie

1550

1 iun 00:27LocalPrimăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public

Primăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public din comună. Lucrările se vor desfășura pe strada Mării și în...443

1 iun 00:27LocalPlatforme pentru persoane cu dizabilități locomotorii, achiziţionate de Primăria Cernavodă

Administrația Publică Locală din Cernavodă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii/greu...448

1 iun 00:26LocalZona Pod IPMC din Constanța lăsată fără apă caldă

Ca urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de...391

1 iun 00:35LocalCoronavirus în Constanța: Oamenii legii au aplicat 12 sancțiuni

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...4964

1 iun 00:24LocalDoar 17 constănțeni infectați cu Coronavirus!

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 279 de persoane...2591

1 iun 00:37LocalProiectil exploziv de calibrul 75 milimetri, provenind din timpul conflictelor militare, la Tulcea

1061

Politică
1 iun 00:00PoliticăFlorin Cîțu dezvăluie suma totală cheltuită de Guvern pentru criza provocată de Covid-19

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că de la începutul pandemiei, Guvernul a alocat plăți de 3,02...334

1 iun 00:00PoliticăPNL îl somează pe Ciolacu să își ceară scuze Uniunii Europene pentru atacurile PSD din ultimii ani

Dacă actuala conducere PSD își dorește să se îndepărteze de imaginea de partid problemă de la nivelul UE, atunci...285

1 iun 00:00PoliticăMAE: 32 de cetățeni români aflați în Liban și Republica Arabă Siriană s-au întors în țară

225

Interviuri
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5352

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3741

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

3335

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5341

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7425

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

3372

Monden
1 iun 00:00MondenHeidi Klum face plajă în curte, în pielea goală. Ce priveliște minunată au vecinii ei

Fotomodelul german Heidi Klum, de 46 de ani, stă închis în vila închiriată din Los Angeles de la începutul...470

1 iun 00:00MondenUma Thurman: „Nu suportam ideea de a fi păpuşa gonflabilă pe platourile de filmare”

Asta spune vedeta de 1,80 metri înălţime la vârsta de 50 de ani. Cum priveşte înapoi, peste aceşti ani frumoşi,...333

1 iun 00:00MondenCare sunt cele mai ciudate preferinţe culinare are Reginei Elisabeta şi ce preparat este interzis la cinele regale

323

1 iun 00:00MondenSilvia Dumitrescu suferă de o boală incurabilă. „Trebuie să o duc până la capătul vieții”

Silvia Dumitrescu, 60 de ani, suferă de o boală a tiroidei care nu are leac. Anunțul a fost făcut chiar de către...354

1 iun 19:44MondenRadu Palaniță a câștigat „Românii au talent“, sezonul 10

Radu Palaniță a câștigat marele premiu de 120.000 de euro la „Românii au talent“, sezonul 10. Cei 10...310

1 iun 00:00MondenFostul soţ al lui Catrinel Menghia s-a logodit. Cine e noua lui cucerire

Povestea de dragoste dintre Catrinel şi fostul fotbalist italian, Massimo Brambati, a fost îndelung comentată. Cei...330

1 iun 00:00MondenCum arată vila din Beverly Hills, pe care Ashton Kutcher şi Mila Kunis cer 14 milioane dolari

Actorii Ashton Kutcher şi Mila Kunis au scos la vânzare proprietarea pe care o deţin în Beverly Hill şi cer 14...319

1 iun 00:00MondenVedeta de televiziune Kylie Jenner nu este miliardară, a rectificat revista Forbes

Revista Forbes, care în luna martie a anunţat că Kylie Jenner, vedeta unor emisiuni de tipul reality show, a devenit...264

1 iun 00:00MondenMuzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

245

Mapamond
1 iun 00:00MapamondMalta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă tipărită în Rusia

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite...283

1 iun 00:00MapamondMoartea a 39 de migranţi vietnamezi într-un camion-frigorific: Cele 13 persoane arestate în Franţa, inculpate

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost...234

1 iun 00:00MapamondMoscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

222

1 iun 00:00MapamondPeste 50 de tone de cocaină confiscate în operaţiuni coordonate de Columbia

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune...252

1 iun 00:00MapamondMoartea lui George Floyd: Sute de manifestanţi au protestat la Washington, în faţa Casei Albe

Sute de persoane au demonstrat în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american...267

1 iun 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor, devansând Spania

229

Sănătate
1 iun 00:00SănătateTulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de...251

1 iun 00:00SănătateCelulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei?

Leziunile corneene pot fi rezultatul mai multor circumstanțe, cum ar fi infecțiile, inflamațiile, traumele, anumite...241

1 iun 00:00SănătateAtac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

273

1 iun 00:00SănătateZonele corpului pe care mereu uiți să le protejezi de soare

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor,...225

1 iun 00:00SănătateDormitul fără pernă are beneficii?

Unele persoane pot constata că dormitul fără pernă are beneficii, dar nu este o idee bună pentru toată lumea să...263

1 iun 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?

258

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT