REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Consiliul Judeţean împrumută 18 milioane, să achite datoriile instituţiei

Consiliul Judeţean împrumută 18 milioane, să achite datoriile instituţiei

Replica API 26 februarie 2013 | 00:00 226

Nicuşor Constantinescu încurajează primarii să-i urmeze exemplul

Nicuşor Constantinescu încurajează primarii să-i urmeze exemplul

Consilierii judeţeni au votat luni, 25 februarie a.c., proiectul iniţiat de preşedintele Nicuşor Daniel Constantinescu privind un împrumut pentru arieratele faţă de furnizorii de bunuri şi servicii. Este vorba, mai exact, de proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maxim 18.084.045 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative. Datoriile acumulate sunt mai vechi de 90 de zile şi sunt înregistrate către diferiţi furnizori care au prestat servicii în favoarea Consiliului Judeţean.

"E vorba de datorii mai vechi de 90 de zile, adică datorii care înseamnă facturi de bunuri şi servicii, pe care diferiţi prestatori le-au făcut către Consiliul Judeţean. Acest împrumut se ia pe o perioadă de maxim cinci ani de zile şi se plătesc dobânzile de la Banca Naţională. Se sting aceste arierate şi asta înseamnă că încercăm să eliberăm economia de blocajele existente până acum. Este un pas spre deblocarea economiei reale. Este vorba de datorii, inclusiv la furnizorii de gaz, de lumină, de Regia Judeţeană de Drumuri, de RAJA, cât şi de alţi prestatori, care au prestat diferite bunuri, servicii sau lucrări în favoarea Consiliului Judeţean sau în favoarea Teatrului Fantasio, Muzeului de Istorie etc. La momentul acesta, gradul de îndatorare al judeţului este de 12,5%", a adăugat Nicuşor Constantinescu. În ceea ce priveşte factorii care au dus la aceste datorii, preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că este vorba de proasta gestionare a ţării de către Guvernul PDL. "Cauza o cunoaşteţi cu toţii şi este proasta gestionare a acestei ţări, ce a avut loc în anii precedenţi. Este vorba despre guvernele Boc 1, 2, 3, 4, 5, .... 17, care au blocat firmele private. Acestea blocându-se, nu au mai plătit TVA, taxe şi impozite şi atunci banii care vin la Primărie şi la Consiliul Judeţean sunt mai mici, este evident. Deci, este vorba de proasta gestionare a ţării de guvernele PDL", a concluzionat Constantinescu. Acest exemplu ar trebui urmat de mai toate primăriile din judeţ, întrucât spune preşedintele CJC, nu prea există primării fără datorii. "La asemenea soluţii ar trebui să apeleze toţi primarii din judeţ, pentru că nu cunosc să fie vreo primărie care să nu aibă datorii. Marea majoritate a primăriilor este blocată şi are datorii. Fie că e vorba de lucrări la drumuri, fie la poduri, sau la alimentare cu apă, canalizare. Până şi la proiectele europene au datorii", susţine preşedintele CJC.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108