REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Conjunctivita alergică: simptome, cauze, tratament

Conjunctivita alergică: simptome, cauze, tratament

Replica API 19 septembrie 2020 | 00:00 1303

Conjunctiva reprezintă o membrană fină de țesut aproape transparent, traversat de vase de sânge, care tapetează globul ocular (partea albă a ochiului – sclera, precum și partea internă a pleoapelor).

Inflamația conjunctivei declanșează conjunctivita, care poate avea la origine mai multe cauze:

• bacteriană (caz în care secreția oculară devine alb-gălbuie, cu aspect purulent);

• virală (ochiul este roșu aprins, cu secreție clară, limpede);

• alergică (mâncărime și secreție clară, uneori clipit des, în contextul expunerii la diverși alergeni).

Ce declanșează această conjunctivita alergică? Care sunt cauzele?

Reacția alergică apare atunci când ochiul intră în contact cu un alergen, răspunsul fiind eliberarea de histamină, care duce la o cascadă de semne și simptome.

Factorii care duc la aceste reacții chimice interne sunt foarte variați: praf, polen, par de animale, plante de apartament, substanțe chimice, detergenți, cosmetice etc.

Practic, la copilul mic (4-5 ani), aproape orice substanță nouă, cu care organismul nu a mai intrat în contact, poate să determine o reacție chimică de acest fel. Ulterior, după ce corpul produce anticorpi, reacția dispare sau apare mai rar.

Astfel, întâlnim foarte des aceste conjunctivite alergice la copilul mic, dar și la adulții care se știu cu un teren alergic (au astm, rinită alergică sau fac des manifestări ale alergiilor la nivelul pielii).

Cum recunoaștem conjunctivita alergică? Ce simptome are?

Dilatarea vaselor de sânge declanșată de eliberarea de histamină este urmată rapid de simptome oculare: inrosirea ochilor, senzația de mâncărime la nivelul nasului și ochilor, clipit des, simptome ce apar la ambii ochi în același timp. Dacă reacția este una de vecinătate, putem avea conjunctivita alergică doar la un singur ochi – crema de față nouă, înțepătura de insecte la nivelul pleoapelor, etc.

Conjunctivitele de origine bacteriană sau virală afectează adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, dacă nu se respectă o igienă strictă, secreția poate apărea și la celălalt ochi.

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene și virale, conjunctivita alergică nu este contagioasă. Este un aspect foarte important de reținut, deoarece nu este necesară separarea de colectivitate, că la primele cazuri.

Conjunctivita alergică sezonieră

Conjunctivita alergică sezonieră este cea mai comună formă de conjunctivita alergică care apare că reacție la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic în această perioada, martie – mai, și se asociază cu rinitele alergice.

Conjunctivita alergică perenă

În conjunctivita alergică perenă, simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicați în apariția ei fiind părul animalelor, praful și penele.

Deși simptomele pot apărea pe tot parcursul anului și sunt mai puțîn severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.

Alte forme de conjunctivita alergică sunt cea vernala și keratoconjunctivita atopica, asociate cu dermatita atopica a pleoapelor și a fetei. În ultimul caz, simptomele includ roșeața, mâncărime, arsuri, lacrimare, secreții vâscoase și umflarea pleopelor.

Nu în ultimul rând, conjunctivita giganto-papilară este un tip de conjunctivita asociată cu purtarea lentilelor de contact ce apare că reacție la soluția de întreținere a lentilelor de contact.

Tratament pentru conjunctivita alergică

Tratamentul conjunctivitelor alergice se face cu picături sau unguent antiinflamator de tip steroidian sau nesteroidian. În unele cazuri, medicul poate decide să administreze și un sirop sau pastile cu efect antihistaminic. Uneori, spălarea cu apă rece poate reduce senzația de mâncărime sau usturime.

Complicații în cazul conjunctivitei alergice

În lipsa tratamentului, conjunctivitele alergice sezoniere sau perene rareori duc la complicații pe termen lung. În schimb, conjunctivita vernala și keratoconjunctivita atopică sau cea giganto-papilară au potențial de deteriorare a vederii. În orice caz, este bine să vizitați un medic oftalmolog pentru un sfat specializat și să nu administrați nicio picătură sau alte leacuri băbești fără avizul medicului oftalmolog.

Cum ții simptomele sub control

Medicul îți poate prescrie mai multe linii de tratament: antihistaminice și agenți vasoconstrictori; medicamente topice din clasa antihistaminicelor H1; combinații de medicamente; corticosteroizi folosiți cu frecvența redusă, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); antihistaminicele orale pot fi și ele folosite, mai ales dacă pacientul are efecte sistemice adiționale.

Unele măsuri suplimentare pot fi recomandate, pentru a îmbunătăți controlul simptomelor conjunctivitei alergice:

lacrimi artificiale, pentru a dilua alergenii

comprese reci (cu gheață)

evitarea alergenilor

spălarea frecvența a hainelor și dușuri sau băi frecvente, înainte de culcare

vizita la cabinetul unui medic alergolog sau dermatolog, pentru acele conjunctivite alergice care nu sunt controlate în mod adecvat, cu medicamente topice și antihistaminice orale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108