rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spitalul Judeţean Constanţa:

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar câteva dintre cifrele care vorbesc de la sine despre proiectul de modernizare a Compartimentului de Terpie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dincolo de cifre este vorba de o mare dorinţă, aceea de împlini un vis. Decizia de a interveni a plecat de la nevoia de a face o schimbare care să crească şansele copiilor la supravieţuire. Aici, în Constanţa, sunt îngrijiţi anual 1000 de nou-născuţi cu probleme medicale din sud-estul ţării. În această regiune, în 2016 când a fost pornit proiectul, rata mortalităţii infantile depăşea de 3 ori media la nivel european. Vechea structură este transformată acum într-una modernă şi eficientă, adaptată numărului de pacienţi din regiune şi în concordanţă cu cele mai înalte standarde din domeniul medical.

Inaugurarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală modernizat prin grija Fundaţiei Vodafone România şi a asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor a avut loc, marţi, 24 septembrie 2019 în prezenţa primarului Decebal Făgădău, a directorului Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, membrii ai asociaţiilor Dăruieşte Aripi şi Inima Copiilor împreună cu directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanţa, Cătălin Grasa.

Proiectul a fost iniţiat în iunie 2016, iar acum în septembrie 2019 este aproape finalizat. Secţia fost deja dotată cu o serie de aparatură tehnologică ce le permite medicilor monitorizarea eficientă a pacienţilor, a informaţiilor vitale şi totodată accesarea unor aplicaţii ce uşurează schimbul de informaţii dintre medic şi pacient, medic şi medic, ceea ce poate duce la un schimb de experienţă mai uşor între specialişti. Camerele şi holurile sunt dotate cu aparatură nouă, intrarea în saloane se poate face în mai multe feluri, în funcţie de natura situaţiei de urgenţă, iar la fiecare cameră există un dozator cu dezinfectant aşezat chiar dedesubtul unor tablouri cu animăluţe, menite să accentueze detaliile care contează în secţia respectivă, dragostea pentru viaţă şi îngrijirea acesteia.

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

După renovare, Fundația Vodafone România va dota secția de neonatologie cu un sistem de telemedicină care va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului, să transmită informații medicale vitale, sau să organizeze videoconferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate.

Realizarea acestui proiect inseamna scaderea considerabila a ratei morbiditatii si mortalitatii infantile neonatale si acordarea ingrijirilor specifice unei sectii dotate eficient pentru un debut sanatos in viată a copiilor nascuti sau transferati aici.

Este ziua în care anunţăm finalizarea lucrărilor de renovare a la compartimentul de terapie intensivă neonatală. A fost un proiect greu, nu am să vă mint, un proiect cu foarte multe provocări în care am fost implicaţi nu doar ca simpli finanţatori ci în tot ceea ce a fost nevoie. Este un proiect extrem de important, nu doar prin prisma valorii investiţiei noastre şi a timpului pe care l-am alocat acestui proiect, ci pentru că este un proiect care va salva vieţile copiilor. Motivaţia cu care am început acest proiect a fost faptul că rata mortalităţii infantile în sud-estul României era de 10 la 1000, cea mai mare din ţară, de 3 ori mai mare decât media europeană. Acum ducem proiectul la bun sfârşit’, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

‘Cea mai importantă etapă se încheie astăzi, vorbim despre începutul lui iunie 2016, iar astăzi primim la cheie o secţie ultramodenă.Le mulţumuesc tuturor celor implicaţi. Bucuria este enormă, mă uit la neonatologii mei şi cei care sunt în spate, au crescut ca număr şi sperăm că o să crească şi ca performanţă cu aceste echipamente’, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dr. Cătălin Nicolae Grasa, medic primar chirurgie generală.

Aparatură modernă, soluţii performante, TELEMEDICINĂ!

Secția a fost dotată și cu o soluție performantă de telemedicină. Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). Anual, în acest compartiment de terapie intensivă neonatală primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Acest proiect vine după unul similar derulat de Fundația Vodafone România în anul 2013 prin care s-a implicat în construirea unei secții moderne de terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Marie Curie din București.

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

Zona de terapie intensivă nou-născuţi poate fi extinsă!

În plus, în urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Imagini cu secţia înainte de a fi modernizată:

Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale. Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate. Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Imagini cu secţia modernizată:

Iulian RUSU

miercuri, 25 septembrie 20193172
Comentarii

01Paul(1 noi 09:47)
ptSamson. posibil sa fi fost in trecere.dar uimirea ii maxima ce cauta acel taietor de apendici cu microfonu la gura.preda oare amintiri din chirurgie sau ii meneger risipitor al banului public si atiit.nici el cred ca nu mai stie.il compatimesc pe fecala
00DUPA 20 DE ANI(24 oct 00:44)
Acum 10-20 ani, aici profesau legende ale pediatriei, in conditii lamentabile. Doctorii Radu, Leu sau Stoenescu. Acum, in sfarsit, aveti pereti si echipamente. Va mai trebuie doar medici.
21SAMSON(8 oct 09:15)
ma iertati, ce caut dl. fagadau aici ?
02Golaneala(1 oct 20:32)
Replica din nou pres in fata lu stroe si psd nu lasa loc de comentat la aceast material marca felix stroe! Bani de la UE nu, ca nu poti sa furi, bagam parteneriat privat si halim toata gasca! Siktir si mu1e stroe.
02MARIAN(1 oct 11:44)
grasa grasa ii pe topoooogan.Hai hai repede un capabil un inplicat nuuuu un facator de nimic ca acest lipit de scaun.
15cezara(1 oct 11:10)
taiati mai repede salariile uriase si nejustificate ale medicilor si dati legea ori la stat ori la privat, ca asa e clar ca numai merge
03multa muie(28 sep 14:50)
cu mult cacat porcului hot stroe !!!
03dan(27 sep 08:50)
grasa tooot cu el la gura.posibil sa se fi obisnuit de la partid.doar ii pus cu mina de PSD in jiltul de acolo
03Andrei(27 sep 07:30)
Trebuia interzis primarului si autoritatilor locale sa fie prezente la inaugurare. Scuipat in ochi si dat afara din spital. Cand privatul ajunge sa modernizeze institutiile statului, statul isi recunoaste practic impotenta. Atunci orice reprezentant al statului ar trebui sa stea acasa.
01sa fim clari(25 sep 23:23)
Din articol nu reiese ca sectia este functionala.Atunci ce inauguram? Niste pereti ...electorali.
01Cornel(25 sep 18:58)
DE RAHAT articolul - DIN INTERIOR -in primul rand Calarasi si ialomita NU SUNT arondate Constantei ci la Bucuresti - e adevarat si ca bucurestenii refuza ciorile din acele judete ca n-ar avea locuri. Telemedicina nu exista nicaieri in spital, poate acum doar la inaugurare. Cat despre bani...care guvern PSD i-a dat????ca pe PSDisti ii doare in c_r
13antonescu(25 sep 15:31)
ciorile sa vina la mine...
09Cta(25 sep 04:05)
Tot privatii, ca matracuca Dancila e la plimbare. Sa ramana naibii acolo, sa scapam de analfabeta, cum am scapat si de ...cea mai iubita.... Cum statul nu a facut nimic pt reusita acestei investitii, hop si Fagadau sa se dea in poza. Bai Grasa, politica ta trebuie sa fie grija fata de pacient, nu sa faci propaganda politrucilor. Pe umflatul de Stroe cum de l-ati uitat?
mai mult...Sănătate
21 noi 22:27SănătateMierea - aliment și remediu natural? Iată ce spun specialișii

Asociația Pro Consumatori, organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate...363

18 noi 00:00SănătateIată ce fructe au extrem de puţine calorii. Poţi să mănânci câte vrei fără să te îngraşi!882
17 noi 01:50SănătateSfatul medicului: Scapă de tuse cu ajutorul morcovilor - Remediul uşor de preparat acasă969
16 noi 00:31SănătateOrașul Hârșova a fost privat de ambulanțe: primarul Ionescu, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății

Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu a întocmit o scrisoare sâmbătă, 16 noiembrie a.c, în atenția...1706

13 noi 03:43SănătateCNAS: Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente personalizate833
12 noi 03:37SănătateAcțiune de donare de sânge în localitatea 23 August1726
8 noi 00:07SănătateConceptul THE MEDICAL MALL a fost inaugurat la Constanţa

Joi, 7 noiembrie, MedCity a inaugurat la Constanța primul THE MEDICAL MALL. La evenimentul de lansare au fost prezente...5440

6 noi 00:03SănătateAcțiune de donare de sânge în Constanța!1121
29 oct 02:12SănătateAcțiune de donare de sânge în Mangalia1113
27 oct 00:30SănătateSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol la Gala Elitelor Medicale

În fastuoasa sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la Gala Elitelor Medicale, Sanatoriului Balnear și de...1373

23 oct 20:14SănătateVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist9724
23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace1144
Vremea
8.9°8.9° - 9.1° vineri, 22 noiembrie 2019
ConstantaUmiditate: 82%
Vânt: 7.72 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/494535424346
5/4041119253812
joker341726271
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 noi 00:00SportAnamaria Prodan îl atacă dur pe Gică Hagi: „Lumea l-a luat drept nebun, și pe bună dreptate! A jignit multă lume. Viitorul n-ar fi existat fără Becali!”

Anamaria Prodan (46 de ani) a oferit un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, care va apărea vineri...93

22 noi 00:00SportMarius Șumudică a vorbit în Turcia despre preluarea naționalei României: „Le-am făcut o promisiune”. Ce a vorbit cu Hagi

Marius Șumudică (48 de ani), antrenorul lui Gaziantep, a declarat pentru cotidianul Fotomaç că „sunt trei nume...73

22 noi 00:00SportRecord istoric la Cupa Davis: meci încheiat la 04:04 dimineața!

Confruntarea de dublu din întâlnirea SUA-Italia a stabilit o bornă în istoria tenisului mondial. Noul format al...73

22 noi 00:00SportDan Petrescu, prima reacție după demisia lui Cosmin Contra: „În viață primești ceea ce meriți”

Dan Petrescu (51 de ani), antrenorul celor de la CFR Cluj, a vorbit astăzi despre naționala României, în contextul...70

Local
22 noi 21:57LocalPrimăria Cernavodă oferă cadouri de Crăciun preșcolarilor și elevilor din localitate!

Și anul acesta, copiii din Cernavodă îl vor întâlni pe Moș Crăciun, care va sosi încărcat cu sacul plin de...79

22 noi 00:00LocalCe trebuie să faci dacă ți-ai pierdut actul de identitate sau ai găsit unul întâmplător

Fie că ești cel care și-a pierdut actul de identitate, fie că l-ai găsit întâmplător pe stradă, faptul trebuie...112

21 noi 00:00LocalZiua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român, sărbătorite la Constanța

Centrul 39 Scafandri a sărbătorit vineri, 15 noiembrie, Ziua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român,...318

21 noi 01:46LocalBiciclist rănit în urma unui accident rutier la Tulcea

Un accident rutier a avut loc în după amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie a.c., în județul Tulcea. Din primele...409

21 noi 01:46LocalBistro închis de OPC pentru practici comerciale incorecte!

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a verificat săptămâna trecută un bistro din orașul Constanța, iar...1323

21 noi 01:54LocalCT BUS este pe primul loc în Top Profit România

Cu peste 20 de milioane de pasageri transportați în anul 2018 și profit de peste 2,5 milioane de euro, CT BUS a fost...676

21 noi 01:37LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie se va închide!

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie începând de joi, 21 noiembrie a.c. se va închide pentru pregătirea...695

21 noi 00:03LocalConfort Urban amenajează scuaruri la trecerile de pietoni de pe marile bulevarde

...886

21 noi 01:49LocalAtenție, constănțeni: intervenții pe mai multe străzi din oraș

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, desfășoară în această săptămână lucrări de...657

21 noi 01:35LocalControale în județul Constanța: plase tip monofilament, ascunse în mașina unui bărbat

La Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov - Silistra, judeţul Constanţa, în data de 19.11.2019, s-a prezentat pentru...560

Politică
21 noi 01:48PoliticăLudovic Orban continuă execuțiile: ANOFM a rămas fără șefă

Gheorghiţa-Daniela Barbu a fost revocată din calitatea de membru al Consiliului de administraţie şi din funcţia de...901

20 noi 01:38PoliticăRomânii din Diaspora o taxează pe Viorica Dăncilă, după ultima exprimare nefericită

Comunitatea Diaspora Ro a înregistrat, miercuri, domeniul paginii de internet denumită "astia.ro", în contextul...1045

21 noi 01:47PoliticăAu început lucrările de modernizare în stațiunea Neptun-Olimp

Primăria Mangalia a început, recent, lucrările de reabilitare și modernizare pe mai multe străzi din stațiunea...1327

21 noi 01:46PoliticăBarna: Pe termen scurt este puţin probabilă fuziunea USR cu PLUS, până la alegerile locale

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că, pe termen scurt, o fuziune a partidului cu PLUS este puţin...435

21 noi 01:36PoliticăStrăzile din cartierul Scriitorilor din Cernavodă, reabilitate

Primarul din Cernavoda, Liviu Negoiță, s-a aflat zilele acestea pe drumurile din localitate pentru a supraveghea...464

21 noi 01:37PoliticăContinuă campania de plantare în municipiul Constanța

Peste 200 de arbuști se plantează în aceste zile lângă toate locurile de joacă nou amenajate, precum și lângă...369

21 noi 00:49PoliticăAEC a chemat Guvernul României în instanță: se cere anularea unei Hotărâri care blochează acordarea reducerilor de transport pentru elevi

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a chemat Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul...411

21 noi 01:50PoliticăPandele îşi face televiziune în voluntari, cu oameni care au criticat, în trecut, PSD şi pe Gabriela Firea

Primăria lui Florentin Pandele se pregătește să își facă un post de televiziune. Proiectul Consiliului Local...826

21 noi 01:55PoliticăIohannis își recunoaște o mare greșeală a primului mandat: sunt decis să comunic mai mult

Președintele Klaus Iohannis susține că marea greșeală a primului mandat a fost că nu a comunicat mai mult și dă...735

21 noi 01:55PoliticăOrban: Am găsit Fondul de rezervă la dispoziţia premierului complet epuizat; au fost alocări fără nicio noimă

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că la preluarea funcţiei a găsit Fondul de rezervă al Guvernului la...900

Monden
22 noi 00:00MondenAlex Velea şi Mario Fresh la Asia Express: „Ni s-a lipit burta de spate!“

Noile echipe înscrise în cursa Asia Express au aflat că le aşteaptă o competiţie dură. Încă de la începutul...63

22 noi 00:00MondenAlina Pușcaș și-a planificat nunta pe plajă, în Grecia. Va purta două rochii de mireasă

Deși s-a crezut că Alina Pușcaș și partenerul ei, medicul stomatolog Mihai Stoenescu, s-au căsătorit religios în...68

22 noi 00:00MondenIlie Năstase și-a împăcat soția cu vacanțe în Turcia și Spania. Ioana i-a iertat toate greșelile

Dulce este împăcarea! Așa spune acum Ilie Năstase, după ce soția sa, Ioana, i-a iertat greșelile care au făcut-o...67

22 noi 00:00MondenOana Radu, în impas financiar după moartea iubitului: „Nu am putut să mai cânt“

În urmă cu aproape 3 luni, Oana Radu dădea vestea cutremurătoare a morţii iubitului ei. Tânărul a fost incendiat...68

22 noi 00:00MondenRobert De Niro și Gary Oldman într-un film scris și regizat de Bobby Păunescu

Bobby Păunescu a dat lovitura! Surse din conducerea Studioului de film din Buftea au confirmat pentru Evenimentul Zilei...68

22 noi 00:00MondenJennifer Lopez, dans incendiar la bară. Ce mișcări interzise minorilor deține diva internațională

Jennifer Lopez se întrece pe sine atunci când vine vorba de show! Fie că este vorba despre aparițiile sale pe...64

22 noi 00:00MondenAnatomia lui Grey: Cum a schimbat destine succesul unui serial

Neurochirurgul botezat McDreamy a suscitat fantezia fanelor timp de 11 sezoane. În 2015 însă, actorul care îi dădea...62

22 noi 00:00MondenElton John a avut nevoie de teleprompter pentru interpretarea "Candle In the Wind" la funeraliile prinţesei Diana

Cântăreţul britanic Elton John a declarat că a fost atât de îngrijorat că va greşi cuvintele când va interpreta...60

22 noi 00:00MondenEddie Murphy va fi recompensat pentru întreaga carieră la gala Critics' Choice Awards

Asociaţia Criticilor Americani de Film (Critics Choice Association) va acorda un premiu pentru întreaga carieră...59

22 noi 00:00MondenBen Affleck, un alcoolic internat la dezintoxicare în film, dar şi în viaţa reală

Ben Affleck este protagonistul filmului 'The way back', un personaj care are multe lucruri în comun cu anii turbulenţi...63

Mapamond
22 noi 00:00MapamondTusk: Decizia privind eventuala excludere din PPE a partidului condus de Viktor Orban, la sfârşitul lunii ianuarie

Noul preşedinte al Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, a anunţat joi la Zagreb o decizie până la...63

22 noi 00:00MapamondSUA: O persoană a fost reţinută după ce a încercat să intre cu maşina în incinta Casei Albe

Un individ neidentificat a fost reţinut după ce a încercat să pătrundă în incinta Casei Albe cu maşina, venind...60

22 noi 00:00MapamondUcraina: Zelenski promite rezultate în anchetele cu privire la manifestanţii ucişi în timpul revoltei din Euromaidan

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste o sută de persoane decedate în cursul...68

22 noi 00:00MapamondVotul din Congresul american încurajează 'criminalii' să 'distrugă' Hong Kong-ul, acuză Beijingul

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a avertizat joi că adoptarea de către Congresul american a unei legi în...57

22 noi 00:00MapamondGreta Thunberg a fost recompensată cu Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor pe 2019

Tânăra militantă ecologistă suedeză Greta Thunberg a fost recompensată miercuri cu Premiul Internaţional pentru...57

22 noi 00:00MapamondVera Jourova şi Virginija Langbakk: Am avea nevoie de 100 de ani pentru a obţine egalitatea de gen în Europa

Pentru a obţine egalitatea între femei şi bărbaţi în Europa, în ritmul actual, am avea nevoie de peste 100 de...65

22 noi 00:00MapamondOpen Arms a salvat 73 de migranţi aflaţi pe o barcă în derivă pe Marea Mediterană, dintre care 26 minori

Organizaţia umanitară spaniolă Open Arms a salvat joi, în centrul Mediteranei, 73 de migranţi, dintre care doi...55

22 noi 00:00MapamondItalia: Cel puţin trei morţi în explozia unui depozit de artificii în Sicilia

Cel puţin trei oameni au murit miercuri în Sicilia şi alţi patru au fost răniţi în explozia unui depozit de...61

22 noi 00:00MapamondFranţa: Începe, la Paris, primul proces intentat unui poliţist pentru violenţe împotriva 'vestelor galbene'

Primul proces intentat unui poliţist francez pentru violenţe împotriva 'vestelor galbene' se deschide joi la Paris,...59

22 noi 00:00MapamondGoogle înăspreşte regulile pentru reclamele politice

Gigantul american Google a anunţat miercuri o înăsprire a regulilor în materie de reclame politice, dar nu va...61