REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Constanţa contrastelor: În vreme ce oamenii mor de foame, multe produse alimentare ajung la groapa de gunoi!

Constanţa contrastelor: În vreme ce oamenii mor de foame, multe produse alimentare ajung la groapa de gunoi!

Replica API 29 iunie 2015 | 22:55 220

„Vestea cea bună”, proiect pilot implementat la malul mării

„Vestea cea bună”, proiect pilot implementat la malul mării

Sărăcia îi determină pe mulţi români să apeleze la cantinele sociale sau în cel mai rău caz la ghenele de gunoi. Vorbim despre numeroşi oameni ai străzii, familii sărace, bătrâni singuri, persoane cu handicap sau persoane care din diferite motive au rămas fără locuri de muncă.vDe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cu binecuvântarea Ierarhului Drobrogei, IPS Teodosie, S. C. Arimex Comexim 2000 S.R.L. şi Arhiepiscopia Tomisului au iniţiat un nou parteneriat în slujba celui sărman, semnând proiectul “Vestea cea bună”. Acesta este cel de-al treilea parteneriat social misionar încheiat între societatea Arimex Comexim 2000 şi Arhiepiscopia Tomisului.

„Vestea cea bună” este un proiect pilot iniţiat de Petre Preda, directorul executiv al S.C. Arimex Comexim 2000 S.R.L., şi vizează înfiinţarea unei cantine sociale pentru asigurarea zilnică a unei mese calde pentru 50-100 de persoane aflate în mare dificultate: oameni fără adapost, persoane nevoiaşe, copii şi femei, victime ale violenţei în familie, vârstnici neajutoraţi.

Proiectul va fi derulat în colaborare cu reprezentanţii Capelei “Buna Vestire şi Sfânta Cuvioasă Maria Egiptenca” şi Asociatia “Suflete deschise”, coordonat de preotul Cezar Axinte, consilier eparhial şi Cristinel Vasile Muşat Vasile, masterand al Facultăţii de Teologie din cadul Universităţii Ovidius din Constanţa. Proiectul ,,Vestea cea bună” îşi propune: asigurarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, consiliere psihologică şi duhovnicească.

Proiectul pilot va demara la data de 01.08.2015, iar durata acestuia este de doi ani cu posibilitate de prelungire până la 4 ani. Prin acordul părților contractul va putea fi prelungit din 4 în 4 ani.

“Cu toţii ştim că o mână întinsă ascunde o poveste tristă, dar de multe ori alegem să întoarcem privirea şi ne vedem de drum. Oricând putem găsi în inima noastră bunătatea să ne oprim şi să privim în ochii celui care cere, pentru că orice ajutor înseamnă un dar pentru noi înşine. Observam oameni care dorm prin canale, prin parcuri, pe trotuare, prin gări, în locuri aglomerate sau izolate. Vedem iarna cum ambulanţele îi duc la spital, îngheţaţi de frig, mai mult morţi decât vii. Mulţi dintre noi se grăbesc să-i condamne, fără a le cunoaşte tragediile. Îi vedem la pământ şi este foarte greu să îi ridicăm de acolo, pentru ca aceşti oameni nu şi-au pierdut numai familiile, casele, ci şi încrederea în sine şi în semenii lor. Topiţi de arşiţa durerii şi îngheţaţi de frigul singurătății, se sting triști și înlăcrimați, fără să aibă parte de mângâierea unei mâini și de glasul unui om căruia să-i pese. Există prejudecata că «oamenii străzii» au ajuns în această situaţie doar din cauza lor sau că sunt vinovaţi pentru starea lor. Oamenii au ajuns pe străzi printr-un concurs de împrejurări. Nu poartă doar ei vina. Întreaga societate contribuie la drama lor. De aceea, avem obligaţia creştinească de a-i ajuta să îşi recapete încrederea şi speranţa”, a declarat Petre Preda, iniţiatorul proiectului şi deţinătorul firmei de catering care asigură hrana bolnavilor din judeţele Constanţa şi Ilfov.

Cu toţii ar trebui să ne folosim priceperea şi resursele pentru a-i sprijini şi a le oferi alternative mai bune celor nevoiaşi de a-şi trăi viaţa ca un mare dar primit de la Dumnezeu. “Deocamdată le oferim puţin, însă vrem să influenţăm opinia publică în sensul ajutorării acestor oameni sărmani. Mai înainte de a fi judecaţi, aceşti sărmani merită să fie ascultaţi şi sprijiniţi. Se cuvine să facem mai mult pentru oamenii străzii, să-i consiliem şi să-i vindecăm trupeşte şi sufleteşte, să-i îndrumăm duhovniceste şi să-i integrăm în societatea care i-a respins. Principalul obiectiv al proiectului este „grija faţă de aproape”. Suntem datori să îl iubim pe Dumnezeu cu toată fiinţa noastră, din tot cugetul nostru, iar pe aproapele, ca pe noi înşine. Să nu uităm niciodată că în locul lor putem fi şi noi. Argumentul acestui parteneriat îl reprezintă grija pentru cel sărman, pentru cel aflat în pericol, deznădăjduit, pentru cel ce este în dificultate…”, explică Petre Preda.

“Invităm pe acestă cale toţi reprezentanţii hipermarketurilor din Constanţa să ni se alăture, să se implice”

Reprezentanţii supermarketurilor din Constanţa sunt invitaţi să se implice în acest proiect destinat oamenilor străzii. “Vestea cea bună este o mână întinsă de Dumnezeu prin oameni pentru oameni. Deci, întindeţi cu bunăvoinţă o mână de ajutor! Invităm pe acestă cale toţi reprezentanţii hipermarketurilor din Constanţa să ni se alăture, să se implice, să ne devină parteneri şi să sprijne această iniţiativă, donând către organizaţiile de caritate alimentele nevândute, în prag de expirare. Este revoltătator ca în vreme ce mulţi, foarte mulţi suferă de foame şi neavând ce mânca caută hrana prin tomberoane, atât de multe produse alimentare să fie trimise, pe bani grei, la firmele de neutralizare a deşeurilor… Adică la groapa de gunoi”, a declarat Preda.

Conform acestuia, dacă produsele respective ar fi gestionate în mod responsabil, în condiţii de igienă şi siguranţă alimentară, dacă ar fi preluate zilnic, cu mijloace de transport prevăzute cu sistem frigorific, ar putea sătura mulţi sărmani ai Constanţei.

“Să nu uităm că aceste alimente au fost realizate cu multe costuri şi au fost destinate consumului uman, în nici un caz pentru a fi aruncate. Pornind de la realitatea cum că există oameni care rabdă, care suferă şi mor de foame, facem un apel către legislativul român, catre parlamentarii noştri, ca să adoptate urgent o lege a donării acestor produse, să creeze diferite mecanisme prin care magazinele să poată dona în mod voluntar şi să fie implicate în campanii umanitare, cu posibilitatea deducerii acestor costuri”, a conchis Petre Preda.

Nu doar reprezentanţii lanţurilor de magazine sunt rugaţi să facă o faptă bună, ci şi populaţia. Aşadar, dacă vreţi să donaţi articole vestimentare care nu vă mai sunt necesare sau produse alimentare neperisabile, nu staţi prea mult pe gânduri. Un gest mic poate schimba viaţa celor aflaţi în suferinţă. Implicaţi-vă, dacă vreţi să salvaţi de la moarte oamenii străzii din Constanţa!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108