REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Condamnaţi pentru crime teribile şi violuri, aşteaptă ca Noul Cod de Procedură Penală să le scadă din pedepse

Condamnaţi pentru crime teribile şi violuri, aşteaptă ca Noul Cod de Procedură Penală să le scadă din pedepse

Replica API 15 februarie 2014 | 00:00 357

La Constanţa,

La Constanţa,

Au ucis cu sânge rece, au abuzat sexual de minore, făcând copii cu acestea, şi-au înjunghiat partenerii de viaţă, au răpit copii şi i-au abandonat prin grote - toate acestea sunt cazurile cutremurătoare ce au zguduit Constanţa. Oamenii legii au muncit la foc automat pentru a lega iţele, au avut loc cercetări, anchete, indivizii au fost prinşi, arestaţi, după care magistraţii i-au condamnat la ani grei de închisoare. Acum, din nefericire, toate aceste file negre ale judeţului nostru necesită a fi scoase de la naftalină şi revizuite. Pentru că aşa cer noile coduri: Penal şi de Procedură Penală.

Mai multe persoane private de libertate, care se află în cadrul Penitenciarului Poarta Albă, infracţiunile fiind felurite, au intrat în atenţia Comisiei de evaluare a dosarelor din cadrul penitenciarului, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, respectiv Penal şi de Procedură Penală. Instanţele de judecată au acceptat deja anumite cereri, astfel infractorii alegându-se cu pedepse mai mici, înjumătăţite, pe când alţii au fost eliberaţi. Însă, dosarele se tot analizează, în atenţia magistraţilor intrând acum şi criminali, dar şi violatori. Spre exemplu, o revizuire penală se referă la Ion Mitea, care a primit 10 ani de închisoare pentru act sexual cu minor, în 2010. Individul, trecut bine de prima tinereţe, acum în vârstă de 52 de ani, din Murfatlar, a abuzat sexual timp de mai mulţi ani de fiica sa vitregă, copila concubinei lui - mai exact, fiind pe atunci minoră. Tot calvarul a început pentru micuţă în anul 2001, când fata avea doar 12 ani. Individul era şofer de TIR şi o lua cu el în deplasări, dar o şi abuza sexual. De-a lungul timpului, toată această "relaţie" s-a lăsat şi cu sarcini, rezultând doi copii. În momentul în care fata, Şeila Omer, a împlinit 20 de ani, adică în 2009, nu a mai rezistat, întrucât el devenise violent, şi a depus reclamaţie la Poliţie. El nu şi-a recunoscut vina, spunând că femeile (concubina şi fiica) vor să se răzbune pentru că le-a dat afară din casă. Testele ADN au confirmat că micuţii sunt ai lui, unul născut în 2002 şi celălalt în 2007. A fost judecat şi condamnat la închisoare.

Copil de doi ani răpit şi abandonat într-o grotă şi crime în discotecă

În aceeaşi situaţie se află şi Ghergheşan Petre, care a fost condamnat în 2013 la 22 de ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi tentativă la infracţiunea de evadare. Bărbatul, din Ovidiu, a răpit un copil în vârstă de doi ani, din satul Traian, comuna Săcele. Acesta a profitat de faptul că mama lui mai avea un copil nou născut şi, în timp ce se ocupa de acesta, l-a răpit din curtea locuinţei pe cel de doi ani. Micuţul a fost găsit pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră, în zona localităţii Ovidiu, abandonat într-o grotă. Însă, în timpul reconstituirii, acuzatul a încercat să fugă, de unde şi condamnarea pentru tentativă la infracţiunea de evadare. Ajungem şi la un caz de crimă, aici fiind vorba de o bătaie într-o discotecă, unul dintre participanţi decedând. Marian Cheroiu a fost condamnat, în septembrie 2011, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare. Totul s-a petrecut în noaptea de 17 spre 18 aprilie 2010, când Cheroiu s-a luat la ceartă cu un amic, Mihai Panţuru, de 17 ani, într-o discotecă din Saligny. L-a bătut zdravăn şi i-a dat cu masa în cap. Minorul a murit pe loc. Menţionăm că Cheroiu a mai fost condamnat în trecut pentru furturi. Iar lista poate continua cu Ciprian Cătălin Barbu, din Mangalia, care a primit 6 ani de închisoare pentru că şi-a înjunghiat soţia într-o fesă, dar şi cu alte cazuri la fel de cutremurătoare. Rămâne de văzut doar cu ce sentinţe se vor alege aceştia, potrivit Noului Cod de Procedură Penală. Termenele sunt fixate pentru luna martie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108