REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Conferinţă naţională cu participare internaţională la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Conferinţă naţională cu participare internaţională la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Replica API 25 septembrie 2017 | 00:05 544

118 ani de balneologie românească

118 ani de balneologie românească

La Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol au debutat, vineri, 22 septembrie, lucrările Conferinţei naţionale cu participare internaţională „Repere ştiinţifice ale balneologiei româneşti la Techirghiol. Studii şi cercetări în domeniul factorilor terapeutici naturali ai litoralului”. Aniversarea a 118 ani de balneologie românească la Techirghiol a concis cu aniversarea Institutului naţional de recuperare, medicină fizică şi balneoclimatologie - 93 de ani şi cu decernarea diplomei pentru întreaga activitate prof.unid.dr. Nicolae Teleki, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, specialist de prim rang al balneologiei, cu merite deosebite în istoria acestei discipline medicale.

În prezenţa unor autorităţi centrale şi locale, şi a unui numeros public format din medici, cadre universitare, cercetători, au fost deschise lucrările Conferinţei care va dezbate timp de trei zile într-o abordare interdisciplinară, problemele conservării patrimoniului natural al litoralului românesc. Obiectivul major al manifestării este acela de a stimula interesul comunităţii ştiinţifice referitor la cunoaşterea şi valorificarea nămolului de Techirghiol, ca factor sanogen şi terapeutico-recuperator şi de a impulsiona continuarea şi dezvoltarea demersurilor de cercetare în acest domeniu.

Conferinţa face parte din proiectul de cercetare privind starea ecologică a lacului Techirghiol și a proceselor de peloidogeneză prin cunoașterea dinamicii factorilor naturali și a mecanismelor producției biologice. În mesajul pe care l-a transmis conferinței, academicianul Marian Traian Gomoiu, în numele comisiei de Oceanologie și Hidrologie a Academiei Române (COLAR), a lansat chemarea pentru protecția Lacului Techirghiol și conservarea resurselor și funcțiilor sale ecologice printr-un program coerent de ”veghe“ pe termen lung, bine calibrat pe specificul obiectivului de referință, abordat de un consorțiu cooperativ multidisciplinar și multi-instituțional, care să cuprindă cercetători din diverse domenii, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai diferitelor arii de interes și mai ales ai populației locale, ai Primăriei orașului Techirghiol și localităților depinzând de resursele ecologice ale acestui lac suprasărat, care să răspundă pe termen lung multitudinii de probleme științifice, economice, politice și sociale.

După o experiență de mai bine de un secol cu miraculosul Techirghiol, avem datoria morală de a-i cunoaște mai bine tainele și de a-l ocroti, de a-i menține resursele și funcțiile sale cu atât mai mult cu cât astăzi se găsesc “pețitori” ce-l doresc cu ardoare. Lacul nostru, cu tot ce gravitează în jurul lui este “doctorul nostru”, așa cum spune, într-adevăr, o veche “zicere” locală.” Prof.Dr.N.Teleki, membru al Academiei de Științe Medicale, bine cunoscut audienței, a ocupat importante funcții în domeniul medical: președinte al Societății de balneologie și fizioterapie, Director General al Institutului de Balneoclimatologie, Medicină Fizică și Recuperare Medicală, reprezentantul României în comitetul de conducere al Asociației Internaționale de Reabilitare Medicală (IRMA), expert OMS din 1977.

A introdus și dezvoltat în țara noastră Kinetoterapia modernă și formarea unor cadre superioare în facultățile de specialitate fiind socotit fondator al școlii medicale moderne de recuperare, medicină fizică și balneologie din România. Prezent la conferință a ținut să sublinieze:

”Organizarea acestui Congres îmi oferă în primul rând, după mai mulți ani satisfacția deosebită pentru că aduce din nou împreună cele două Societăți, care întregesc, așa cum este și firesc specialitatea modernă de Recuperare-Reabilitare și Medicină Fizică cu Balneo-climatologia tradițională, care s-a bucurat în toată istoria țării noastre de o atenție considerabilă și apreciere pentru eficiența ei, uneori esențială în perioada medicinii predominent empirice.

În al doilea rând consider că organizarea la Techirghiol este una fericită, dată fiind valoarea excepțională a acestei stațiuni maritime de pe litoralul românesc, care reprezintă un unicat și la nivel internațional datorită lacului Techirghiol, cu apa sărată și nămolul său sapropelic acumulat în decurs de milenii, cu o faună și floră originale”.

În finalul alocuțiunii sale a mai spus: ”Aș dori să-mi exprim mulțumiri deosebite managerului Sanatoriului – dnei Roxana Almășan pentru invitația de participare la această Conferință. Consider o onoare pentru mine faptul că mi-a fost dedicată această manifestare.” O prezență cu o contribuție erudită, aplicată, la lucrări a fost a profesorului Ashot P. Khachatryan, academician al RAMS, EANS, NAS, Inventator Onorat al Federației Ruse și Uniunii Europene, Prof. Khachatryanꞌs Alternative Medicine Clinic, Novosibirsk (Russia), Astana (Kazakhstan). Tema: O nouă metodă rapidă de determinare a calității apei minerale și a nămolului terapeutic în unele stațiuni balneologice ale României.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108