REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Constănțenii nu se îngrămădesc să doneze sânge pentru victimele din Turcia. Video

Constănțenii nu se îngrămădesc să doneze sânge pentru victimele din Turcia. Video

Cristina BĂRBUCEANU 17 februarie 2023 | 00:00 1293

Foarte mulți oameni cu suflet mare trec pragul Centrului de Transfuzii Sanguine din Constanța pentru a dona atât pentru cei dragi, cât și pentru alți pacienți care au deosebită nevoie de sânge. Cu toate acestea, nu se îngrămădesc să doneze și pentru sinistrații din Turcia, deși o campanie este în desfășurare în acest sens.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoReporterul Replica discuta cu biologul Niculescu Mădălina

„Avem mai multe campanii în desfășurare”

Donarea de sânge este un act nobil și ar trebui făcut de oricine vrea și poate să își ajute semenii la nevoie. Aflat în imediata apropiere a Spitalului Județean, Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanța oferă o speranță zecilor de pacienți care se află într-o stare de sănătate precară.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoCentrul de transfuzii era plin de donatori

Am sta și noi de vorbă cu biologul Niculescu Mădălina, Centrul de Transfuzii. „Săptămâna aceasta este o campanie în desfășurare cu Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza și vin elevii să doneze, iar săptămâna viitoare avem o campanie, pe 24 februarie, de Dragobete, în 3 locații diferite: la sediul instituției, în Mangalia și în Medgidia și așteptăm cât mai mulți donatori.”, ne-a declarat Mădălina Niculescu.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoCentrul de transfuzii era plin de donatori

Dată fiind situația dramatică din Turcia, serios afectată de cutremurele puternice care au zguduit țara și au făcut mii de victime, ne-am fi așteptat ca cetățenii din Constanța să facă coadă la Centrul de Transfuzii, pentru a-i ajuta. Nu este așa, din păcate. „La noi nu s-a prezentat nimeni să doneze pentru Turcia. Noi avem donatorii noștri fideli care se prezintă cu regularitate care donează pentru județul Constanța, pentru pacienți, pentru aparținătorii dânșilor”, a mai spus Niculescu.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoUn donator ne povestea pentru cine donează sânge

Legat de numărul de persoane care vin zilnic să doneze, Niculescu Mădălina a declarat: „Săptămâna aceasta avem o medie de peste 60 de donatori, ceea ce ne bucură foarte mult. Este un număr optim pentru noi pentru a ne asigura componentele sanguine de care avem nevoie pentru spitale, dar, din păcate, media nu este întotdeauna de 60 de donatori, cât ne-am dori, este mai mică și de aceea facem apel la populație să vină să doneze”.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoCampanii în desfășurare

„Atunci când vine la un centru de transfuzie, un donator trebuie să aibă o stare de sănătate bună.”, a adăugat biologul.

Cei care doresc să își ajute semenii, au suficient timp pe durata săptămânii să vină la Centrul de Transfuzii, iar cei care nu pot ajunge în timpul săptămânii, o pot face sâmbăta, odată pe lună: „În intervalul 7:30 și 12:30 zilnic de luni până vineri, dar avem o dată pe lună o sâmbătă în care avem program special pentru donatorii care nu se pot prezenta în timpul săptămânii la donare și mai avem aceste campanii pe care dorim să le reluăm: colectele mobile în afara centrului. Acum deja începem să le aplicăm”.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoCampanii în desfășurare

Video:

Majoritatea donatorilor erau la centru pentru prima oară

La Centrul de Transfuzii am stat și noi de vorbă cu mai mulți donatori, pentru a afla pentru cine donează sânge de obicei și cât de des fac acest lucru. Un donator a declarat: „Este prima dată când donez aici. Am donat în școală și de atunci nu am mai reușit să donez, din păcate, și astăzi am putut și doresc să donez din 3 în 3 luni. Nu am auzit de donarea de sânge pentru Turcia, dar dacă este nevoie, o să o fac de câte ori pot”.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. Video

Un alt donator a spus: „Este prima dată când donez. Donez pentru mama unui prieten. Are nevoie. Da, sigur voi veni să mai donez”. O altă donatoare ne-a declarat: „Donez sânge din 2014. Am donat când a fost nevoie pentru cineva. De obicei am donat pentru cineva anume.”.

Constantenii nu se ingramadesc sa doneze sange pentru victimele din Turcia. VideoFațada centrului de transfuzii

La momentul la care noi am fost la centru, acesta era plin de oameni, prezenți acolo pentru a face un lucru cu adevărat măreț.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ni isi are rostul, in TUrcia sunt milioane de oameni care pot dona, sa fim seriosi. noi nu avem pentru noi
0
0
Muije la tot ce are 2 picioare și se base
1
1
Nu au timp romanii ca sunt ocupati sa ii ajute pe ucrainieni. Natie de autisti. Faceau pachete ptr ucrainieni fara sa cunoasca istoria .... De turci sa aveti mila si compasiune caci a fost dezastru natural acolo. Razboiul ucrainienilor e prob lor ma doare in pl de ei.
3
3
Ca sa donezi ,trebuie sa fii sanatos. Din randul celor apti pentru a dona,sunt putini doritori ,chiar daca e sa doneze pentru membri propriilor familii. Cu ceva timp in urma,sa facea campanie de donare,in care se mentionau platile,avantajele oferite donatorilor,lucru care mai aducea ceva oameni. Pe langa bonuri sau bani,oamenii mai au nevoie si de icrederea ca nu patesc ceva dupa donare,ca nu iau ceva de prin spitale.
1
0
Pai marinarii nu unt acceptati daca au calcat in ultimile 6 luni zone de malarie... adica mai toate oceanele..
1
0
t****i momentan o muiesc pe nevasta ta sa nu te miri poate o lasa si gravida
0
11
dar ttiganii turci care sint primii la pomeni unde sint????
11
0
Se pierde foarte mult timp asteptand. Nu toata lumea isi permite sa stea 2-3 ore in timpul zilelor lucratoare. Mariti capacitatea de recoltare sau mergeti numai pe programari (care sa se si respecte). Veti vedea ca vor veni mult mai multi oameni. Tine doar de voi si de cum va organizati.
6
2
Daca s-ar face ceva in legatura cu timpul de asteptare la centru de transfuzie, cu siguranta ar avea o medie de 60 de persoane. Pacat ca totul se misca greu. Sunt multi care ar dori sa doneze dar nu au posibilitatea de a sta cate 2-3 ore…
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272