REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Constănţenii nu țin cont de semnul INTERZIS: intrarea Spitalului Judeţean, locul de fumat pentru vizitatori!

Constănţenii nu țin cont de semnul INTERZIS: intrarea Spitalului Judeţean, locul de fumat pentru vizitatori!

Replica API 3 martie 2017 | 07:39 217

Intrată în vigoare în luna martie a anului trecut, legea antifumat a stârnit multe controverse în rândul fumătorilor dar și în rândul patronilor de baruri, cafenele sau cluburi atât din municipiul Constanța, cât și la nivel național. De multe ori au fost prinși pe picior greșit atât persoanele fizice dar și cele juridice. În acest sens, inițial, s-au efectuat controale de către organele competente prin care se dorea avertizarea cu privire la noua lege. Mai apoi, a curs cu sancțiuni contravenționale pentru cei care au sfidat-o. Nici în preajma unităților sanitare se pare că fumătorii nu se pot abține de la acest viciu.

Legea antifumat a stârnit controverse în rândul agenților economici dar și a celor care frecventerază localurile din oraș. Legea vine să prevină eventualele tragedii, incendii de amploare, precum cel din Colectiv. De asemenea, este interzis fumatul și în preajma unor instituții, unități medicale, ș.a. Se pare însă că expresia “legile sunt făcute pentru a fi încălcate” se aplică și la noi.

În fața Spitalului Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța sunt marcaje care indică faptul că fumatul este interzis. Deși acestea sunt lipite pe aproape fiecare perete al clădirii, mai multe persoane sfidează simbolul și fumează cu nonșalanță. Spiritul de turmă funcționează perfect în această situație văzând că dacă unul fumează deși nu este permis, alt fumător decide și el să își satisfacă viciul chiar lângă semnele care interzic asta.

Ce amendă riscă cei care nu respectă legea antifumat?

Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității".

Potrivit legii 15/2016 privind modificareași completarea legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii și unitățile sanitare. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului; să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiereși extinctoareși amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenireași stingerea incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».".

Paula SOLOMON

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ar fi cazul sa filmati etajul care este reamenajat si dotat si nu are acces bolnavii la el astea care sant fumatori sa aiba un loc amenalat .
0
0
Medici fumeaza cot la cot cu vizitatorii spagangioaica aia pitica de la reanimare e permanent cu tigara in gura si cand colecteaza spagile Badarau o cheama cum trateaza pacientii asa doctori? Lasandu-I sa moara
3
0
inca o lege de rahat, intr-o tara de rahat, data de niste ,,oameni'' din acelasi material
2
0
in spital nu ai voie..afara nu ai voie.....poate ai voie sa fumezi pe marte.....cel ce a scris articolul nu mai are ce sa scrie.......asta-i singura mare problema....fumatul!celalalte sunt rezolvate!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108