REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Consilierul Dumitru CARAGHEORGHE, USR: DENUNȚĂM PROTOCOLUL de COLABORARE cu PNL, dacă...

Consilierul Dumitru CARAGHEORGHE, USR: DENUNȚĂM PROTOCOLUL de COLABORARE cu PNL, dacă...

Replica API 10 iunie 2021 | 00:16 2616

Tensiunile sunt la cote înalte în interiorul Coaliției de guvernare locală. USR pune tunurile pe edilul Vergil Chițac și echipa sa, în timp ce liderii PNL Constanța își văd de treabă, fără să aibă, până la ora actuală, vreo poziție oficială cu privire la ruptură. Conflictul se poartă la vedere, iar cei care ar fi trebuit să fie parteneri în dezvoltarea orașului s-au transformat în adevărați adversari politici. Liderul consilierilor locali USR, Dumitru Caragheorghe, a acordat un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre elementele scrise în programul de guvernare locală nerespectate de administrația locală. Nu s-au ales cu nimic din ce au promis liberalii, spune alesul, care a anunțat că, dacă nu se va ajunge la un consens, protocolul de colaborare se va rupe.

Ruptura între USR și PNL s-a produs după alegeri

USR-iștii au lansat tot felul de atacuri în spațiul public, către partenerii de guvernare locală. Îi acuză de lipsă de transparență, dar și de faptul că au încălcat promisiunile făcute în campania electorală. Când s-a produs ruptura și de la ce a pornit? ”Problemele au început încă de anul trecut, imediat după semnarea acordului de colaborare între cele două organizații politice, dar au fost ținute sub control. Acest protocol a fost semnat de președinții celor două organizații politice și de primarul Vergil Chițac. La puțin timp după semnarea protocolului au apărut diverse situații de tensiune care încet, încet, pe parcursul a 7 luni, s-au intensificat. Primele nemulțumiri au fost legate de încălcarea atribuțiilor viceprimarului. În procesul de creare al aparatului administrativ al primarului, protocolul prevedea în mod clar care sunt atribuțiile în sarcina viceprimarului nostru. Ulterior, ne-am trezit cu atribuții care au fost mandatate echipei domnului primar. Sunt înțelegeri legate de partea de atribuții pe departamente sau alte unități subordonate Primăriei, chestiuni ce nu au fost introduse în protocol, dar care, pe parcursul colaborării noastre, au venit pe ordinea de zi. Au intervenit diverse decizii de care viceprimarul nostru nici măcar nu avea habar și nu a fost consultat. Aceste lucruri au generat inclusiv boicotarea ședinței de Consiliu Local, pentru a trage un semnal de alarmă privind această situație”, a declarat Dumitru Caragheorghe.

Caragheorghe: Cum putem merge mai departe când protocolul e încălcat în permanență?!

”Atragem atenția partenerilor noștri că au fost mandatați la alegerile locale într-un raport de aproximativ la egalitate. USR-ul este mandatat de cetățenii acestui oraș cu aproape același număr de voturi ca și PNL. Cum putem merge mai departe când avem un protocol în care lucrurile clar definite sunt încălcate în permanență?! Ei nu pot să susțină singuri acest oraș, au nevoie și de noi. Noi am venit la putere pe fondul unei nemulțumiri publice generalizate vizavi de vechea clasă politică, am venit cu promisiunea de reformă, am promis cetățenilor că vom avea un audit organizațional în Primărie pentru a depista anumite probleme legate de ce ar trebui să implementăm, audit extern care nu s-a efectuat, asta deși scrie foarte clar în protocolul de colaborare. Am promis oamenilor că vom organiza concursuri pentru poziții cheie în aparatul administrativ, transparente, publice. Ne-am lovit, din nou, de un blocaj. Ne-am exprimat pozițiile, am fost ascultați și atât”.

La CT BUS înțelegerea a fost să preluăm conducerea interimară, dar nu a fost respectată

Liderul grupului USR din consiliu spune că nu este vorba despre răzbunare politică pentru că nu au primit funcții de conducere în aparatul de specialitate și în instituțiile subordonate CL, ci este doar o acțiune politică justificată. ”USR-ul a afirmat mereu și susține că aceste poziții cheie trebuie depolitizate sau trebuie scoase la concurs, iar în momentul în care sunt scoase la concurs, poate participa oricine, chiar și un membru de partid. Dar sunt poziții în care anumite delegări de sarcini se fac pe niște perioade de interimat, acestea putând fi numite doar politic. Înțelegerea a fost să preluăm funcții de conducere, nu vorbim doar de instituții, ci și de aparatul administrativ. La CT BUS așa a fost înțelegerea, să preluăm conducerea interimară, dar nu a fost respectată. Înțelegerile au fost încălcate pentru că există niște disfuncționalități între relația internă a PNL, nu țin de noi, sunt problemele lor interne”, a specificat liderul grupului USR din CL.

La un pas de rupere a protocolului de colaborare

”Limita rezonabilității sau a înțelegerii noastre este aproape atinsă dar, în continuare, sperăm că luciditatea va învinge și cumva ne vom așeza la masa tratativelor. Dacă nu se va întâmpla asta, vom denunța acel protocol și le vom permite domnilor să reînvie USL, iar noi vom continua să ne facem treaba constructiv, proiectele benefice pentru oraș le vom promova în continuare. Dacă nu găsim o soluție, denunțăm acel protocol de colaborare care există de drept, dar în facto, el nu există”, a adăugat Caragheorghe.

Caragheorghe: Am greșit când am aprobat Regulamentul de gospodărire, ne asumăm

Dumitru Caragheorghe a vorbit și despre Regulamentul de gospodărire, pe care aleșii USR l-au aprobat într-una din ședințele anterioare, și pe care astăzi vor să-l modifice, convocând o ședință extraordinară. Întrebat de ce au votat proiectul, deși avea hibe, Caragheorghe a spus că… au greșit. ”În spațiul public se lansează diverse atacuri la adresa noastră vizavi de acest aspect, că am votat în urmă cu câteva luni acest regulament cu ochii închiși. Acest regulament preia aceleași prevederi ale HCLM din 2013. Este un regulament ce exista și înainte, votat fix de 24 de consilieri locali, inclusiv cei de la PSD care ne acuză pe noi că am votat fără să aducem niciun amendament la acest proiect. În anul acela, USR nu exista, erau vreo 14 consilieri PSD și PNL-ul 3 sau 4. Noi acum suntem acuzați că am greșit. Greșeala primordială este a acestor partide. Nu aveam de unde să știm că are niște hibe. În momentul în care am văzut că se fac demersuri pentru implementarea acestor chestii ne-am dat seama că nu ne dorim acest lucru. De ce am votat proiectul? Am greșit, este o greșeală pe care ne-o asumăm. La momentul respectiv nu am sesizat această posibilitate ca cineva din aparatul administrativ să se folosească de aceste lucruri ilegale și să intervină agresiv împotriva asociațiilor de proprietari la nivel de interlop instituțional”, a spus Caragheorghe.

Și, pentru că tot a vorbit despre neasumare, l-am întrebat pe consilierul Caragheorghe de ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, de la USR, nu a trecut în PNRR alternativa Techirghiol, proiect stabilit în protocolul de guvernare. ”Alternativa Techirghiol este un proiect ce trebuie implementat cu urgență. Nu fac parte din comisii ca să știu de ce nu a fost inclus, dar, cu siguranță se vor afla și aceste lucruri”, a răspuns consilierul.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468