REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Containere cu lemn în valoare de 800.000 euro, BLOCATE în Portul Constanța Sud Agigea

Containere cu lemn în valoare de 800.000 euro, BLOCATE în Portul Constanța Sud Agigea

Replica API 15 ianuarie 2020 | 00:00 1087

Lemn în valoare de 800 mii de euro, procesat de compania Holzindustrie Schweighofer pentru export, a fost sechestrat în Vama din portul Constanța.

Fabrica Holzindustrie Schweighofer din Sebeș, foto: riseproject.ro

Containerele cu cherestea sunt blocate de la începutul lui decembrie, când biroul vamal din Agigea a sesizat ceva suspect în documentele de export și a anunțat Garda Forestieră. Oficialii de la București au blocat imediat 78 de containere încărcate cu peste 3000 de mc de cherestea și, ca o măsură preliminară, au confiscat o parte din lemn.

Operațiunea a fost ținută la secret, scrie riseproject.ro. Ancheta ar urmări o neconcordanță între declarația vamală de export și avizul de însoțire al materialului lemnos. Specialiștii verifică, practic, cum și dacă Holzindustrie Schweighofer își externalizează profitul. Nici firma austriacă nu a fost prea comunicativă pe subiect. Directorul Schweighofer România susține doar că nu au încălcat legea, fără să intre în detalii.

Șefa Vămii Agigea, cea care a declanșat investigația, a fost demisă săptămâna trecută. Transportul ar fi trebuit să ajungă în Japonia și țări din Orient, destinații deja tradiționale pentru lemnul românesc. Austriecii au contracte vechi în Țara soarelui răsare.

Avizele de însoțire a mărfii (diferite de documentele vamale de export, care au stârnit suspiciuni) arată că lemnul urma să ajungă în Japonia și Orient, după ce făcea “o oprire” în acte la firma din Austria.

Holzindustrie Schweighofer era deja investigată în România de procurorii DIICOT pentru comercializare de lemn tăiat ilegal. Și fiindcă ar fi dezvoltat o grupare de crimă organizată care a produs un prejudiciu de cel puțin 25 de milioane de euro.

În mai 2018 procurorii au descins la sediile companiei din București, Alba, Bihor, Suceava, Brașov, Hunedoara. Acestea sunt imagini exclusive de la momentul în care mascații intră în fabrica din Sebeș. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre dosar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce ati demiso pe sefa vamii agigea ,lasati sa ii faca treaba asa cum trebuie,ati demiso probabil ca lea stricat afacerile,bine lea facut,mai stopa din furaciuni
0
0
Multumim Klaus
0
2
De 30 de ani de pe valea portului se vede in port hotia cu ochiul liber. Paduri intregi s-au furat iar banii s-au dus la hotii olteni din parlament ! De ce tocmai acum va treziti ??? Muie cu cacat hotilor !!!
2
1
De ce cand reclami sau sesizezi o infractiune, neregul, tot cu cazi cu curul in poola? De ce a fost demisa sefa de la vama? A deranjat ? Sa oprit circuitul spagilor? Asteptam cu interes cursul anchetei.
3
0
In sfarsit face si vama ceva pt paduri! Macar daca ai incurca putin si tot e un pas inainte.. pacat de sefa vamii.. sa speram ca nu e din cauza lemnului, pt ca daca e asa e groasa pt urmatorul sef.. si se va vedea pe viitor
2
2
Nu e presedintele actual ales de romani prieten cu Holzindustrie? Nu mai poti sa ai o afacere cum trebuie in tara asta, ca se trezesc unii baieti sa faca controale si sa puna sechestru. Sa-si vina in fire repede ca paltoanele scumpe nu rezista pe capota.
1
4
La prejudicii puteti sa mai adaugati sanatatea romanului, casele luate de ape, drumuri surpate, alunecari de teren, micsorarea habitatului animalelor salbatice si lista continua.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108