REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Concurenţa, investigaţie la NetCity pentru abuz de poziţie dominantă

Concurenţa, investigaţie la NetCity pentru abuz de poziţie dominantă

Replica API 11 mai 2016 | 00:00 302

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al NetCity Telecom, concesionarul reţelei subterane de fibră optică a Bucureştiului. Agenţii Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediul NetCity şi la punctele de lucru ale firmei şi au ridicat documente.

"Inspecţiile au avut loc în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity Telecom S.A. manifestat prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe pieţele pe care acesta acţionează (piaţa serviciilor de acces la infrastructura fizică asociată reţelelor de comunicaţii electronice pentru amplasarea în subteran a acestora, servicii de închiriere canalizaţie subterană, piaţa de închiriere fibră optică echipată/neechipată şi piaţa serviciilor adiacente)", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în anchetă şi nu reprezintă reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiei. Compania este concesionarul reţelei "NetCity", în baza unui contract semnat, în 2008, de Primăria Bucureşti, grupul UTI şi Netcity Telecom. Proiectul NetCity vizează eliminarea cablurilor aeriene de comunicaţii de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai RATB. Reţeaua NetCity a fost concesionată către Netcity Telecom pe 49 de ani. Pe măsură ce este dezvoltată, reţeaua NetCity ar urma să asigure infrastructura suport pentru reţelele de comunicaţii ale tuturor operatorilor telecom din Bucureşti. În martie 2015, Concurenţa a publicat raportul preliminar al anchetei privind serviciile de acces la infrastructura suport NetCity, în urma căreia a rezultat că alte companii care deţin infrastructuri, canalizaţii, galerii sau reţele în Bucureşti nu reprezintă alternative reale la reţeaua NetCity, astfel că firma se află în poziţie de monopol în ariile de prezenţă din Bucureşti.

Concurenţa a recomandat atunci NetCity "să se abţină de la practici abuzive": impunerea de tarife inechitabile sau de condiţii inechitabile de contractare, refuzul de a trata cu anumiţi beneficiari sau furnizori, refuzul de a acorda accesul la infrastructură şi aplicarea în relaţiile cu diferiţi parteneri comerciali a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, inclusiv în ceea ce priveşte tarifele şi termenele de plată.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a recomandat Parlamentului şi Guvernului modificarea legislației specifice atât în scopul accelerării (simplificării) procedurii de autorizare a construcției de rețele de comunicații electronice de dimensiuni mici, cât şi pentru multiplicarea soluţiilor puse la dispoziţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, inclusiv în mediul urban, notează economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108