REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Compozitoarea islandeză care a creat coloana sonoră din 'Joker' scrie istorie în lumea premiilor cinematografice

Compozitoarea islandeză care a creat coloana sonoră din 'Joker' scrie istorie în lumea premiilor cinematografice

Replica API 21 ianuarie 2020 | 00:00 366

Hildur Guonadottir

Compozitoarea islandeză Hildur Guonadottir, în vârstă de 37 de ani, deţinătoare a unui Glob de Aur, duce de obicei o viaţă liniştită la Berlin, însă are în faţă mult mai multe covoare roşii la Los Angeles fiind inundată de nominalizări datorită contribuţiei sale la coloana sonoră a filmului lui Tod Phillips, ''Joker'', relatează Reuters, citată de Agerpres.

La data de 5 ianuarie, Guonadottir a scris istorie devenind prima femeie care a câştigat singură premiul pentru cea mai bună coloană sonoră la gala de decernare a Globurilor de Aur, de la introducerea acestei categorii, în 1947. Lisa Gerrard a primit acest premiu în anul 2000 pentru ''Gladiator'', însă în colaborare cu Hans Zimmer.

Guonadottir are o nominalizare la Premiile BAFTA pentru acelaşi film, a câştigat un Emmy în septembrie pentru serialul HBO/Sky ''Chernobyl'', a fost nominalizată pentru cea mai importantă distincţie din lumea muzicii, Grammy, pentru aceeaşi serie şi este, de asemenea, candidată la Oscar pentru coloana sonoră din ''Joker''.

''În mod normal, îmi petrec cea mai mare parte a timpului la Berlin, în studioul meu sau doar cu fiul meu, pe terenurile de fotbal... a fost extrem de surprinzător la câte urechi se pare că am ajuns în ultimul an, ceea ce este o surpriză minunată'', a declarat ea pentru Reuters.

Violoncelistă şi cântăreaţă, Guonadottir a început să practice muzica la vârsta de patru ani şi pune succesul său pe seama norocului şi a ''marii revelaţii'' declanşată de mişcarea #metoo.

''În ultimii ani au fost multe discuţii în legătură cu poziţia femeilor în industria filmului, industria muzicală şi, în general, cu... unde sunt femeile?'', a spus ea. Compozitoarea este de părere că ar fi frumos dacă toate aceste ''pietre de hotar'' pe care le atinge - este doar a 5-a compozitoare de sex feminin nominalizată la Oscar în 92 de ani - nu mai erau considerate ca atare, însă declară că se simte recunoscătoare pentru şansa de a face parte din peisajul în schimbare. ''Dacă o tânără începe să scrie muzică în urma acestui lucru atunci merită în totalitate", a spus Guonadottir.

Contribuţia sa la ''Joker'' a depăşit cu mult rolul tradiţional al unui compozitor, care în mod obişnuit creează coloana sonoră după încheierea filmărilor. În cazul ''Joker'', Guonadottir a primit scenariul pentru a lucra şi a sfârşit prin a influenţa direct un moment emblematic al filmului: dansul din toaletă, cu muzica sa bântuitoare.

Influenţa lui Guonadottir asupra ''Joker'' reflectă modul în care abordează proiectele în care este implicată. Pentru ''Chernobyl'', compozitoarea a călătorit în Lituania pentru a înregistra în interiorul unui reactor nuclear folosind reactorul pe post de instrument muzical în încercarea de a capta sunetul şi de a percepe radiaţiile, notează Reuters.

Când se termină sezonul premiilor, Guonadottir care va lansa în curând un album solo, spune că va lua o pauză de la muzica de film şi va reveni la rădăcinile sale muzicale.

Câştigătorii Grammy vor fi anunţaţi la 26 ianuarie, iar cei ai premiilor Oscar la 10 februarie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108