REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constituire de parte civilă în cazul Constantinescu și Zgabercea? CJC o dă de gard

Constituire de parte civilă în cazul Constantinescu și Zgabercea? CJC o dă de gard

Replica API 23 aprilie 2015 | 00:00 232

Consiliul Județean Constanța a fost notificat de către procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța în privința dosarului de abuz în serviciu în care sunt cercetați președintele suspendat al CJC, Nicușor Constantinescu și producătorul general al SRTv, Cristian Zgabercea. Instituției i se solicita să specifice dacă se va constitui sau nu ca parte civilă în dosar.

La fel ca la Consiliul Local, consilierii județeni ai PSD, reuniți în ședința de miercuri, au întors-o pe toate părțile, susținând că prejudiciul invocat de procurori n-ar fi, de fapt, prejudiciu.

„Având în vedere că este vorba de niște sume extraordinar de mari și care, din punctul meu de vedere, nu reprezintă un prejudiciu, pentru că nu orice plată nelegală, cum o consideră domnii procurori, automat înseamnă și prejudicii, noi am votat și în cazul trecut și votăm și acum să își facă treaba instanța, să hotărască care este prejudiciul care este recuperat, urmând ca noi să introducem acțiune în instanța civilă pentru recuperarea sumelor, pe care nu le va mai putea contesta nimeni, pentru că va fi o hotărâre definitivă și irevocabilă. (...) Este foarte complicat și foarte ambiguu și având în vedere practica noastră, propun să se facă în baza art. 4 (din Noul Cod de Procedură Penală – n.r.), care spune că putem introduce acțiune, ulterior, la instanța civilă”, a spus vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir.

Liderul consilierilor județeni ai PNL, George Măndilă, a încercat să forțeze nota, prin specificare în procesul verbal a votului uninominal, pentru ca DNA să știe cine a vrut și cine nu să se constituie ca parte civilă.

„Având în vedere că suntem CJ și suntem aflați în grup aici, există varianta să votăm dacă ne constituim și cu mențiunea în procesul verbal cine, cum votează”, a spus Măndilă.

Demersul, însă, a eșuat. Propunerea lui Dragomir a trecut „ca prin brânză”, doar consilierii PNL s-au opus. Astfel, rămâne ca după terminarea procesului penal, când se va stabili dacă există sau nu un prejudiciu, să fie introdusă acțiune la instanța civilă.

Amintim că, săptămâna trecută, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicușor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cristian Zgabercea, la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108