REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Contract de 5,5 milioane de euro acordat de Primăria Tuzla, fără licitaţie, unei firme nou înfiinţate, patronată de un interlop din Brăila

Contract de 5,5 milioane de euro acordat de Primăria Tuzla, fără licitaţie, unei firme nou înfiinţate, patronată de un interlop din Brăila

Replica API 17 noiembrie 2014 | 03:11 1439

Culmea transparenţei

Culmea transparenţei

Constantin Micu

Primăria Tuzla a reuşit să bifeze, în plină ofensivă anticorupţie, un nou record din categoria „aşa nu”: a acordat un contract de peste 5,5 milioane de euro fără licitaţie, unei firme cvasi-fantomă din Constanţa, înfiinţată în 2013, fără activitate şi fără nici un angajat, patronată de un interlop din Brăila. Informaţiile sunt cât se poate de clare şi denotă o atitudine incredibil de relaxată a administraţiei din Tuzla în privinţa achiziţiilor publice. Potrivit autorităţii contractante, este vorba despre reabilitarea unor străzi din comună, o investiţie de 24,5 milioane lei (circa 5,5 milioane de euro), concretizată într-un contract atribuit pe 6 noiembrie a.c., prin negociere directă. Firma câştigătoare nu a avut activitate în 2013, nu are nici un angajat, tocmai şi-a schimbat sediul social şi este deţinută de un afacerist controversat din Brăila, cu rude anchetate deja de DNA pentru şpagă dată în schimbul unor contracte publice şi asociat cu unul din interlopii celebri ai oraşului, Aurel Bănică, zis Relu Profesoru’.

Conform documentaţiei de atribuire, contractul prevede modernizarea şi reabilitarea a 17,4 kilometri de străzi în comuna Tuzla şi are o valoare totală de 24.490.560 lei, cu TVA inclus. Foarte interesant este faptul că procedura folosită pentru selectarea prestatorului a fost negocierea fără anunţ de participare, administraţia din Tuzla invocând o „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”. Potrivit documentaţiei, s-a negociat cu două firme, câştigătoarea în regim de urgenţă extremă a 5,5 milioane de euro pentru repararea unor străzi comunale fiind Ga&Ma Activ Logystic SRL, o firmă complet necunoscută. Pentru ca distracţia să fie completă, lucrările pot fi subcontractate, fără a se specifica însă în ce proporţie. Practic, firma cvasi-fantomă poate subcontracta 50, 90 sau 100% din lucrări către cine vrea, astfel încât urma banilor să fie şi mai greu de luat. Ga&Ma Activ Logystic, firma cu nume imposibil care a primit fără licitaţie 5,5 milioane de euro de la Primăria Tuzla, a fost înfiinţată pe 31.01.2013, cu domeniu de activitate închirieri şi leasing cu maşini şi echipamente de construcţii, cu sediul iniţial în Constanţa, pe strada Dezrobirii nr. 112, bloc IS6, scara C, etaj 4, ap. 56. Din noiembrie a.c., noul sediu al societăţii este pe strada Jupiter nr.19, tot în Constanţa. Firma a fost fondată de Ştefan Gabriel Fugaru (tânăr marinar din Constanţa, în prezent angajat pe nava de croazieră Princess Cruises) şi Marius Florian Fugaru, cei doi cedând 95% din societate (5% a rămas în posesia ultimului), pe 08.07.2014, către Cătălin Gabriel Sîrghei, după ce, pe 01.04.2014, îi transferaseră acestuia un pachet iniţial de 2%.

Anchetaţi pentru şpăgi în schimbul de contracte publice şi asociaţi cu interlopi arestaţi

În vârstă de 35 de ani, Cătălin Gabriel Sîrghei are de ceva timp domiciliul în Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 348, după ce s-a mutat aici din Brăila, unde locuieşte familia sa, tânărul fiind originar din Bârlad. Alături de fratele său, Felix Eusebiu, tatăl Nicolae şi mama Maricica, cel care a reuşit să obţină de la stat un contract de 5,5 milioane de euro fără licitaţie nu este un novice într-ale afacerilor. Din nefericire pentru cei din Tuzla, aceste afaceri nu au un profil prea serios, dimpotrivă. După toate informaţiile publice, cei din familia Sîrghei au o apetenţă deosebită pentru a falimenta firme, cu ţepe de milioane de lei, asta atunci când nu dau şpagă pentru a obţine contracte publice. Construct Active Media SRL şi Condal SRL, ambele din Brăila, au dat faliment cu datorii de aproape 5,5 milioane lei. În 2013, DNA l-a trimis în judecată pe Felix Eusebiu Sîrghei după ce firma sa, Construct Active Media SRL, a subcontractat ilegal un contract public de peste 100.000 de euro, pe care l-a câştigat, de asemenea, ilegal, pentru reabilitarea vilei „Stejarul” din incinta Centrului de Agrement Gârboavele. Reamintim, în acest context, că şi contractul de 5,5 milioane de euro, acordat fără licitaţie de Primăria Tuzla, permite subcontractarea totală a lucrărilor. Culmea, acelaşi Felix Eusebiu Sîrghei a mai fost cercetat, în urmă cu mai mulţi ani, tot pentru obţinerea ilegală a unor contracte publice privind reparaţii la şcolile din Brăila. Tânărul care a pus mâna pe cele 5,5 milioane de euro de la Tuzla apare, alături de fratele şi părinţii lor în Aladin SRL din Brăila, din portofoliul familiei mai făcând parte Prodsid Distribution SRL, Prodsid Oil SRL, House Computer SRL, dar şi Urbis Rep SRL, cunoscută firmă de construcţii din Techirghiol, controlată de familia răposatului consilier local Ionel Dan Gheorghiu. De asemenea, familia Sîrghei deţine, prin Aladin SRL, discoteca Milennium, din Brăila, care funcţiona ilegal în momentul în care un interlop din clanul Băncuţă (mutat între timp în Constanţa şi ulterior, după gratii) a fost omorât de un clan rival, în primele zile ale anului 2011. Şi pentru că am adus vorba de interlopi, aceeaşi Aladin SRL este deţinută în prezent de Cătălin Gabriel Sîrghei, cel cu potul de 5,5 milioane de euro de la Tuzla şi Aurel Bănică, zis Relu Profesoru’, un celebru interlop brăilean, arestat anul trecut în baza unui mandate European, după ce a tâlhărit o familie din Spania.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108