REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Complicațiile colesterolului. Cum le recunoști

Complicațiile colesterolului. Cum le recunoști

Replica API 21 septembrie 2020 | 00:00 971

Din păcate, colesterolul mărit nu are simptome. Un simplu test de sânge este singurul mod prin care putem detecta nivelurile mari ale colesterolului. Chiar dacă nu prezintă simptome, este important să cunoaștem complicațiile care pot lua naștere din cauza unor valori anormale ale colesterolului, scrie doc.ro.

Un nivel mare al colesterolului (hipercolesterolemie) poate provoca ateroscleroza, o acumulare periculoasă de colesterol, în urmă căreia apar depuneri pe pereții arterelor. Aceste depozite (plăci ateromatoase) pot reduce fluxul sangvin prin artere și prin vasele de sânge, ceea ce poate provoca numeroase complicații, cum ar fi:

• durerile în piept: dacă arterele care alimentează cu sânge inima pacientului (numite și artere coronare) sunt afectate, persoană poate avea dureri în piept (angină) și alte simptome ale bolii arteriale coronariene;

• atacul de cord (infarctul miocardic): dacă plăcile se rup sau sunt distruse, se poate formă un cheag de sânge la locul unde a avut loc ruptură plăcii - blocând fluxul de sânge sau eliberându-l, astupând o arteră situată "în aval". Dacă fluxul de sânge către o parte a inimii se oprește, atunci persoană va avea un atac de cord.

• accidentul vascular cerebral (AVC): similar cu un atac de cord, acesta se întâmplă dacă fluxul de sânge către o parte a creierului este blocat de un cheag de sânge.

Dacă este lăsată netratată, hipercolesterolemia (valorile anormal de mari ale colesterolului) poate cauza apariția unor depuneri pe pereții arterelor. În timp, această placă ateromatoasa poate îngustă arterele pacientului. Această afecțiune este cunoscută în limbaj medical că ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afecțiune gravă, ea poate limita circulația sângelui prin artere și poate, în același timp, să crească riscul de a dezvoltă, în timp, cheaguri de sânge periculoase.

Ateroscleroza poate duce, în timp, la multe complicații ce pun în pericol viață pacientului, iar printre aceste complicații se află: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, angină (durerea în piept), hipertensiunea arterială, boală vasculară periferică, boală cronică de rinichi, boală carotidiană. Totodată, valorile mari ale colesterolului pot crea un dezechilibru al bilei, crescând riscul de dezvoltare a calculilor biliari.

Celulele nu pot distruge colesterolul, așa că ele transferă excesul de colesterol către lipoproteinele cu densitate mare (HDL), pentru a-l transporta înapoi către ficat, pentru a fi eliminat. În acest mod, colesterolul bun (HDL) te protejează de boală (de ateroscleroza).

Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) sunt lipoproteine care poartă cu ele 75% din colesterolul din sânge către țesuturile periferice. Colesterolul LDL este eliminat din sânge de ficat, pentru a fi mai departe eliminat sau reutilizat. Când, însă, cantitatea de colesterol LDL este prea mare, ficatul nu mai poate să îl elimine pe tot, iar acesta este depozitat în vasele de sânge, contribuind la dezvoltarea aterosclerozei. De aceea, colesterolul LDL este numit și colesterolul "rău".

Factorii de risc

Există numeroși factori care pot crește riscul unei persoane de a avea colesterolul mărit:

O dietă săracă în substanțe nutritive - mâncând grăsimi săturate, care se găsesc în alimentele de origine animală, și grăsimi trans, care se găsesc în biscuiții și prăjiturile/fursecurile din comerț, nivelul colesterolului crește. Carnea roșie și produsele lactate grase vor crește, de asemenea, nivelul colesterolului total.

Obezitatea - persoanele care au un indice de masă corporală de 30 sau peste această valoare au un risc crescut de colesterol mărit.

Circumferința taliei are o valoare mare - riscul ce determina colesterolul mare crește dacă ești un bărbat cu circumferința taliei de cel puțîn 102 centimetri sau dacă ești o femeie cu o circumferința a taliei de cel puțîn 89 de centimetri.

Lipsa activității fizice - exercițiile fizice ajută la creșterea colesterolului bun sau HDL, în timp ce acestea cresc dimensiunile particulelor care produc colesterolul "rău" (LDL), făcându-le mai puțîn dăunătoare.

Fumatul - persoanele care fumează trebuie să știe că acest viciu deteriorează pereții vaselor de sânge, predispunandu-le la acumularea depozitelor de grăsime. De asemenea, fumatul poate să reducă nivelul colesterolului HDL (sau colesterolul bun).

Diabetul - glicemia mare, adică o concentrație mare de glucoză în sânge, contribuie la un colesterol LDL (rău) mai mare și scade, totodată, valoarea colesterolului bun (HDL); de reținut este și faptul că o glicemie mare poate să deterioreze căptușeală sau pereții arterelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108