REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Replica API 25 septembrie 2019 | 16:26 632

Spitalul Judeţean Constanţa:

Spitalul Judeţean Constanţa:

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar câteva dintre cifrele care vorbesc de la sine despre proiectul de modernizare a Compartimentului de Terpie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dincolo de cifre este vorba de o mare dorinţă, aceea de împlini un vis. Decizia de a interveni a plecat de la nevoia de a face o schimbare care să crească şansele copiilor la supravieţuire. Aici, în Constanţa, sunt îngrijiţi anual 1000 de nou-născuţi cu probleme medicale din sud-estul ţării. În această regiune, în 2016 când a fost pornit proiectul, rata mortalităţii infantile depăşea de 3 ori media la nivel european. Vechea structură este transformată acum într-una modernă şi eficientă, adaptată numărului de pacienţi din regiune şi în concordanţă cu cele mai înalte standarde din domeniul medical.

Inaugurarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală modernizat prin grija Fundaţiei Vodafone România şi a asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor a avut loc, marţi, 24 septembrie 2019 în prezenţa primarului Decebal Făgădău, a directorului Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, membrii ai asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor împreună cu directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanţa, Cătălin Grasa.

Proiectul a fost iniţiat în iunie 2016, iar acum în septembrie 2019 este aproape finalizat. Secţia fost deja dotată cu o serie de aparatură tehnologică ce le permite medicilor monitorizarea eficientă a pacienţilor, a informaţiilor vitale şi totodată accesarea unor aplicaţii ce uşurează schimbul de informaţii dintre medic şi pacient, medic şi medic, ceea ce poate duce la un schimb de experienţă mai uşor între specialişti. Camerele şi holurile sunt dotate cu aparatură nouă, intrarea în saloane se poate face în mai multe feluri, în funcţie de natura situaţiei de urgenţă, iar la fiecare cameră există un dozator cu dezinfectant aşezat chiar dedesubtul unor tablouri cu animăluţe, menite să accentueze detaliile care contează în secţia respectivă, dragostea pentru viaţă şi îngrijirea acesteia.

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

După renovare, Fundația Vodafone România va dota secția de neonatologie cu un sistem de telemedicină care va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului, să transmită informații medicale vitale, sau să organizeze videoconferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate.

Realizarea acestui proiect inseamna scaderea considerabila a ratei morbiditatii si mortalitatii infantile neonatale si acordarea ingrijirilor specifice unei sectii dotate eficient pentru un debut sanatos in viată a copiilor nascuti sau transferati aici.

Este ziua în care anunţăm finalizarea lucrărilor de renovare a la compartimentul de terapie intensivă neonatală. A fost un proiect greu, nu am să vă mint, un proiect cu foarte multe provocări în care am fost implicaţi nu doar ca simpli finanţatori ci în tot ceea ce a fost nevoie. Este un proiect extrem de important, nu doar prin prisma valorii investiţiei noastre şi a timpului pe care l-am alocat acestui proiect, ci pentru că este un proiect care va salva vieţile copiilor. Motivaţia cu care am început acest proiect a fost faptul că rata mortalităţii infantile în sud-estul României era de 10 la 1000, cea mai mare din ţară, de 3 ori mai mare decât media europeană. Acum ducem proiectul la bun sfârşit’, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

‘Cea mai importantă etapă se încheie astăzi, vorbim despre începutul lui iunie 2016, iar astăzi primim la cheie o secţie ultramodenă.Le mulţumuesc tuturor celor implicaţi. Bucuria este enormă, mă uit la neonatologii mei şi cei care sunt în spate, au crescut ca număr şi sperăm că o să crească şi ca performanţă cu aceste echipamente’, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dr. Cătălin Nicolae Grasa, medic primar chirurgie generală.

Aparatură modernă, soluţii performante, TELEMEDICINĂ!

Secția a fost dotată și cu o soluție performantă de telemedicină. Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). Anual, în acest compartiment de terapie intensivă neonatală primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Acest proiect vine după unul similar derulat de Fundația Vodafone România în anul 2013 prin care s-a implicat în construirea unei secții moderne de terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Marie Curie din București.

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

Zona de terapie intensivă nou-născuţi poate fi extinsă!

În plus, în urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Imagini cu secţia înainte de a fi modernizată:

Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale. Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate. Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Imagini cu secţia modernizată:

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptSamson. posibil sa fi fost in trecere.dar uimirea ii maxima ce cauta acel taietor de apendici cu microfonu la gura.preda oare amintiri din chirurgie sau ii meneger risipitor al banului public si atiit.nici el cred ca nu mai stie.il compatimesc pe fecala
1
0
Acum 10-20 ani, aici profesau legende ale pediatriei, in conditii lamentabile. Doctorii Radu, Leu sau Stoenescu. Acum, in sfarsit, aveti pereti si echipamente. Va mai trebuie doar medici.
0
0
ma iertati, ce caut dl. fagadau aici ?
1
2
Replica din nou pres in fata lu stroe si psd nu lasa loc de comentat la aceast material marca felix stroe! Bani de la UE nu, ca nu poti sa furi, bagam parteneriat privat si halim toata gasca! Siktir si mu1e stroe.
2
0
grasa grasa ii pe topoooogan.Hai hai repede un capabil un inplicat nuuuu un facator de nimic ca acest lipit de scaun.
2
0
taiati mai repede salariile uriase si nejustificate ale medicilor si dati legea ori la stat ori la privat, ca asa e clar ca numai merge
5
1
cu mult cacat porcului hot stroe !!!
3
0
grasa tooot cu el la gura.posibil sa se fi obisnuit de la partid.doar ii pus cu mina de PSD in jiltul de acolo
3
0
Trebuia interzis primarului si autoritatilor locale sa fie prezente la inaugurare. Scuipat in ochi si dat afara din spital. Cand privatul ajunge sa modernizeze institutiile statului, statul isi recunoaste practic impotenta. Atunci orice reprezentant al statului ar trebui sa stea acasa.
3
0
Din articol nu reiese ca sectia este functionala.Atunci ce inauguram? Niste pereti ...electorali.
1
0
DE RAHAT articolul - DIN INTERIOR -in primul rand Calarasi si ialomita NU SUNT arondate Constantei ci la Bucuresti - e adevarat si ca bucurestenii refuza ciorile din acele judete ca n-ar avea locuri. Telemedicina nu exista nicaieri in spital, poate acum doar la inaugurare. Cat despre bani...care guvern PSD i-a dat????ca pe PSDisti ii doare in c_r
1
0
ciorile sa vina la mine...
3
1
Tot privatii, ca matracuca Dancila e la plimbare. Sa ramana naibii acolo, sa scapam de analfabeta, cum am scapat si de ...cea mai iubita.... Cum statul nu a facut nimic pt reusita acestei investitii, hop si Fagadau sa se dea in poza. Bai Grasa, politica ta trebuie sa fie grija fata de pacient, nu sa faci propaganda politrucilor. Pe umflatul de Stroe cum de l-ati uitat?
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920