REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Constănțenii NU se ÎNGHESUIE să DONEZE SÂNGE sau PLASMĂ

Constănțenii NU se ÎNGHESUIE să DONEZE SÂNGE sau PLASMĂ

Replica API 20 martie 2021 | 00:23 1687

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine trage un semnal de alarmă și îi roagă pe cetățenii care s-au vindecat de Covid să meargă să doneze plasmă pentru cei ce sunt internați în spitalele constănțene și au nevoie de aceasta. Totodată, este urgentă nevoie și de sânge.

În contextul în care numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul Sars-Cov2 a crescut semnificativ în ultima perioadă, crește și numărul persoanelor care au nevoie de sânge sau de tratamentul cu plasmă, care este vital. Astfel toate persoanele cu istoric de infecție cu virusul Sars-Cov2, aflate în afara riscului de transmitere a bolii, care doresc să doneze în vederea utilizării plasmei rezultate din donare în tratamentul experimental al bolnavilor de COVID-19, trebuie să meargă la sediul Centrului Regional de Transfuzii Constanța, din strada Nicolae Iorga.

Constănțenii nu se înghesuie să doneze

Reprezentantul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța a ținut să facă public faptul că cetățenii nu ‘se înghesuie’ să doneze făcându-i să se confrunte cu mari probleme. De exemplu, vineri, 19 martie, la primele ore ale dimineții sala de așteptare era goală. „La ora 9 sala de așteptare era goală! S-au prezentat 8 donatori și mai sunt pe sală și la fișier 5 persoane. Este nevoie de toate grupele de sânge! Este nevoie de donatori care au mai donat în ultimul an. Pacienții din spitale care au nevoie de tratament transfuzional”, a transmis reprezentantul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Acțiuni premergătoare zilei de donare

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totodată, cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge nu se fumează. În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor: sandwich-uri, fructe, lactate și minim 500 ml de lichide. Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime și constituție), care nu au suferit boli cu transmitere prin sânge, de boli cronice (diabet zaharat, boli de inimă, etc).

Beneficiile donatorilor

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării, în cazul elevilor și studenților, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti refuzat daca declari ca ai avut 2 partenere sexuale in ultimele 6 luni!!! Sunt tot felul de motive de refuz pe care le afli dupa ce astepti cu orele! Organizarea e sub orice critica, facuta sa alunge eventualii donatori.
4
0
MWIE sa va dam
1
0
Eu nu mai donez la Constanta deoarece personalul se poarta execrabil.Te roaga sa vii sa donezi, iti spun ora si cand ajungi acolo stai ca prostul si astepti ore intregi.
5
0
Minciuni.Intrati pe Donorium,si prima programare disponibila este pe 15 aprilie.Sa vrei sa donezi,sa te programezi,nu sunt locuri.Articol de 2 lei..Informati-va innainte de a scrie.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468