REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Consulul Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, a învăţat paşii dansului în Arta Ebru

Consulul Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, a învăţat paşii dansului în Arta Ebru

Replica API 2 noiembrie 2012 | 00:00 245

Expoziţia " Dansul Vopselei cu Apa"

Expoziţia " Dansul Vopselei cu Apa"

Iubitoare de artă şi de tot ce înseamnă aceasta, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, a pătruns tainele picturii. Cu ajutorul unui îndrumător de mare excepţie, Emel Ozcan, Excelenţa Sa a fost captată de unicitatea tehnicii, de ritmul dansului prin care se întrepătrund vopseaua cu apa. Împletirea culorilor, aranjamentul lor, cu toate au pus amprenta asupra simţului estetic, dar şi a dorinţei de a învăţa pictura pe apă, o provocare pentru consulul Fusun Aramaz, care şi-a dedicat o parte din timp cursurilor de arte tradiţionale turceşti.

Nu a fost uşor, dar nici prea greu. A vrut să înveţe în amănunt paşii dansului în arta Ebru- interpretare şi aplicaţii. Şi a reuşit cu succes. Lucrările sale îi stau mărturie. A fost o cursantă eminentă, iar rezultatele sale au fost răsplătite de cei care i-au dezvăluit secretele. Picturile sale au putut fi admirate de constănţeni, şi nu numai, în cadrul expoziţiei "Dansul Vopselei cu Apa", organizată de Consulatul General al Republicii Turcia, împreună cu Centrul Cultural Turc Yunus Emre, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Într-un cadru festiv, Excelenţa Sa a primit o diplomă de participare, la fel ca şi ceilalţi cursanţi. În deschiderea expoziţiei au luat cuvântul consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, directorul Centrului Cultural, Hasim Koc, cât şi coordonatoarea cursului, Emel Ozcan, care a primit buchete de flori din partea elevilor ei. Cursul nu a fost unul de formare profesională, ci o încântare pentru cei care l-au ales. A debutat în luna februarie a.c. şi a durat aproximativ două luni, după care s-a făcut o pauză. A urmat o perioadă de pregătiri intense, în urma cărora a rezultat această expoziţie. Toţi cei prezenţi au fost încântaţi de lucrări, de precizia şi meticulozitatea cu care au fost executate, de extraordinara îmbinare de tonuri şi nuanţe, uneori special aleasă pentru a creea un contrast puternic. "Când am aflat că reprezentanţii Cercului CulturalYunus Emre, organizează aceste cursuri m-am gândit să particip. În Turcia nu am avut niciodată timp pentru a-mi cultiva acest hobby. M-am gândit să profit pentru a învăţa cât mai mult despre această artă milenară. Faptul că doamna Emel Ozcan îmi e prietenă, şi a fost în acelaşi timp coordonatoarea acestui curs, a fost un motiv în plus pentru a mă înscrie. Centrul Cultural Yunus Emre pregăteşte şi alte cursuri la fel de atractive", a declarat, pentru "Replica", diplomatul Fuzun Aramaz. Facem precizarea că arta tradiţională turcească cuprinde mai multe secţiuni printre care putem aminti: vitralii, pictură pe apă, pictură pe lemn, decorarea porţelanului, confecţionarea de batice, confecţionarea de obiecte din sticlă, arta peticelor colorate (patchwork). Menţionăm şi faptul că acest eveniment a marcat şi celebrarea "Săptămânii culturii turce", precum şi cea de a 89-a aniversare a Republicii Turcia.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212